Med klar målsättning

När jag ringer upp nykomlingen Aapo Lokasaari är han i butiken, men trots det är han villig att bjuda på en intervju. 17-årige Aapo är en spelare med en klar målsättning att via Blue Fox utvecklas till ligaspelare.

Aapo Lokasaari är en mångsidig spelare som kan spela både i försvaret och i anfallet.
Foto: Mårten Andtbacka

Aapo som är hemma från Lochteå berättar att han började med innebandyn när han gick i första klass 2007. ”Jag började i Himangan Pallo, men för två år sen flyttade jag till Nibacos och jag har spelat division 2 de två senaste säsongerna”

När Aapo var yngre spelade han också fotboll i Lohtajan Veto. ”Jag spelade fotboll, men innebandyn har alltid varit på första plats.”

I den trupp som Blue Fox presenterade inför säsongen var Aapo inprickade som anfallare, men han kan även spela i försvaret. ”Senaste säsong spelade jag i princip hela tiden som back, men säsongen före spelade jag ungefär hälften av matcherna i anfallet och hälften på backen. Jag kan tänka mig att spela där laget behöver mig mest.”

Till vardags studerar Aapo vid Kokkolan kauppaopisto och blir om ett år färdig merkonom. ”Jag bor i egen lägenhet i Karleby. Nu i sommar jobbar jag vid Minimani, både i kassan och ute på avdelning.”

Om Aapo får en ledig stund är det i första hand träning som gäller. ”Jag försöker träna något varje dag. Blir det tid över så är jag med kompisar och tar kanske en tur via stranden.”

Aapo berättar att det inte var något lätt val när han beslöt sig för Blue Fox. ”Jag fick fundera ganska länge vad som var rätt för mig, men jag kom fram till att jag vill satsa på Divari den kommande säsongen och då är Blue Fox det bästa alternativet. Det har länge varit min målsättning att spela i ligan och att i framtiden spela i landslaget, därför kommer jag till Blue Fox. Jag tycker jag har blivit riktigt bra emottagen i Blue Fox.”

Aapo säger att han försökt sköta allt så bra som möjligt med Nibacos som han lämnar. ”Jag vill sköta allt på ett bra sätt. Det är klart att när vi är så många som flyttar till Blue Fox så har det varit en del sura miner, men det är inget jag bryr mig om.”

Däremot tror Aapo att intresset för Blue Fox kan ha ökat i Karleby med omnejd efter de kontrakt som blivit gjorda med spelare därifrån.

Bollbehandlingen och spelet i anfallszon ser Aapo som sina styrkor. ”Där känner jag att jag har en del naturlig begåvning. Skottet ser jag också som en av mina styrkor. Det som jag behöver utveckla är fysiken, kanske främst snabbhet och styrka för att klara mig på den här nivån.”

När jag ber Aapo välja mellan skott eller passning så är valet klart. ”Utan tvekan skott.” När jag frågar vart han siktar, svarar han. ”I krysset.”

Aapos målsättning för den kommande säsongen är att spela så bra som möjligt. ”Jag har inget poängmässigt mål, jag vill bara spela så bra som möjligt.”

Om den nya Blue Fox-truppen har Aapo bara positiva saker att säga. ”Jag tycker vi är bra på gång. Det är bra stämning i laget och som jag redan sa har vi blivit väl mottagna. Det är inga problem att det är ett tvåspråkigt lag.”

Aapo medger att svenskan inte är någon av hans styrkor. ”Den är nog ganska svag ännu, men kanske något fastnar under säsongen.”

Trots sin ålder hävdar Aapo att han klarar sig bra i köket. ”Eftersom jag bor själv har jag varit tvungen att göra en del mat. Jag klarar mig i köket.”

Han har däremot lite svårt att hitta någon specialitet. ”Kanske det är makaronilåda.”

Favoritglassen behöver han däremot inte fundera länge på. ”Det är glasspinnen Classic gräddkola.”

Aapo tror och hoppas att det kommer publik från Karleby med omnejd till säsongens hemmamatcher. ”Det brukar vara bra stämning i Stjärnhallen och vi kommer att ge allt. Vi ska kämpa på ända till slutet. Jag tror det kommer att bli hårda och underhållande matcher.”