Blue Fox utklassade SB Vaasa

Blue Fox herrarna övertygade i den andra kvartsfinalen mot SB Vaasa och vann matchen med 6-3 efter perioderna 1-1, 1-0 och 4-2. Det här betyder att Blue Fox vinner matchserien mot SB Vaasa med 2-0 och går vidare till semifinal.

Tero Saaristo, till höger, var kung på planen med 3+1 gjorda poäng.
Foto Glenn Hägg

SB Vaasa inledde matchen piggare och med sin höga press skapade man oro i Blue Fox. Hemmalaget hade svårt att få till något spel med boll. Trots att SB Vaasa hade mera boll skapade man inte så många farliga chanser. Matchens första mål kom efter 6.01, när SB Vaasa fick frislag framför Blue Fox-målet. Eetu Sariola fintade skott och passade vidare till Kari-Matti Viinamäki som nöp till direkt. Blue Fox-försvarets agerande vid det första målet var inte riktigt hundraprocentigt. Sju minter senare kvitterade Blue Fox. Denna gång var Sariola syndabock och drällde med bollen när han blev pressad av Didrik Lillas. Lillas tog bollen och samtidigt som han höll undan för den jagande Sariola, lyfte han bollen i mål med backhand.

Blue Fox fick en bra start på andra perioden och Tero Saaristo kunde föra upp hemmalaget i ledning efter knappa tre minuter. Johnny Ojala antecknades för assisten. När Jonathan Sjöblom utvisades för farligt spel vid 25.41 fick SB Vaasa en chans att kvittera matchen. Blue Fox klarade av utvisningen och såg ännu starkare ut efter den. Hemmalaget trummade på bra och skapade chans på chans, men lyckades inte hitta målet. I slutet på perioden åkte Jonatan Tynkkynen på en utvisning och SB Vaasa fick en ny chans att kvittera, men igen spelade Blue Fox ett mycket starkt numerärt underläge.

I början på den tredje perioden gjorde Blue Fox två mål inom två minuter och SB Vaasa tvingades ta time out. Det första målet som kom vid 44.04 gjordes av Tero Saaristo på pass av Anton Kallvik. Saaristo fick bollen på högerkanten, avancerade mot väntande försvarare och gjorde i samma rörelse en dragning och sköt bollen i mål i det främre krysset. Två minuter senare ökade Jonatan Tynkkynen på till 4-1 på pass av Jakob Klingenberg. Efter time outen utjämnades spelet något och SB Vaasa lyckades reducera till 4-2 när 49.39 spelats av matchen. Joona Kukko spelade något turligt fram till brodern Arttu Kukko som i slottet kunde stöta in bollen i mål. Bara 43 sekunder senare förde tero Saaristo upp hemmlaget till en ny tremålsledning. Det var Jonatan Tynkkynen som bröt en passning och sedan frispelade Saaristo som inte gjorde något misstag när han kom fri med Mikael Aromaa i SB Vaasa-målet. Vid 51.00 spelade minuter utvisades Eetu Sariola i SB Vaasa för spel med hand, men Blue Fox kunde inte utnyttja det numerära överläget. Från 57:e matchminuten och framåt spelade SB Vaasa med sex utespelare. Eetu Sariola kunde med ett slagskott reducera till 5-3 på pass av Sami Hillu. Med en minut och en sekund kvar att spela lyckades Alexander Nyman pricka det tomma målet från egen planhalva och matchen var avgjord. Tero Saaristo fick passningspoängen till Nymans mål. Sista protokollanteckningen i matchen var Blue Fox time out vid tiden 59.32.

Jori Isomäki konstaterade efter matchen att det var fysiken som avgjorde matchserien mot SB Vaasa. Bortalaget orkade idag med sin höga press i en period och sen tog man slut. Det här tyder på att Blue Fox har tränat bättre.

SB Vaasas backar blev förvånansvärt många gånger av med bollen när man drällde med den i offensiv zon. Detta ledde till ett flertal frilägen för Blue Fox av vilka två resulterade. Även där syntes en trötthet hos SB Vaasa.

Den första perioden var SB Vaasas, men ju längre matchen gick desto bättre blev Blue Fox. Blue Fox gjorde bara ett mål i den andra perioden, men man fick ett mentalt övertag som SB Vaasa aldrig återhämtade sig från.

SB Vaasas spel var alldeles för ensidigt och enkelspårigt. Kevin Nylund och Joona Kukko försökte varje gång hitta medspelare på bortre stolpen, men Blue Fox läste deras passningar, bröt dem och vände spelet.

Blue Fox vann igen målvaktsmatchen och Roope Mutka var betydligt säkrare mellan stolparna än kollegan Mikael Aromaa i SB Vaasa-målet.

Blue Fox går nu vidare till semifinal i Divari, där Steelers eller SB Welhot väntar. Enligt matchprogrammet ska första matchen spelas på onsdag 9.3. Den tredje och avgörande kvartsfinalen mellan Steelers och LNM avgör vem som Blue Fox får till motståndare i semifinal.