Vårsäsongen startar med dubbelhelg

Skriven av Mårten Andtbacka
torsdag, 05 januari 2017 14:52

Vårsäsongen startar för Blue Fox del med dubbla hemmamatcher. På lördag kommer NST från Villmanstrand till Stjärnhallen och på söndag är det Kuopiolaget SB Welhot som står för motståndet. Jag tog ett snack med Blue Fox tränarteam Jori Isomäki och Kenneth Björkholm för att höra lite om hur säsongen har varit och vad vi kan vänta oss i fortsättningen.


Kenneth Björkholm hoppas att spelarna visar hjärta för Blue Fox i helgens matcher.
Foto: Mika Hilska

Vi sätter oss ner på Stjärnhallens läktare i samband med representationslaget träning. Kenneth Björkholm visslar igång spelet fem mot fem och Jori Isomäki ropar ut kommentarer till spelarna samtidigt som spelet pågår. Mellan varven lyckas jag få några kommentarer av Björkholm och Isomäki.

Isomäki beskriver höstomgången som mycket varierande.

– Vi har haft både goda stunder och dåliga stunder, inte bara från match till match utan också under matcherna. Vi hade det riktigt tung under vår sex matcher långa förlustsvacka.

– Trots det känner jag att vi kan vinna vilket lag som helst i den här serien fyller Björkholm i. Vår nivå har varit lite sämre än vad vi strävat efter.

– Vår strävan inför säsongen var ett snitt på en poäng per match säger Isomäki. Vi har väl 14 poäng efter 16 matcher så vi ligger lite efter vår målsättning.

Isomäki tycker inte att han kan ge fullt betyg åt sig själv och sitt eget tränarteam.

– Vi är 2-4 poäng efter vår målsättning. Vi har gjort en del tabbar både bakom bänken och på planen. Bara vi bättrar oss på båda ställen så kommer vi att nå upp till vår målsättning.


Jori Isomäki är inte helt nöjd med de 14 poäng man samlade ihop under höstomgången.
Foto: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Isomäki tycker att Tobias Brännbacka har varit lagets positiva överraskning.

– Tobias har varit vår jämnaste spelare och han har överraskat med sin jämnhet. Att Tero Saaristo är vår bästa poängplockare är ingen stor överraskning, men att han är topp tre i poängbörsen är en överraskning. Vi är ett lag som inte gör så mycket mål och att trots det var högt uppe i poängbörsen är en stark prestation.

Björkholm hoppas att de mera rutinerade spelarna höjer sin nivå under våromgången.

– Roope Mutka och Alexander Nyman hoppas jag att höjer sin nivå.

Blue Fox är bara fyra poäng från tredje platsen i serien, men samtidigt är det bara två poäng ner till kvalplats. Vad krävs egentligen för att laget ska nå en slutspelsplats?

– Jag anser att de fyra följande matcherna blir väldigt viktiga säger Björkholm. Vi tror att det krävs 25-26 poäng för att nå slutspel, men det gäller också att vinna de rätta matcherna.

Hurudana motståndare är NST och SB Welhot?

– När vi senast spelade mot NST föll vi på egna misstag. Via försvaret ska vi vinna matchen mot NST. SB Welhot är det spelskickligaste laget i serien. Anfallsmässigt är de det bästa laget, men ser man till försvarsspelet så har de en hel del att bättra på. I de två sista matcherna innan juluppehållet spelade de 9-9 mot Nurmon Jymy och förlorade med 4-10 mot NST. I vår match mot SB Welhot gäller det att ha hjärta för Blue Fox och vinna via det.

Helgens båda matcher börjar kl. 16.00. Välkommen!