Poutanen är ny i försvaret

Joonas Poutanen född 1996 är en av de nya spelare som Blue Fox kontrakterat inför den kommande säsongen. Han berättar att det länge varit hans plan att spela Divari den kommande säsongen och det var därför som han valde att flytta till Blue Fox.

Joonas har kommit till Blue Fox för att utvecklas.
Foto: Mårten Andtbacka

Joonas som är hemma från Kelviå, men numera bosatt i Karleby började ganska sent med innebandy. ”Jag var 16-årsåldern när jag började i Nibacos lag för B-pojkar. Jag hade nog spelat en del innebandy tidigare, men aldrig i något lag. Det var Viktori Niemi, som var tränare för B-juniorerna och det var han som lockade med mig.”

Det intressanta med Joonas är att han inte har någon bakgrund inom någon annan idrott heller. ”Jag har nog spelat en del fotboll och ishockey, men aldrig i ordnade former inom något lag. Innebandy är den första organiserade idrotten jag började med.”

Jag som sett Joonas som junior kommer ihåg honom som anfallare, men i Blue Fox kommer vi att få se honom i försvaret. ”Det stämmer, det var inför förra säsongen i Nibacos som vår tränare tyckte att jag kunde passa bättre som försvarare och jag blev själv även förtjust i den spelplatsen.”

Joonas jobbar på Posten i Karleby och vid sidan om blir det mycket träning. ”Om jag får en ledig dag så vill jag umgås med kompisar, spela fotboll och grilla. Jag tycker om att röra på mig i naturen. Sen brukar jag ofta hjälpa till med att sköta min systers tre barn.”

Vad är det då som fört Joonas till Blue Fox. ”Jag har länge haft det i min plan att säsongen som kommer ska jag spela i Divari. Sen var jag med på Blue Fox try out och det stärkte bara min målsättning. Under förra säsongen pratade jag mycket med Jonatan Tynkkynen och han berättade om Blue Fox och jag såg hur han utvecklades under sin tid här. Som ny spelare i laget har jag blivit riktigt väl emottagen.”

Trots att det är många unga spelare från Nibacos som flyttar till Blue Fox har det inte kommit några sura kommentarer i Karleby. ”Det är klart att det finns de som tycker att det är synd att så många unga spelare flyttar bort från Nibacos, men det är varje persons egna beslut. Jag tog det här beslutet för att jag vill framåt och utvecklas. Jag tror att det är många från Karleby som kommer att intressera sig för Blue Fox matcher i vinter. Åtminstone har jag många kompisar som sagt att de kommer att komma till Nykarleby för att se på våra matcher.”


Joonas sadlade förra säsongen om från anfallare till försvarare.
Foto: Mårten Andtbacka

Joonas ser spelat med boll som sin styrka. ”Jag är bra på att utmana och jag spelar modigt. Jag tycker också att jag är bra på att läsa spelet. Skottet behöver jag utveckla och att göra de rätta besluten i anfallszon. De fysiska egenskaperna vill jag också utveckla.”

Den personliga målsättningen för den kommande säsongen är klar. ”Jag vill naturligtvis ta en plats i den spelande truppen och hjälpa laget så mycket som möjligt. Sen vill jag utvecklas så mycket som möjligt som spelare. I övrigt är det lagets gemensamma målsättningar som gäller.”

Joonas tycker att den nya truppen är bra på gång. ”Vi är många unga blandade med några äldre och erfarna, det är en bra blandning. Jag tror att vi kommer att klara oss bra med den här truppen.”

Hur klarar sig Joonas på svenska då? ”Ja, min svenska är nog lite svag svara han med ett skratt. Förhoppningsvis förbättras den under säsongen.”

Joonas beskriver sig själv som en hopplös kock. ”Någon makaronrätt klarar jag väl av att göra, men annars är det nog ganska dåligt. Jag har nog inget bravurnummer i köket.”

Så här i sommartider behöver vi ju få veta vad som är Joonas favoritglass och där behöver jag inte vänta länge på ett svar. ”Det är utan vidare isglassen Twister, den är absolut etta.”

Jag ber Joonas avsluta med en hälsning till Blue Fox-fansen. ”Det lönar sig komma och titta på det nya laget i höst. Kom till hallen och ha mycket ljud för jag vet att det brukar vara bra stämning och bra med ljud i Stjärnhallen.”