Allt klart för U19 VM

VM för pojkar under 19 kommer att pågå från 3-7.5 i Växjö, Sverige. Blue Fox egna representant i det finländska laget är Alexander Nyman.

Bilden är från när Alexander Nyman åkte iväg på sitt första landslagsuppdrag, men nu är han en av de mest erfarna i truppen
Foto: Privat

Finland spelar i samma grupp som hemmanationen Sverige, Slovakien och Danmark. Finland inleder VM med match mot Danmark onsdag 3.5 kl. 17.30 finländsk tid. Redan på torsdag kommer det riktiga elddopet när Finland möter hemmanationen Sverige kl. 20.15. I den avslutande gruppspelsmatchen är det Slovakien som står för motståndet och den matchen spelas på fredag kl. 17.30. I den andra gruppen spelar Schweiz, Tjeckien, Polen och Lettland.

På lördag 6.5 spelas sedan placeringsmatcher. De två bästa lagen från vardera gruppen går till semifinal. Ettan i grupp A möter tvåan i grupp B medan ettan i grupp B möter tvåan i grupp A. På söndag 7.5 kl. 16.30 spelas VM-finalen.

När jag först försöker få kontakt med Alexander Nyman är han upptagen med captains meeting, men han ringer upp i bussen på väg till hotellet. Tyvärr hinner han inte prata i bussen och på hotellet har laget ännu en del gemensamt program, men han lovar att ringa upp senare på kvällen.


Alexander Nyman nere till vänster tillsammans med de övriga lagkaptenerna i U19 VM.

När Alexander ringer upp har han precis klarat av kvällsstretchningen som är speciellt viktig när man förhoppningsvis ska spela fem matcher på fem dagar. Alexander börjar med att beklaga att han inte kunde vara med på Blue Fox junioravslutning detta år, men han satt just då på tåget ner till Eerikkilä Idrottsinstitut.

- Vi började där på onsdag morgon med fysiska tester. Vi filade på spelsystem och försökte hitta tillbaka till spelrytmen. Det blev två dagar i Eerikkilä med mycket fokus på innebandy.

- Efter Eerikkilä blev det en tripp till Pärnu i Estland och så åkte vi via Riga till Sverige. I Pärnu bodde vi ute i skogen och meningen var att bygga upp en lagsammanhållning med den här gruppen.

Alexander får fortsatt förtroende som lagkapten för U19-landslaget.

- Jag har varit medveten om det att bara jag är med i den slutgiltiga truppen så är jag den som bär kaptensbindeln. Det är ändå inget jag kunnat vara säker på eftersom mycket har kunnat hända innan VM drar igång. En skada eller sjukdom hade kunnat ändra på allt.

Alexander berättar att de kollat lite på Danmarks spel inför onsdagens match, men fokus ligger ändå på det egna spelet.

- Vår målsättning till den första matchen är att få igång ett spel som vi kan bygga vidare på. Vi ska fokusera på vårt och inte fundera så mycket på motståndarna.

På torsdag är det Sverige som står för motståndet och Alexander är väl medveten om att det är svårast möjliga motstånd.

- Där igen gäller det att fokusera på det egna spelet även om vi vet att Sverige på pappret är det svåraste motståndet. Inom truppen har vi inte heller funderat för mycket på den matchen ännu. Nu är det onsdagens match mot Danmark som kommer i första hand.

Vem är det som vi ska hålla extra koll på i det finländska laget?

- Jaa, det var en mycket svår fråga. Den första är nog Eero Jalo från TPS som är en stor anfallare som är mycket tuff att möta. Han är en spelare som är villig att göra vad som helst för laget. Den andra är Eetu Sorvali från Josba. Han är en mycket bollskicklig center som jag spelat mycket tillsammans med. Trots allt måste vi komma ihåg att detta är en lagsport och alla spelare i laget är lika viktiga. Vi är ett lag som trivs tillsammans och som ska göra det här tillsammans.

Finlands trupp bor vid Öjaby Herrgård, en bit utanför Växjö. Alexanders rumskompis är backen Aapo Hämäläinen från Josba.

- Vi har kanske 10-15 minuter till Vida Arena där vi kommer att spela våra matcher. Vida Arena är normalt hockeylaget Växjö Lakers hemmaarena. När vi var här och spelade EFT, så spelade vi våra matcher i Fortnox Arena som är en nybyggd innebandyarena för Växjö Vipers.

Alexander medger att det kommer att bli tufft med fem matcher på fem dagar, men det är lika för alla lag.

- Hade jag fått önska så hade det kunnat vara en vilodag mellan gruppspelet och semifinalerna, men nu är det så här.

Vi får nu hålla våra tummar och se fram emot en spännande turnering.

 

Matcherna kommer att direktsändas på Internationella Innebandyförbundets YouTube-kanal.

Statistiken för matcherna hittar du på Internationella Innebandyförbundets hemsida och på arrangörernas officiella sida.

Jag rekommenderar även att du installerar IFF appen på din telefon eller surfplatta. Med den kan du lätt hålla reda på matchtider och statistik.