Sami Saari tillbaka i blått

Försvararen Sami Saari är tillbaka i blått efter två säsonger med SB Vaasa och det är han mycket nöjd över. ”Gemenskapen och lagandan som finns i Fox är något jag verkligen saknat. Jag måste nog säga att Blue Fox är den bästa förening jag varit i.”

Sami Saari är redo för sin femte säsong i Blue Fox.
Foto: Mårten Andtbacka

”Det är mycket trevligt att vara tillbaka i Fox” säger Sami Saari. ”Gemenskapen och lagandan som finns i Fox är något jag verkligen saknat. Jag måste nog säga att Blue Fox är den bästa förening jag varit i. Blue Fox är alltid Blue Fox och är som en enda stor familj.”

Sami är på slutrakan med sina studier i Vasa. ”Jag har bara slutarbetet kvar och jag blir klar i december. I sommar jobbar jag som produktionsplanerare på Walki i Jakobstad. Min flickvän har fått ett lärarvikariat i Vasa, så vi kommer bo där åtminstone ett år, men efter det har vi inga planer.”

Sami tycker att det finns stor potential i den nya Blue Fox-truppen. ”Vi har unga och hungriga spelare blandade med några mera erfarna. För oss mera erfarna är det ett bekant spelsystem och nu behöver vi bara få fram detaljerna i det till de nya spelarna.”

”De nya killarna måste vara beredda på att serien är hårdare än vad de är vana med. Jag tror att det är flera av dem som kan få sitt genombrott den kommande säsongen bara de har tillräckligt med tålamod.”

I samband med Blue Fox try out var det en del frågetecken kring Samis fysiska status, men det tycker han inte att vi behöver oroa oss för. ”Jag vet vad som krävs för att spela i Divari, jag har redan gått ner 7 kg och jag ska ännu ha bort några kilon före säsongen. Där tycker jag att Blue Fox träningar passar mig bättre än SB Vaasas. Trots att vi i Vasa även skötte fysikträningen gemensamt så har jag aldrig varit i bättre skick än när jag har varit i Blue Fox, där man själv ansvarar för fysikträningen.”

Sami har fått både positiva och negativa kommentarer i Vasa efter att det blev klart att han lämnar för Blue Fox. ”Många var förvånade att jag byter till Blue Fox, men det är också flera som önskat mig lycka till. Jag tycker att det ska bli en intressant utmaning nu när vi har ett nytt lag på gång i Blue Fox. Jag har möjlighet att ta en större roll i Blue Fox och det ska bli intressant att jobba med Jori Isomäki som huvudtränare, vilket han inte var senast jag var här.”

Sami hoppas att Robin Holländer och Jakob Klingenberg finns med när säsongen startar. ”Jag hoppas ännu på Roffe och Jacke, så att jag inte behöver vara 10 år äldre än alla andra i laget. Senast jag var i Blue Fox var jag bland de yngsta, men nu är jag bland de äldsta.”


Sami vill bli bättre på att välja när det är läge för skott och när det är läge för pass.
Foto: Mårten Andtbacka

Sami ser försvarsarbetet som sin styrka på innebandyplanen. Däremot vill han utveckla sina beslut i anfallszon. ”Jag vill bli bättre på att ta beslut när det är läge för skott och när det är läge för pass och så vill jag naturligtvis utveckla fysiken. Ett större mål är däremot att laget svetsas samman och att vi går framåt. Jag vill att vi blir ett mera bollförande lag och där vill jag bidra med kyla och erfarenhet. Jag tror att vi behöver koncentrera lite mera på varje passning så att vi flyttar bollen snabbare mellan oss.”

Vad gör Sami om han får en ledig dag på sommaren? ”Ja-a, det var en svår fråga, för jag brukar inte ha några lediga dagar, sen har det ju varit så dåligt väder i sommar. Jag tränar något nästan varje kväll och ikväll ska jag ännu hinna med en länk och lite häckhopp vid centralplan. Får jag en ledig kväll så blir det nog lite minigolf med kompisarna för att kolla om nerverna håller. Annars så tillbringar jag naturligtvis mycket tid med flickvännen och till hösten ska vi skaffa hund, så den kommer säkert att ta mycket tid.”

Hur klarar sig Sami i köket och har han något bravurnummer? ”Det är vanligtvis jag som gör maten hos oss så jag känner mig bekväm i köket. Jag gör all typ av mat, men jag vet inte om jag har något bravurnummer. Får jag själv välja, så gör jag min favoriträtt entrecote biffar som jag steker medium minus med egengjord bearnaisesås och egengjord klyftpotatis på Rosamunda potatis.”

Samis säger att han äter väldigt lite glass, men en favorit finns i varje fall. ”Gammaldags salmiak lösglass, men jag tror de slutat tillverka den, för senast jag åt den var för tre år sen i Karleby.”

Sami avslutar med en hälsning till Blue Fox-fansen. ”Håll upp feelingen. Jag hoppas vi ska bjuda på många överraskningar nästa säsong. Håll koll på Poutanen och alla andra nya killar. Stämningen i Stjärnhallen brukar ge mig kalla kårar och det hoppas jag fortsätter.”