Seger via försvar

Skriven av Mårten Andtbacka
söndag, 11 december 2016 00:59

Blue Fox herrarna besegrade på lördag kväll LNM från Limingo med 7-3 efter perioderna 0-1, 4-1 och 3-1. Hemmalagets seger byggde på ett uppoffrande försvarsspel där man hela tiden käkade boll.

Robin Holländer gjorde det viktiga 5-3-målet:

Trots att Blue Fox herrarna förlorade den första perioden med 1-0 kändes det som att matchen var i hemmalagets händer. Det enda målet i första perioden kom efter ett misstag i uppspelsfasen av Blue Fox. LNM svängde spelet snabbt och Samuli Saukko hittade rätt efter ett inspel i slottet.

Blue Fox kvitterade matchen vid tiden 24.41. Jonatan Tynkkynen fångade upp bollen av en LNM-back. Han avlossade ett skott som studsade högt och som Ville Mestari i LNM-målet misslyckades med att fånga. Tynkkynen fick tillbaka bollen och passade till Niklas Paul som prickade in kvitteringen.

Strax efteråt åkte Juho Laurila i LNM på en utvisning och nu skulle hemmalaget ta ledningen, men nej det lyckades inte. Istället utvisades Mikael Nyvall sex minuter senare och nu fick LNM en ny chans att gå upp i ledning.

Fyra sekunder efter Nyvalls utvisning var bollen i mål och målgörare var Anton Kallvik. Blue Fox hade tagit ledningen efter ett mål i numerärt underläge! Tero Saaristo tekade fram bollen till Anton Kallvik och antecknades därmed för passningspoängen.

Tre minuter senare utökade Blue Fox sin ledning. Didrik Lillas frispelade Mikael Nyvall som verkligen tryckte in bollen i mål.

När Ville Mestari drog omkull Jonatan Tynkkynen vid tiden 37.03 tilldömdes Blue Fox en straff. Tero Saaristo fick chansen att utöka hemmalagets ledning, men Mestari hade gjort sin läxa och läste Saaristos straff. Blue Fox fick därmed spela numerärt överläge och det gick inte alls som planerat. Två snabba passningar och Jarkko Hiltunen var ensam med Anton Kronqvist i Blue Fox-målet. En snabb dragning av Hiltunen och in med bollen i mål.

Trots det insläppta målet fick Blue Fox fortsätta spela numerärt överläge. Tero Saaristo hade flyttat till en plats till höger om målet. Niklas Paul passade till Saaristo som avancerade bakom målet och zorrade in bollen vid bortre stolpen. Ett av säsongens mest spektakulära mål i Stjärnhallen och ställningen var 4-2.

Kallvik och Saaristo kollar vart bollen tagit vägen.

Matchen stod och vägde i början av den tredje perioden. Blue Fox hade de vassare chanserna, men man utnyttjade inte dem. Vid 47.25 kom istället LNM:s redcurering till 4-3. En snabb spelvändning där Blue Fox tappade markeringen vid bortre stolpen och Jarkko Hiltunen hade en lätt uppgift att styra in sitt andra mål för kvällen.

Som tur var behövde Blue Fox bara 33 sekunder för att återta sin tvåmålsledning. Jonatan Tynkkynen förde upp bollen och tappade den lämpligt åt Robin Holländer som sköt bollen i mål.

Alexander Nyman utökade ledningen till 6-3 efter ett välriktat skott från backplats på pass av Tero Saaristo.

LNM tog en tidig time out vid 56.20 och plockade ut målvakten så fort tillfälle gavs. Vid 58.51 prickade Didrik Lillas det tomma målet och fastställde slutresultatet till 7-3 på pass av Tero Saaristo.

Blue Fox koncentrerade sig på försvarsspelet och lät LNM ha bollen. Motståndarna rullade boll, men man lyckade aldrig komma till riktigt bra skottchanser. Istället var det Blue Fox som svängde spelet snabbt gång efter gång.

Blue Fox spelade matchen igenom ett väldigt uppoffrande försvarsspel. Man var hela tiden i linje mellan moståndarnas skyttar och det egna målet och täckte därmed bort alla skottvinklar.

LNM hade lånat in OLS-målvakten Ville Mestari, men jag kan inte påsta att jag blev imponerad. Mestari överskuggades ordentligt av Anton Kronqvist som fick göra sin första hela match i Blue Fox.

Anton Kronqvist fick äntligen chansen att spela en hel match i Blue Fox-målet och lyckades bra.

Mycket glädjande att hemmalaget hade sju olika målskyttar och att alla tre femmor fick lyckas i anfallsspelet.

Hemmapubliken var igen i högform och gav sitt fulla stöd till hemmalaget. Trots att det bara var 162 personer på läktaren så var det nästa lika mycket ljud som i derbyt mot SB Vaasa.

Kallvik – Saaristo – Vähäkangas
Nyman – Sjöblom

Paul – Holländer – Tynkkynen
Brännbacka – Klingenberg

Nyvall – Nilsson – Lillas

Kronqvist

Ojala som annars var på bänken, fick spela två numerära överlägen. Lillrank var reservmålvakt. Jori Isomäki vaskade om friskt i kedjorna i början på den tredje perioden. Med tio minuter kvar gick Blue Fox in för att spela med två femmor. Lillas tog då Vähäkangas plats i första femman, medan Nyvall tog Pauls plats i andra femman. Paul, Nilsson och Vähäkangas vilade.