Storvinst mot SB Vaasa i derbyt

Blue Fox tog en storvinst med 9-3 mot SB Vaasa i fredagskvällens derby. Periodsiffrorna i matchen som spelades i Botniahallen skrevs 1-2, 5-1 och 3-0. Stor segerarkitekt var Tero Saaristo med fyra gjorda mål.

Tero Saaristo var poängbäst i Blue Fox med fyra mål.

Den första perioden var en trevande historia och både på planen och på läktarna var det avvaktande. Vasapubliken bjöd i varje fall inte på någon derbystämning. Hemmalaget inledde målskyttet när knappt åtta minuter hade spelats. Kevin Nylund sköt ett precist skott efter en frislagsvariant. Två minuter senare kvitterade Blue Fox genom Tero Saaristo efter en framspelning av Johannes Vähäkangas. Både hemmalaget och gästerna fick chans att spela i numerärt överläge i slutet på perioden, men endast SB Vaasa kunde utnyttja sitt läge. Pekka Kontturi var målskytt på pass av Valtteri Pajunen.

Blue Fox kom ut som ett nytt lag i den andra perioden. Endast 39 sekunder hade passerat när Tobias Brännbacka snurrade upp motståndarförsvaret och prickade in kvitteringen. 22 sekunder senare gick Blue Fox för första gången i matchen upp i ledning. Andra femman bjöd på lite klapp-klapp spel och Rami Isomäki fick sätta bollen i mål förbi en överspelad Topias Laitala i SB Vaasa-målet. Tyvärr kunde SB Vaasa kvittera endast en och en halv minut senare när Samir Mountassir hittade rätt. En stund senare bjöd Tero Saaristo på riktig rökare när han vänsterkanten hittade bortre krysset och förde upp Blue Fox i ledning för andra gången i matchen. Mikael Nyvall kontrade in 5-3 och när Janne Karvonen utvisades för obstruktion fullbordade Tero Saaristos sitt hat trick och ställningen var 6-3. Med tre sekunder kvar av perioden utvisades utvisades Valtteri Pajunen i SB Vaasa.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge och för andra gången denna kväll fick bevis på Tero Saaristo skottkraft. Saaristo ett dragskott från vänsterkanten och bollen gick spikrakt i bortre krysset, 3-7 och matchen var avgjord. Tre minuter senare frispelades Didrik Lillas av Tobias Brännbacka och Lillas rundade målvakten och lyfte in bollen med backhand. Matchens sista mål kom när 14 sekunder återstod. SB Vaasa hade plockat ut målvakten och Jonathan Sjöblom svepte in bollen i mål från egen planhalva.

Laget på led inför fredagens match mot SB Vaasa.

Tränaren Jori Isomäki var av förståeliga skäl mycket nöjd efter matchen. – Det var säsongens första match, men jag tyckte vi gjorde väldigt bra ifrån oss. Spelet var lite avvaktande i första perioden som det brukar vara i säsongens första match. SB Vaasa ledde efter första perioden, men med lite mera skärpa i avsluten tycker jag att vi kunde ha varit i ledning.

Den andra perioden avgör matchen fortsätter Isomäki. – Vi pratade i pausen om att våga spela och att våga rulla boll. Jag tyckte att vi lyckas med det i andra perioden.

Isomäki vill ge extra beröm till nya lagkaptenen Tero Saaristo. – Han var helt fantastisk idag. Alla ser ju vilka mål han gör och hur han jobbar på planen, men han var också mycket bra på bänken och i omklädningsrummet.

Tobias Brännbackas arbetskapacitet är också något som Isomäki vill framhålla. – Han var tvungen att ta några extra byten på slutet och det var inga problem. ”Tobben” orkade hur bra som helst.

SB Vaasas spel överraskade inte Jori Isomäki – De spelade precis som vi hade väntat oss och det kom inga överraskningar under matchens gång. Där tycker jag att vi var väl förberedda.

Det var mycket positivt för vårt unga lag att få den här starten på säsongen säger Isomäki. – Det har stor betydelse för fortsättningen att vi lyckades vinna den här matchen. Det var bra för lagets självförtroende.

Isomäki passar också på att tacka Blue Fox-fansen som var på plats i Botniahallen. – De ger oss ett fantastiskt stöd idag och det betyder mycket för oss. Det var som att spela på hemmaplan.