En poäng från Kuopio

Blue Fox hämtade hem en poäng från Kuopio på söndag kväll efter att man spelat oavgjort 5-5 med serieledarna SB Welhot. Det kunde ha blivit två poäng efter bra spel av Blue Fox. Periodsiffrorna i matchen skrevs 1-2, 3-0 och 1-3 samt en mållös förlängning.

Roope Mutka var en av grundpelarna bakom Blue Fox poänghämt från Kuopio.

Blue Fox fick en bra start på matchen när Tero Saaristo gjorde matchens mål vid tiden 8.31. Saaristo fick bollen av Didrik Lillas, rundade målet och satte in bollen köksvägen i mål. En och en halv minut senare utökade Blue Fox sin ledning till 2-0 när Jonthan Nilsson kontrade längs med vänsterkanten och passade snett bakåt till Robin Holländer som fick fritt skottläge. Målet var Holländers första för säsongen och assisten var Nilssons första poäng för säsongen. Hemmalaget kunde reducera till 1-2 i numerärt överläge vid tiden 14.13. Målskytt Iiro Lankinen på pass av Pauno Kajoksinen. Med en och en halv minut kvar att spela av perioden utvisades Alexander Nyman för fasthållning. Blue Fox kunde freda sitt mål under slutet av den första perioden och gå till pausvila med en 2-1-ledning.

Tyvärr kunde SB Welhot kvittera matchen efter endast 20 sekunder av den andra perioden. Jonni Koskinen sköt ett skott i numerärt överläge och Tero Korhonen slog in returen. Två minuter senare åkte Blue Fox på följande utvisning när Jakob Klingenberg utvisades för slag på klubba, men denna gång lyckades man freda målet. Hemmalaget gick trots det till ledning i matchen vid 26.30 när Kalle Keränen hittade rätt efter en kontring. Joonas Makkonen passade. När Jonathan Nilsson utvisade för slag på klubba vid dryga 35 minuter fick SB Welhot sin fjärde chans för dagen i numerärt överläge. Riku Tuononen sköt ett stenhårt skott från högerkanten i bortre krysset på pass av Mikko Niiva. Med en halv minut kvar av perioden fick Blue Fox sin första chans att spela power play, men det gick inte vägen.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge, men man kunde tyvärr inte reducera. Direkt efter utvisningen tilldömdes man däremot en straff och Tero Saaristo fick förtroendet att ta hand om den. Saaristo gjorde inget misstag utan han sprätte upp bollen i det närmsta krysset och ställningen var reducerad till 4-3. När knappa 46 minuter hade spelats utvisades Rami Isomäki för obstruktion. 37 sekunder senare var bollen i mål, men inte i Blue Fox utan i SB Welhots. Tobias Brännbacka slängde en lång lyra till Tero Saaristo som han tog ner på första beröringen och slog in bollen i mål förbi en överspelad Niko Frilander i SB Welhot-målet. Med 52.45 på matchklockan frispelades Jonatan Tynkkynen av Mikael Nyvall. Tynkkynen drog målvakten åt sidan och sprätte upp bollen i nättaket med en backhand. Tyvärr stod sig inte ledningen matchen ut. SB Welhot kvitterade vid tiden 55.42, Pauno Kajoksinen fintade skott och passade till Juha Rautiainen som från snäv vinkel prickade in kvitteringen.

Tero Saaristo var stor segerarkitekt med 3 gjorda mål.

Blue Fox spelade matchen igenom med ett lågt 1-2-2 försvar och försökte vända spelet med snabba kontringar. Synar man statistiken så vann Blue Fox spelet fem mot fem med 3-2. SB Welhot gjorde tre mål i numerärt överläge. Tero Saaristo gjorde ett mål på straff och ett mål i numerärt underläge.

– Det är lite tudelade känslor sade Jori Isomäki till Österbottens Tidning. Det är klart att jag är nöjd över att vi tar poäng mot Welhot och att vi kommer i kapp efter att ha legat under med 4–2. Men det rådde en viss besvikelse i omklädningsrummet efteråt. Vi kunde ha tagit två poäng i dag.

– De unga pojkarna spelade inte i dag. Det upplägget hade jag och Kenneth (Björkholm) spikat redan i går, eftersom Welhot är det fysiskt starkaste laget i ettan. Det är stora karlar i det laget.

– Tero (Saaristo) var bäst i dag och Roope (Mutka) var fantastisk i målet. Han var så pass bra i dag så att vi hade chansen att vinna. Men om laget försvarar bra så vet Roope också varifrån skotten kommer.