Blue Fox knäckte serieledarna

Blue Fox herrarna lyckades på söndag kväll knäcka serieledarna SB Welhot från Kuopio i Stjärnhallen. Matchen slutade 6-5 efter perioderna 1-0, 2-2 och 3-3. Det var Blue Fox uppoffrande försvarsspel kombinerat med vassa kontringar som bäddade för segern.

Mikael Nyvall belönades som hemmalagets bästa spelare.

- Vi har genom tiderna tagit mycket poäng av SB Welhot sade Jori Isomäki efter matchen. Det passar oss bra med en motståndare som vill spela aktivt. Vi vänder spelet så pass bra och försvarar oss bra för tillfället.

Det syntes direkt från första spelminuten att det skulle bli en helt annan typ av match än lördagens match mot NST. Speltempot var ett helt annat och SB Welhot ville verkligen spela boll och spela snabbt. När dryga sex minuter passerat av matchen utvisades Jakob Klingenberg för farligt spel. Som det spelskickliga lag SB Welhot är, räknade de flesta i hallen med nätrassel, men inte många kunde tro att det skulle bli mål för hemmalaget.

Mikael Nyvall nosade sig till en förlupen boll, fångade upp den längs med vänsterkanten och gick sin vana trogen rakt på mål. Niko Frilander i SB Welhots mål försökte hindra honom med en klassisk bensax, men bollade studsade till Robin Holländer som kunde slå in den mål med en enhandsbackhand.

Första perioden fortsatte i samma höga tempo, men inga flera mål såg dagens ljus.

Publiken hade knappt hunnit bänka sig när Anton Kallvik förde upp Blue Fox i en tvåmålsledning. Alexander Nyman spelade upp bollen till Kallvik längs med vänsterkanten. Kallvik satte full fart och avlossade ett skott i steget som gick spikrakt i bortre krysset.

Därefter stack SB Welhot emellan med två mål. Först backen Riku Tuononen som bågade in ett dragskott förbi både täckande Blue Foxare och Roope Mutka. Sen ett skott av backen Iiro Lankinen och Jesper Kauhanen höll sig framme på returen och gjorde sitt första mål för kvällen.

Två minuter senare återtog Blue Fox sin ledning. Också denna gång hade Iiro Lankinen kunnat antecknas för passningspoängen, så pass bra var hans framspelning till en helt fri Niklas Paul i slottet. Paul behövde inte göra annat än att sprätta till med ett handledsskott och bollen var i mål.

När Tero Korhonen i SB Welhot utvisades en stund senare gavs Blue Fox möjligheten att utöka sin ledning, men tyvärr lyckades man inte. Istället drabbades Jakob Klingenberg av en omdiskuterad avvaktande utvisning i andra periodens sista sekunder. Klingenberg och en motståndare rusade mot samma boll på mitten av planen och efter en sammanstötning blev motståndaren kvar liggande. För detta tilldömdes Klingenberg en femminuters utvisning.

- En mycket diskutabel utvisning var Jori Isomäkis kommentar efter matchen. Jag köper att det skulle ha varit två minuter, men inte fem. Både spelarna går på en boll som är i spel. Det är klart att Klingenberg kommer lite sent in i situationen, men jag tycker inte det är fem minuter.

Blue Fox fick därmed inleda tredje perioden i numerärt underläge och det gjorde man med bravur. SB Welhot lyckades nämligen bara göra ett mål under utvisningen. Iiro Lankinen sköt målet på pass av Pauno Kajoksinen.

Även följande mål skapade en hel del diskussion. Rami Isomäki spelade upp bollen längs med vänsterkanten där Mikael Nyvall kom springande. Motståndarbacken Riku Tuononen passade på att ge Nyvall en knuff så att han flög rakt in i sekretariatsbordet. Domarna reagerade inte överhuvudtaget utan de lät spelet gå vidare. Som tur var studsade bollen till Jonatan Tynkkynen som spelade vidare till Johnny Fredriksson som lätt rullade in bollen i mål och ställningen var 4-3.

Tyvärr stod sig inte ledningen värst länge. Redan i följande byte kvitterade SB Welhot. Scenariot var bekant från tidigare. Skott av Iiro Lankinen och Jesper Kauhanen höll sig framme på returen och matchen var igen kvitterad.

Två minuter senare återtog Blue Fox ledningen. Jakob Klingenberg spelade upp bollen längs med vänsterkanten till Jonatan Tynkkynen. Tynkkynen spelade med första beröringen bollen vidare till en framrusande Mikael Nyvall som bara sprätte upp bollen i bortre krysset.

Fyra minuter senare vid 54.17 kom 6-4 målet. Alexander Nyman trampade in med boll i motståndarzon och avlossade ett skott, Anton Kallvik var först framme på returen och slog in den i mål.

Anton Kallvik firar att han just har gjort det matchavgörande 6-4 målet.

- Alexander Nyman är den bästa backen i sin åldersgrupp i Finland sade Jori Isomäki efter matchen och det är bara att hålla med. Nyman har varit otroligt bra i de senaste matcherna. Han hade precis som resten av laget en svacka i november, men han har återhämtat sig bra och är nu dominerande.

SB Welhot tog time out vid 56.18. Vid 57.32 gjorde Jesper Kauhanen sitt tredje mål för kvällen och reducerade till 6-5 i spel sex mot fem. SB Welhot fortsatte naturligtvis att spela utan målvakt och Anton Kallvik var så nära att fullborda sitt hat trick med att pricka tom mål, men stolpen räddade bortalaget. Slutsignalen ljöd inför en stående och klappande hemmapublik.

- Det är inte så lätt att hitta på något mot oss när vi spelar på det här sättet konstaterade Jori Isomäki. Det är naturligtvis mentalt tungt att spela så här mycket utan boll, men det gäller att bara gnaga på. Vi är väldigt bekväma utan boll för tillfället. Pressen på bollhållaren är livsviktig. Den är viktigare än att markeringen är helt hundra.