Tynkkynen drar till ligan

Jonatan Tynkkynen lämnar Blue Fox efter två säsonger. Tynkkynen har skrivit under ett tvåårigt kontrakt med OLS från Uleåborg som spelar i innebandyligan. För Jori Isomäki är det ingen överraskning att Tynkkynen flyttar till ett ligalag. – Vi har hela tiden vetat att han hade det som målsättning och det är en fjäder i hatten att ligalagen är intresserade av våra spelare.

Jonatan Tynkkynen i derbymatchen mot SB Vaasa.
Foto: Glenn Hägg

Tynkkynen kom inför säsongen 2015-2016 till Blue Fox från moderföreningen Nibacos i Karleby. Den första säsongen spelade han 23 matcher i Divari med poängen 13+6=19, samt 4 matcher i slutspelet med 3+3 som saldo. Andra säsongen med Blue Fox fick Tynkkynen mera ansvar och stod för 14+17=31 poäng på 26 matcher.

Jori Isomäki tycker det är fint att Tynkkynen tagit steget till ligalaget OLS.

- Det visar att vår verksamhet håller bra nivå när ligalagen blir intresserade av våra spelare. Tynkkynen har utvecklats enormt under sina två säsonger här i Blue Fox.

- Han gjorde en väldigt bra andra säsong hos oss, speciellt med tanke på att han samtidigt gjorde sin armétjänst.

- Med oss har Tynkkynen utvecklats som spelare och på egen hand har han utvecklat fysiken. Vi hoppas att han kommer att klara sig bra i OLS och önskar honom lycka till.


Jori Isomäki tycker att det är en fjäder i hatten för hela Blue Fox att en spelare lyckas får ligakontrakt.
Foto: Glenn Hägg

När jag får tag på Jonatan Tynkkynen är han precis på väg från legendariska Kanuunahallen i Karleby dit han varit och tränat. Tynkkynen berättar att han bor bara 100 meter från hallen och att han brukar vara dit så gott som varje kväll för att hitta någon att spela med.

- Ibland är jag dit på dagarna också med min kompis som är målvakt och så övar jag på att skjuta.

Tynkkynen ser verkligen fram emot chansen att få spela innebandy på liganivå.

- Jag hade som plan att jag via Blue Fox ska ta mig till ligan. Det här är vad jag alltid har haft som mål inom innebandyn.

Tynkkynen kommer att flytta tillsammans med sin sambo Roosa Ojala till Uleåborg.

- Jag har skrivit under ett 2-årskontrakt med OLS. Både jag och föreningen var överens om att ett tvåårigt kontrakt var bättre. Då behöver jag inte känna press under den första säsongen att jag måste prestera för att få förlängt kontrakt.

Tynkkynens målsättning när han kom till Blue Fox var att få spela i landets näst högsta serie och att göra ett namn om sig.

- I Blue Fox har jag utvecklats som spelare, men kanske ännu mera som människa. Jori märkte att jag är en konstnärssjäl och han har gett mig ganska fria tyglar på planen. Det är jag tacksam för.

- En av Joris styrkor är att han ser varje spelare och att man varje träning får beröm. Det gör att man varje träning vill göra bättre och bättre ifrån sig. Jori har hjälpt mig mycket med spelmässiga saker och han har gett mig förnyat förtroende trots att det mellan varven gått sämre.

- Det var också en stor förändring att alla i Blue Fox alltid vill ge allt på varje träning. Sen kommer jag att komma ihåg hur positiva alla är i Blue Fox. Från första säsongen vill jag speciellt nämna lagkamraterna Robin Holländer, Mikael Enlund och Johnny Ojala. Tobias Brännbacka är en spelare som jag kommer att komma ihåg från andra säsongen.

- Första säsongen var svårare för mig och ibland satt jag på bänken, då hade jag stor hjälp av Timo Salo som jag fick prata med. Jag är en sån spelare som vill spela i alla matcher och när jag inte får det så blir jag på dåligt humör. Då var det bra att ha Timo att prata med, men jag tycker att säsongerna med Blue Fox också gjort mig positivare som människa.

- Andra säsongen var bättre av mig och speciellt sista halvåret, då spelade jag bättre innebandy än jag någonsin gjort.

Tynkkynen avslutar med att tacka alla innebandyintresserade i Nykarleby.

- Jag vill börja med att tacka kafépersonalen som alltid har sett till att vi har fått en hot dog eller något annat efter matcherna.

- Det känns som att Blue Fox är min hemmaförening, ni har en väldigt fin innebandykultur i Nykarleby. Tack för allt det stöd jag har fått!

Jonatan Tynkkynen spelarprofil

OLS nyhet om kontraktet: Jonatan Tynkkynen siirtyy Blue Foxista OLS:aan