Ungt och ivrigt Blue Fox

Jag har aldrig varit med om att det hänt så här mycket mellan två säsonger i ett lag är Jori Isomäkis första kommentarer när presskonferensen startar. Jag har aldrig varit med om så här stora förändringar i något lag jag varit med i.

Jori ser den stora förändringen både som en utmaning och som en kick.
Foto: Mårten Andtbacka

”Vi tappar en hel del rutin, men istället får vi in unga och ivriga spelare. Om jag har räknat rätt har vi 12 spelare i truppen som är 21 år eller yngre.”

”Jag får erkänna att jag aldrig tidigare jobbat så här hårt för att få ihop ett lag berättar Jori. Ett tag såg det ganska mörkt ut, men så svängde det. Min filosofi är att en spelare själv ska ha viljan att spela på den här nivån. Jag är inte den tränare som ringer och tjatar för att en spelare ska komma till Blue Fox. Jag vill att viljan ska komma inifrån.”

”Därför blev det rätt så många try out-tillfällen i våras. Jag ville ge många spelare möjligheten att komma och pröva på att träna med oss. Det finns nog en del spelare som jag fick ringa flera gånger för att de skulle komma och pröva på, men flera av dem har kontrakt nu och det är jag glad för.”

”Den kommande säsongen kommer att bli en utmaning, men vi kommer att träna bra i sommar. Det är klart att för en del av spelarna kan det vara en utmaning att nå Divari-nivå rent fysiskt på en sommar. Alla spelare som vi gjort kontrakt med har tekniska förutsättningar att spela i Divari, men utmaningen blir den fysiska biten och rutinen.”

”Robin Holländer och Jakob Klingenberg är två rutinerade spelare som vi ännu hoppas på. Robin kommer att träna med oss under hela sommaren, men han vet inte ännu om hans jobbsituation tillåter spel i division 1. Jakob kommer att träna på egen hand i sommar och så kommer vi att ta en diskussion i slutet på sommaren. Jakob är den rutinerade försvarare vi skulle behöva.”

Jori ser Jukka Keskisipilä som en av de viktigaste spelarna i truppen. ”Det är klart att Jukka kommer att få en stor roll den kommande säsongen. Om vi ska spela Jukka på backen eller i anfallet är ännu oklart, men det kommer att visa sig.”

Sami Saari är också en spelare med stor rutin. ”Sami har en del att jobba med fysiken, men han är på rätt väg och han vet själv vad som krävs för att spela på den här nivån.”

Jori tror hårt på nyförvärven Santeri Hietala och Joonas Poutanen i försvaret. ”Santeri är en bollsäker högerfattad back som spelar enkelt och säkert. Joonas är en spelare som kan göra det oväntade och jag tror han kan bli en riktig publikfavorit. När vi var till Karleby för att scouta spelare var Poutanen den första vi lade märke till och jag tror att han är väldigt nära division 1-nivå.”


Jori Isomäki tippar att Joonas Poutanen kan bli en publikfavorit.
Foto: Mårten Andtbacka

”I Jori Heikkilä ser jag en målgörare som kan ha samma utvecklingskurva som Jonatan Tynkkynen. Han gjorde sin militärtjänst förra säsongen och därför blev det färre matcher och poäng för honom. Miikka Honkaniemi och Anton Kronqvist kommer att rycka in i armén i början på juli, vilket betyder att de kommer att vara borta en hel del. Honkaniemi gör sin militärtjänst i Kajana där Tynkkynen var under förra säsongen och jag hoppas att Honkaniemi får möjlighet att träna lika bra.”

Jori förväntar sig också att de egna unga spelarna tar följande steg i sin utveckling. ”Axel Hedman har sett väldigt bra ut på träning och han har börjat få mera kött på benen. Jag ser att han har lite samma utvecklingskurva som Alexander Nyman. Sen tycker jag att spelare som Johannes Vähäkangas, Didrik Lillas och Jonathan Nilsson bör ta mera ansvar för poängproduktionen”


Jori Isomäki ser att Axel Hedman har stort potential att utvecklas under kommande säsong.
Foto: Mårten Andtbacka

”Jag tror att vi måste lyckas mera som ett lag den kommande säsongen. Vi kan inte förlita oss på några få spelare utan vi måste få fram flera som tar ansvar. Det är klart att formen kommer att gå upp och ner för de nya killarna. Några bra matcher kan följas av några sämre, men det är helt normalt för unga spelare. Det är trots allt väldigt stor skillnad på division 2 och division 1.”

”Viktori Niemi är en spelare vi ville ha redan förra säsongen, men då valde han att skriva på med Nibacos. Han är hungrig och stark och nu ska vi spela in honom som anfallare.”

Jori ser målvakten Roope Mutka som en mycket viktig pusselbit i lagbygget. ”Det är livsviktigt för oss att Roope fortsätter. Han har flyttat till Seinäjoki och kommer att träna 2-3 ggr/vecka med SPV. Med oss tränar han 1-2 ggr/vecka.”

”Vi kommer att vara nederlagstippade i serien, men jag ser det som en kraftkälla. Vi ska motivera våra unga killar med det att ingen tror att vi ska klara oss. Jag går in med den målsättningen att vi ska nå slutspel. Samtidigt som den stora förändringen är en utmaning för oss är det också en kick. In i laget kommer massor med unga lovande spelare som vi har möjlighet att forma. Det blir en välbehövlig nytändning för mig och Kenneth Björkholm”

Jukka Keskisipilä kommer in i laget med mycket rutin och han är beredd att ta ansvar. ” Vi kommer att ha ett ungt lag och kanske inte så höga förväntningar på oss. Jag tror att det passar oss bra.”

Jukka som bor i Karleby kände efter förra säsongen att han ännu vill prova på spel på den här nivån. ”Jag har spelat de två senaste säsongerna i division 2 med min moderförening Toholammin Urheilijat. Det var inget lätt beslut att återvända till Blue Fox när jag tänker på min egen förening, men jag var denna gång tvungen att tänka lite mera på mig själv.”

Jukka är beredd att spela både i försvaret och i anfallet. ”Jag trivs bra med båda rollerna. Ibland känns det bättre att spela back och ibland känns det bättre att spela i anfallet. Jag försöker bara vara så bra jag kan och hjälpa laget.”


Johnny Fredriksson känner sig väldigt motiverad inför den nya säsongen.
Foto: Mårten Andtbacka

Johnny Fredriksson är en av de spelare som förväntas ta mera ansvar under den kommande säsongen.

”Det kommer att bli en väldigt intressant säsong. Motivationen är på topp. Jag tror att hungern kommer att vara styrkan i den nya truppen. Vi har många unga pojkar som kan utvecklas mycket.”

Johnny medger att Robin Holländer och Jakob Klingenberg skulle vara välkomna tillskott i truppen. ”Deras rutin skulle inte vara helt fel att ha med i truppen.”

För Johnnys del fick förra säsongen ett abrupt slut när han drabbades av en muskelbristning i vaden i mitten på januari. ”Skadan gav en bitter eftersmak på förra säsongen. Jag har fått rehabilitera mig och i tisdags gjorde jag min första hela innebandyträning efter skadan. Skadan har också gett mig motivation att visa att jag kan komma tillbaka.”