Är slutspelsplatsen förlorad?

Skriven av Mårten Andtbacka
måndag, 20 februari 2017 22:13

Ja, det är den stora frågan efter helgens två hemmamatcher som båda slutade med uddamålsförlust. På söndag förlust med 4-5 mot Karhut och på söndag förlust med 2-3 mot Erä Akatemia efter perioderna 0-1, 1-0 och 1-2.

Robin Holländer gjorde mål både lördag och söndag.

Det var ett sargat Erä Akatemia som kom till spel i Stjärnhallen, på lördag hade man nämligen förlorat med 11-5 mot SB Vaasa. Det syntes redan från start att så stora siffror skulle de inte bli denna dag. Det hade man fått klara order om.

Matchens första mål kom efter en snabb spelvändning vid tiden 4.34. Markus Räsänen avancerade längs med vänsterkanten och avslutade själv med ett skott som gick in vid närmsta stolpen. Henri Luoma antecknades för passningen.

I slutet av perioden utvisades Mikael Nyvall för obstruktion, men Blue Fox fredade sitt mål.

Den andra perioden började där den första slutade. Blue Fox hade svårt att ta sig till farliga målchanser. Mestadels blev det spel längs med kanterna och i hörnen. Vid 28.52 utvisades Anton Kallvik för farligt spel efter att han gått rakt på mål och krockat med målvakten Ville Riipinen. Hemmapubliken tände till ordentligt och reagerade kraftigt på den tveksamma utvisningen. Som tur var spelade Blue Fox bra i numerärt underläge och fredade än en gång sitt mål.

Matchuret hade hunnit fram till 32.10 innan hemmalaget öppnade målkontot. Niklas Paul skyddade bollen bra på liten yta och lämnade över den till Robin Holländer som nöp till direkt. Tre minuter senare var det Blue Fox tur att få spela powerplay. Man spelade bra och varierat, men skotten hade inte rätt adress.

Lagen gick därmed till pausvila med ställningen 1-1.

Erä Akatemia återtog sin ledning vid 46.42 när Severi Saari lite väl enkelt fick ta sig in framför mål och sprätta in bollen förbi Roope Mutka. Miika Martikainen plockade upp passningspoängen. Två minuter senare var ställningen 1-3. Tnakit Kayairit gjorde en bra löpning in i mitten av Blue Fox försvar och Eetu Roimela hittade honom med en precis passning. Om passningen var precis så var Kayairits skott det också, stolpe in.

Ännu en minut framåt och Miika Iskanius utvisades för farligt spel och Blue Fox fick en ny chans i numerärt överläge. Den här gången lyckades det också. Tero Saaristo spelade från backplats fram till Rami Isomäki som ur snäv vinkel sköt ett direktskott som gick i mål via målvakten.

Blue Fox försökte naturligtvis få till en forcering och man lyckades skapa en någorlunda press på Erä Akatemias mål. Åtminstone så mycket att Erä Akatemias tränare kände sig tvingad att ta time out vid tiden 55.39.

Vid 57.59 var det hemmalagets tur att ta time out och efter det tog man ut målvakten och spelade man med sex utespelare. Tyvärr lyckades det inte denna gång och poängen åkte med buss till Helsingfors.

Blue Fox var igen tvunget att belasta sina två första femmor hårt. Att göra det i en enskild match kan vara skillnaden mellan vinst och förlust, men denna helg var man tvungna att göra det i båda matcherna och i slutet på söndagens match syntes det nog att orken började tryta. Den bästa skärpan saknas i de avgörande lägena när man två dagar i rad tvingats spela över 30 minuter.

Den stora frågan efter helgens matcher är naturligtvis om slutspelsplatsen är förlorad? Det finns risk för att den är det, men allt hopp är inte ute. Josba som är på sista slutspelsplats har 23 poäng och vi är två poäng efter. Att vi ännu ska möta Josba gör inte saken sämre. Det betyder att vi fortfarande har allt i egna händer, men det förutsätter att de tre sista matcherna går vår väg.

Blue Fox avslutar seriespelet med tre bortamatcher. Inkommande helg blir det en utflykt till Lovisa på lördag och Joensuu på söndag. Två mycket svåra bortamatcher. Seriespelet avslutas lördag 4.3 och då besöker vi Sibbo för att möta ÅIF.

Risken finns naturligtvis också för att det kan bli play out istället för play off. Play out spelas mellan seriens tolfte och trettonde lag i en matchserie. Det lag som förlorar matchserien degraderas till division 2, vinnaren fortsätter nästa säsong i Divari.

Nu är det bara att gå rakryggad och tro på en ljus framtid. Siktet är inställt på att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt!