Vinst i hemmapremiären

Blue Fox besegrade på lördag kväll LeBa SB från Kontiolax med 6-3 efter perioderna 2-1, 2-2 och 2-0. Matchen var en jämn tillställning som Blue Fox kunde avgöra i den tredje perioden.

Jonatan Tynkkynen stod för 1+2, medan Mikael Nyvall samlade ihop till 2+1 i matchen mot LeBa.

Mikael Nyvall inledde målskyttet halvvägs in i den första perioden på pass av Jonatan Tynkkynen. Fem minuter senare ökade Anton Kallvik på till 2-0 med ett skott från högerkanten. Tyvärr slumrade hemmalaget till i slutet på perioden och LeBa SB reducerade till 2-1 efter mål av Henry Vartianen efter en lång pass av Saku Sikiö.

LeBa SB inledde med hög press i den andra perioden. En snabb kontring bäddade för LeBas kvittering. En hård pass från högerkanten till vänsterkanten av Juuso Ojanen och Ville Kempas fick fritt skottläge. Fyra minuter senare frispelades Anton Kallvik av Johannes Vähäkangas och på något sätt lyckades Kallvik lirka in bollen i mål och ställningen var 3-2. Tyvärr varade inte ledning ens en minut. 3-3 målet kom aningen billigt när Blue Fox släppte in en passning i slottet av Henry Vartiainen. Jere Kaartinen var påpassligt framme och slog in bollen i mål och matchen var kvitterad. En stund senare presenterade sig firma Tynkkynen-Nyvall igen. Rami Isomäki slängde iväg en långboll från eget mål. Jonatan Tynkkynen tog emot och serverade en framrusande Mikael Nyvall som fick stöta bollen i tomt mål förbi en överspelad målvakt och ställnigen var 4-3. Två minuter senare utvisades Jakob Klingenberg, men LeBa kunde inte utnyttja det numerära överläget.

Den tredje perioden hade knappt inletts när Jonatan Tynkkynen utvisade för slag på klubba, men även denna gång lyckade hemmalaget reda upp situationen. Tre minuter senare var det Aleksi Matikainen som utvisades för obstruktion. Nu fungerade spelet i numerärt överläge som det ska. Tero Saaristo passade och Alexander Nyman sköt sitt första mål för säsongen. När Jonne Turunen i LeBa utvisades, kändes det som att Blue Fox hade segerns nycklar i sin hand. Tyvärr lyckades inte spelet i numerärt överläge och ovissheten fortsatte. Matchavgörandet kom istället vid 52.47 när Jonatan Tynkkynen dribblade sig igenom LeBa-försvaret och lättade in bollen i mål med en backhand. LeBa började i ett ganska tidigt skede plocka ut målvakten Lari Naumanen för att om möjligt reducera. När Robin Holländer utvisades för liggande spel med 2,5 minut kvar att spela fick LeBa chans att spela med sex utespelare mot fyra, men inte ens det hjälpte utan hemmalaget fortsatte att freda sitt mål och säkrade segern med 6-3.

Jonatan Tynkkynen sa efter matchen att han är i bäst form vad han varit, detta trots att han avtjänar sin armétjänst för tillfället. – Vi har bra möjligheter att träna i Kajaana. Vår kapten är väldigt bra och ger oss möjlighet att träna.

Tynkkynen var naturligtvis nöjd med samarbetet med Mikael Nyvall. – Jori placerade oss i samma kedja på torsdagens träning och det fungerade direkt. Vi spelade aldrig tillsammans under förra säsongen, men det fungerade riktigt bra idag.

Tynkkynen är mycket nöjd med både träningen och sammanhållningen i Blue Fox. – Jori Isomäki är en mycket bra tränare. Han har bra kontakt med oss spelare och kommer hela tiden med värdefulla tips. Det att Pääkallo skriver att vi är ett sämre lag än förra säsongen har fört oss samman och vi vill visa att så inte är fallet.

Blue Fox tränare Jori Isomäki var främst nöjd med försvarsspelet i dagens match. – Vi inledde svagt försvarsmässigt, men det som var postitivt var att försvarsspelet bara blev bättre under hela matchen. Vår första kedja var inte lika bra som vanligt, men nu steg andra kedjan fram istället och var mycket bra. Roope Mutka var också väldigt bra idag och gjorde några matchavgörande räddningar när matchen stod och vägde.

Idén att testa Mikael Nyvall tillsammans med Jonatan Tynkkynen kom efter förlustmatchen mot LNM. – Både Tynkkynen och Robin Holländer är spelare som vill komma lågt ner och hämta boll och det har varit lite problem att spela dem bredvid varandra. Mikael Nyvall är istället en spelare som går mera på djupet och ni såg ju hur samarbetet fungerade idag.

Juri Jolkkonen i motståndarbåset var inte lika nöjd, men han tyckte resultatet var rättvist. – Det bättre laget vann idag, det var inget snack om saken. Blue Fox var bättre i närkampsspelet och utnyttjade sina chanser bättre.

Vi hade bra chanser i andra perioden fortsätter Jolkkonen. – Tyvärr tog vi inte vara på dem. Det krävs en hundraprocentig insats för att vinna i den här serien.

Jolkkonen var trots det nöjd med att LeBa har lyckats ta två vinster på tre matcher, vilket han ser som ett bra resultat för en nykomling.