Nykarleby, vi har en världsmästare!

Nykarleby och Blue Fox har i Alexander Nyman en världsmästare i innebandy efter söndagens final i U19-VM där Finland besegrade Sverige med 7-4. Jag får tag på Alexander på måndag kväll en stund efter att han har landat i hemlandet.

Lagkapten Alexander Nyman med guldmedaljen och VM-pokalen.
Foto: Julina Lindholm

Alexander berättar att U19-landslaget landade i hemlandet för en timme sedan.

- Det var mycket folk som mötte oss vid flygfältet och det var roligt att få prata med dem.

Jag gratulerar till guldet och Alexander tackar.

- Det känns ganska bra just nu, så att säga. Det ligger mycket hårt arbete bakom den här guldmedaljen, men man brukar få det man förtjänar.

Så börjar vi prata om finaldagens händelser.

- Jag minns inte så mycket av själva matchen börjar Alexander. Vi hade en lugn och sansad uppladdning. Det kändes redan då att vi är ett målmedvetet gäng som gör det här tillsammans.

- Det som jag kommer ihåg är när det är elva sekunder kvar av matchen och Justus Kainulainen slår in bollen i tomt mål, den känslan var sjuk. Vi hoppade alla över sargen och rusade in på planen. Att sen ännu behöva gå bort från planen och veta att med elva sekunder kvar har vi en tremålsledning, då kändes det som att det här klarar vi.

Jag reagerade på att det finländska målvaktsspelet var mycket stabilt i finalen och det håller Alexander med om.

- Riku Saarentola från Classic som vaktade målet i både semifinal och final var mycket bra. Där ser jag en stor klasskillnad jämfört med Sveriges målvaktsspel. Saarentola bättrade på mycket från semifinalen mot Schweiz och var verkligen sista låset i finalen.

Justus Kainulainen stod för 4+1 i finalen och var en riktig gigant.

- Justus överträffade poängmässigt sin bror Rasmus från två år tillbaka och det säger ganska mycket. Han gör en fantastisk turnering. Justus är en otroligt ödmjuk och fin människa som kamrat. Han var beredd att ta ansvar.

Som den lagkapten han är vill Alexander trots allt inte lyfta fram individerna.

- Jag tycker att alla i laget har skött sina roller. Det gäller såväl spelare och ledare. All service har fungerat prickfritt och vi har fått alla hjälp vi behövt.

Hur har då firandet gått till?

- Vi firade lite i hallen efter prisutdelningen, sen blev det en liten avslutning tillsammans med laget vid hotellet. Det är trots allt ett tvåårigt projekt som vi varit med om. Idag har vi åkt hem via Köpenhamn och Riga.


Alexander Nyman höjer VM-pokalen inför de finländska fansen.
Foto: Julina Lindholm

- Nu är jag hos flickvännen och ikväll har vi en samling med bara pojkarna från laget i Helsingfors. Det kommer att bli ett eget firande.

Vi är många i Nykarleby med omnejd som följt med U19-VM, har det märkts?

- Det var otroligt roligt timmarna efter finalvinsten när jag hade mera möjlighet att kolla sociala medier och se att det var så många som följt med. Stort tack till alla som följt med och stöttat oss. Sen vill jag naturligtvis tacka alla i laget där hemma, det här är trots allt en lagsport och det behövs fler än en spelare för att det här ska lyckas.

Hur ser en nybliven världsmästare då på Blue Fox framtid? Klart är att representationslaget tappar sina tre bästa poängplockare från förra säsongen och även Alexander kommer att lämna för studier på annan ort.

- Jori Isomäki har sagt det bra och det tror jag också att det är bra för Blue Fox-fansen att tänka på: ”Blue Fox är en fostrarförening”.

Varför ska man som innebandyspelare komma till Blue Fox?

- Jag ser det som att vi har mycket sakkunnigt folk på både herr- och damsidan i föreningen. Vi är en mycket professionell förening. Vi har mycket folk som lägger ner tid på föreningen. Vi har mycket bra juniorarbete. Jag har alltid sagt att Blue Fox är bästa möjliga förening åt de som har frågat mig runt om i landet.

- Man kan känna sig trygg i Blue Fox, vi är öppna och ärliga, precis som i en familj. Det ger spelarna möjlighet att växa om bara viljan finns. Det tycker jag Jonatan Tynkkynen är ett bra exempel på. Han var en bra spelare när han kom till Blue Fox, men jag tror att han lämnar föreningen som en ännu bättre spelare.

- Alla i innebandy-Finland vet att vi har en fantastisk publik. Vi har ett väldigt starkt varumärke och vi är starka på sociala medier. När jag har rört mig i innebandykretsar har jag alltid bara hört positiva saker om Blue Fox!