FBC Turku lite bättre än Blue Fox

Gästerna FBC Turku var aningen bättre än Blue Fox i söndagens match i Stjärnhallen. Slutresultatet skrevs 7-11 efter perioderna 0-2, 3-4 och 4-5.

Johannes Vähäkangas rullar in sitt andra mål för dagen.

Matchbilden i matchen mot FBC Turku var en helt annan än för en vecka sedan mot Nurmon Jymy. Precis som vi förutspådde så blev det en match i högt tempo. FBC Turku är ett lag som vill driva upp tempot till skillnad från NJ som ville dra ner på tempot.

FBC Turku fick en betydligt bättre start på matchen. Redan efter dryga minuten kunde man gå upp i ledning efter att Blue Fox försvaret schabblat i eget hörn. Aleksi Lahti hittade rätt på pass av Joakim Ervast. Knappt sju minuter senare var Ervast framme igen, denna gång som målskytt efter styrning av Jussi Hokkolas skott och ställningen var 0-2. Blue Fox fick chansen att spela ett numerärt överläge efter åtta och en halv minuter, men den möjligheten kunde man inte utnyttja.

Blue Fox inledde den andra perioden med högre press, men det räckte ända till 25:e matchminuten innan Rami Isomäki kunde reducera på pass av Johnny Fredriksson. Före det hade Antti Kokko utökat FBC Turkus ledning till 0-3 efter ännu en miss av Blue Fox i uppspelsfasen.

Eetu Touhis 1-4 mål var omdiskuterat. Först är Aku Kuikka framme och skjuter ett skott från vänsterkanten, när Kuikka slutför sitt skott träffar han Jakob Klingenberg i huvudet med klubban. Johnny Fredriksson är först på bollen och skyddar den, men Kuikka springer över honom trots att Fredriksson har ryggen till. Bollen studsar vidare till Eetu Touhi som slår in den. Domarna hade två chanser att blåsa av spelet, men valde att fria båda gångerna.

Två minuter senare reducerade Blue Fox efter att Jonatan Tynkkynen fört upp bollen på vänsterkanten och skickat iväg en krosspass till Mikael Nyvall som direktsköt bollen i mål. Tre minuter senare utvisades Didrik Lillas för slag på klubba och det var FBC Turku inte sena att utnyttja. Antti Keskitalo sköt ett handledsskott från backplats i numerärt överläge och ställningen var 2-5. En minut senare utökade FBC Turku ledningen till 2-6.

Andra periodens största glädjeämne kom strax före periodpausen. Alexander Nyman och Johannes Vähäkangas kämpade om bollen i offensiva högra hörnet. Vähäkangas lyckades med lite tur ta sig in framför mål och sprättade upp bollen högt i mål. Målet var Vähäkangas första i representationslaget och betydde reducering till 3-6.

Anton Kronqvist fick ta plats mellan stolparna från inledningen av den tredje perioden. Tero Saaristo kunde knappa in på FBC Turkus ledning efter fyra minuter. När FBC Turku dessutom drog på sig en utvisning strax efteråt såg det riktigt bra ut för hemmalaget, men spelet i power play ville sig inte. Istället var det Markus Järvinen som utökade ledningen för FBC Turku till 4-7 på pass av Joakim Ervast vid tiden 47.46. Man brukar prata om att bytet efter ett mål är viktigt och det var det verkligen. 15 sekunder senare hade nämligen Rami Isomäki prickat in reduceringen til 5-7 på pass av Jonatan Tynkkynen.

I den följande spelminuten minskade FBC Turkus ledning till bara ett mål. Johannes Vähäkangas petade in en retur på Tero Saaristo skott och ställningen var 6-7. Nu var hemmalaget verkligen på gång. FBC Turkus lagledning insåg allvaret och tog time out för att stoppa Blue Fox. Dryga en minut efter time outen var bollen i mål, men tyvärr i fel mål. En snabb kontring och Santeri Urponen förde upp FBC Turku i en ny tvåmålsledning på pass av Aku Kuikka.

Två och en halv minut senare var Johannes Vähäkangas vaken och såg att Anton Kallvik var på väg upp längs med vänsterkanten. En snabb pass av Vähäkangas bäddade för fritt skottläge för Kallvik som inte gjorde något misstag. Blue Fox var igen bara ett mål efter motståndarna. Tyvärr varade inte glädjen länge denna gång heller. En minut senare hade Jussi Tammi nästan lika fritt skottläge och inte heller han gjorde något misstag. 45 sekunder senare utvisades Rami Isomäki för obstruktion och det var motståndarna inte sena att utnyttja. Antti Keskitalo bjöd på en bra krosspass och Santeri Urponen fullbordade sitt hat trick.

Mörkret var kompakt för hemmalaget, men när Aku Kuikka utvisades för farligt spel vid 56.26 fanns det plötsligt lite ljus i ändan av tunneln. Tyvärr förbyttes ljuset i ett ännu kompaktare mörker när Antti Hopeanaula fastställde slutsiffrorna till 7-11 i numerärt underläge.

Bollen dansade mer än en gång på mållinjen.

Det var olyckligt att Blue Fox fick en dålig start på denna match. Ett underläge med 3-0 mot ett kontringsskickligt lag som FBC Turku är aldrig lätt att hämta in. Blue Fox försökte med hög press, men det lyckades inte denna gång. Två gånger var man bara ett mål ifrån.

Jori Isomäki medgav efter matchen att lagets målvakter inte var på topp. – De var inte dåliga idag, men de var inte heller på topp. De tog vad de ska, men inget extra.

Isomäki tyckte inte heller att första femman var på topp. – De släpper alldeles för många kontringar emot sig för tillfället. Vi har inte balans i den femman. Där måste vi kräva mera av vår första formation.

Andra och tredje femman är våra bästa formationer idag, men även de har problem i defensiven.

Isomäki gladde sig även han över att Johannes Vähäkangas äntligen fick göra sina två första mål i Divari. – Johannes har haft lägen redan tidigare, men det var roligt att det lyckades nu.

- Det var ett steg framåt att vi lyckades göra sju mål, men vi hade nog bud på betydligt fler.