Finland till VM-final

Finlands U19 landslag med Alexander Nyman som lagkapten lyckades på lördag ta sig till VM-final efter att man besegrat Schweiz med 7-6 efter förlängning. Periodsiffrorna skrevs 3-1, 0-2, 3-3 och 1-0. Jag ringde upp Alexander på kvällen och har fått färska kommentarer av honom.

Foto: IFF

Alexander medger att det inte var bästa möjliga match U19 landslaget.

- Vi vågar inte spela ut och blev lite ängsliga. Schweiz spelade bra och skapade bekymmer åt oss, men det att vi lyckades vända matchen var stort. Hela laget växte ännu några storlekar av detta.

- Jag tror att det var en del av oss som började tänka på att vi kan förlora den här matchen och att det är en finalplats som står på spel. Tanken kom att vad händer om vi förlorar.

Alexander fick nöjet att vara på planen när matchen avgjordes.

- Jo, jag fick se Eero Jalo föra upp bollen längs vänsterkanten, ta ett avslut, kämpa till sig bollen och slå den till Mika Majalahti som är otroligt kylig och passar till Christian Remes i mitten och Remes får slå in bollen i tomt mål.

- Det var en fantastisk och avslappnad pass av Majalahti i det skedet. Han hade också ett väldigt bra ingripande i slutsekunderna av ordinarie matchtid när han blockerade ett skott av en motståndare.

Alexander har en lite mera defensiv roll i juniorlandslaget än vad han har haft i Blue Fox, men han är nöjd med sin roll.

- Mina styrkor är i det defensiva jobbet och jag får förtroende i numerärt underläge. I min femma har jag spelare som trivs med att hålla i boll och är bättre på det än jag är, så jag ger utrymme åt dem. Jag säkrar upp bakom dem och i uppspelsfasen får jag vara med och bestämma bolltempo.


Foto: IFF

Det blir Sverige som står för motståndet i finalen, hemmanationen som Finland besegrade med 14-7 i gruppspelet.

- Nu är det final och det har ingen betydelse vem som vann i gruppspelet säger Alexander. Sverige är ett mycket bra lag med bra individer och bra målgörare.

- Morgondagens match avgör vem som är världens bästa. Det fina med sport är att man har allt i egna händer.

Alexander är medveten om att det är många på hemmaplan som följer med matcherna, det har han fått information om av föräldrarna som är på plats i Växjö.

- Jag har själv inte så mycket tid att följa med sociala medier, men mina föräldrar har sagt att det är många som hört av sig och det är mycket roligt. Det är trevligt att många hejar!

Imorgon, söndag 7.5, kan alla följa med VM-finalen mellan Finland och Sverige med start kl. 16.30 i Internationella Innebandyförbundets YouTube-kanal.