Sista hemmamatchen före juluppehållet

Skriven av Mårten Andtbacka
torsdag, 08 december 2016 14:46

Nu på lördag spelar Blue Fox herrarna sin sista hemmamatch före juluppehållet. För motståndet står LNM från Limingo strax söder om Uleåborg. LNM ligger på femte plats i tabellen med 15 poäng medan Blue Fox är på tolfte plats med 11 poäng.

Jonatan Tynkkynen stod för 1+3 i förra helgens matcher mot SB Vaasa och Erä Akatemia.

LNM spelar sin tredje säsong i Divari. För varje säsong har man bättrat på sin placering. Första säsongen slutade man på tionde plats. Förra säsongen blev man åttonde och sista lag i slutspel och den här säsongen ser man ut att vara ett mittenlag.

LNM började säsongen lite knackigt. På de fyra första matcherna hade man tre förluster. Sen hade man en bra period från mitten av oktober till mitten av november sex vinster och en förlust. I de tre senaste matcherna har man spelat oavgjort mot Erä Akatemia på hemmaplan, samt förlorat mot NJ och NST på bortaplan. LNM:s formkurva är därmed något av ett frågetecken.

Lagets bästa poängplockare är Marko Latvalehto med 10+6=16 poäng på 12 matcher. Joona Viiltola är tvåa med 11+4=15 poäng på 14 matcher och Tuukka Kivioja är trea med 6+8=14 poäng på 14 matcher. Även Olli Tornberg har nått upp till 14 poäng efter 2 mål och 12 passningspoäng.

LNM har använt sig av två målvakter under säsongen. Kosti Laine som har fått mera ansvar mellan stolparna har räddningsprocenten 77,7. Sami Yli-Korpela har bara vaktat målet i två matcher, men har räddat 81,03 procent av skotten.

Blue Fox började säsongen trevande med vinst, förlust, vinst, förlust och oavgjort i de fem första matcherna. Sen följde en riktigt dålig period med sex förluster i rad. Vinsten med 6-5 i förra fredags derbymatch mot SB Vaasa vände på allt och av bara farten tog man som första lag skalpen av serieledarna Erä Akatemia med 8-3 på bortaplan. Blue Fox har därmed en stigande formkurva, frågan är bara om man lyckats konservera formen?

Tero Saaristo hade en magisk afton mot Erä Akatemia där han stod för 4+2. Totalt är Tero nu uppe i 21+7=28 poäng på 14 matcher vilket ger honom en fjärde plats i poängbörsen för Divari och en andra plats i målbörsen. Anton Kallvik är tvåa i den interna poängbörsen med 9+5=14 poäng och Jonatan Tynkkynen är trea med 5+9=14 poäng. Båda har spelat 14 matcher.

Tero Saaristo är nu uppe på fjärde plats i poängbörsen för Divari.

Roope Mutka har varit Blue Fox klara etta mellan stolparna med 14 spelade matcher och räddningsprocenten 80,86. Nu till helgen blir det däremot ändring eftersom Roope är avstängd. Anton Kronqvist eller Teemu Lillrank kommer därmed att axla ansvaret i hemmalagets mål.

Anton Kronqvist till vänster eller Teemu Lillrank till höger får ansvaret mellan stolparna i matchen mot LNM.

En intressant detalj inför helgens match är utvisningsstatistiken i Divari. Karhut från Björneborg toppar statistiken med 112 utvisningsminuter på 12 matcher. På andra plats hittar vi Blue Fox med 99 minuter på 14 matcher. Det är klart att Mutkas 5+20 från matchen mot Erä Akatemia påverkar statistiken ganska så ordentligt. Trots det brukar Blue Fox inte vara så här högt uppe i denna statistik. Lördagens motståndare LNM är däremot i andra ändan av statistiken. LNM har endast 37 minuter på 14 matcher.

Vi utlovar en spännande hemmamatch på lördag när LNM kommer på besök. Blue Fox har nu två toppenmatcher bakom sig och går in i denna match med gott självförtroende. Stödet från hemmapubliken i derbymatchen mot SB Vaasa var fenomenalt och vi hoppas på likadant stöd på lördag. Så dra på dig något blått för att visa vilket lag du stöder och kom till Stjärnhallen kl. 16.00. One for all, all for one!