Janne Ojala vill etablera sig

Janne Ojala från Vasa var en av de spelare som förra säsongen försökte etablera sig i Blue Fox representationslag. I början av säsongen blev det en hel del speltid, men i slutet minskade spelminutrarna. Janne fortsätter sin satsning och vill nu ta en stadigvarande plats i försvaret.

Janne gjorde sitt första mål i hemmamatchen mot ÅIF förra säsongen.
Foto: Mårten Andtbacka

Janne berättar att han började spela innebandy som C-junior. ”Jag kom med i SB Vaasas juniorverksamhet. Tidigare hade jag spelat både ishockey, fotboll och boboll.”

Janne ville utveckla sig som innebandyspelare och därför kom han till Blue Fox. ”Jag hade hört bara bra om föreningen och jag har varit nöjd med det jag har sett. Jag har mycket att lära mig ännu. Jag ska försöka etablera mig och ta en plats i laget.”

Trots att det blev begränsat med speltid i slutet av säsongen är Janne nöjd. ”Jag kom till Blue Fox för att få se vad som krävs för att spela på Divari-nivå. Nu vet jag vad som krävs och vill utvecklas så att jag kan få mera speltid. Jag tycker själv att jag fick mera speltid än väntat förra säsongen.”

Jannes personliga mål för den kommande säsongen är att ta en plats i den spelande truppen. ”Jag vill hjälpa laget kväll efter kväll. Jag är ingen poänggörare, men jag vill bidra med min bit i försvaret.”

Trots att Janne inte beskriver sig som någon poänggörare blev det ett mål under förra säsongen. ”Det var roligt att göra mål och trots att vi förlorade den matchen med ganska stora siffror kom hela laget ut på plan för att fira mitt mål. Det var en bra känsla.”

Sina styrkor som innebandyspelare hittar Janne i defensiven. ”Det är försvarsarbetet som är min styrka och skottet. Jag borde skjuta mera och utnyttja mitt skott. Som spelare kan jag utvecklas på alla områden, men jag skulle gärna utveckla anfallsspelet så att jag kan hjälpa laget mera i anfallszon.”

Det bästa med Blue Fox är lagandan tycker Janne. ”Lagandan är nog det första jag tänker på och det att vi gör saker tillsammans. Jag tycker jag blivit mycket väl mottagen trots att jag inte kan så bra svenska. Jag var lite orolig över det i början, men det har inte varit något problem. Sen fungerar allt i föreningen så bra och vi spelare får koncentrera oss på att spela.”

Janne är överraskad över hur mycket svenska han förstår och att han till och med börjat förstå lite Nykarlebydialekt. ”Jag har börjat förstå mer och mer, men jag har inte vågat öppna munnen på svenska ännu, kanske det kan vara en målsättning för den kommande säsongen?”

Trots att representationslaget gått igenom en stor förändring tror Janne att man har bra chanser att klara sig den kommande säsongen. ”Jag tycker det är bra killar som kommer in i laget och bara alla bitar faller på plats kan det här bli hur bra som helst. Jag tror att vi kan utmana alla lag i serien.”

Janne jobbar på LVI Dahl i Vasa. På fritiden blir det mycket motionerande. ”Jag har hund och är mycket ut och går eller springer med den. Annars tycker jag om att fiska och villaliv.”

Om Janne har en ledig dag så börjar han med ett bra morgonmål. ”Sen blir det en långlänk med hunden. Så kollar jag kanske om det finns något som behöver fixas där hemma. Om det inte finns något speciellt att göra far jag till gymmet. Sen blir det ett besök till villan på kvällen.”

Hur klarar sig Janne i köket och har han något bravurnummer? Janne skrattar till och berättar att han är i princip portförbjuden i köket. ”Det blir nästan katastrof direkt om jag försöker mig på att göra mat, men makaronimössö klarar jag nog av.”

Janne avslutar med en hälsning till Blue Fox-fansen. ”Tack till Finlands bästa fans, vi gör nästa säsong till en toppensäsong tillsammans. Vi ses i hallen!”

Jannes Ojalas spelarprofil