Första kvartsfinalen till Blue Fox

Blue Fox knep vinsten i den första kvartfinalen mot SB Vaasa. Matchen gick till förlängning efter ställningen 4-4 vid ordinarie tid. Avgörandet kom vid tiden 63.57 när Johnny Ojala hittade rätt på pass av Anton Kallvik.

Där satt den, första kvartsfinalen gick till Blue Fox.

Blue Fox ledde matchen med 2-0 efter den första perioden. Detta trots att Roope Mutka hade betydligt mera att göra än kollegan Mikael Aromaa i SB Vaasas mål. Jonatan Tynkkynen stod för Blue Fox båda mål och bägge gångerna var det Jakob Klingenberg som spelade fram. Rami Isomäki utvisades i mitten av perioden, men SB Vaasa kunde inte dra nytta av det numerära överläget.

Knappt sex minuter in i den andra perioden hade SB Vaasa kvitterat matchen. Först var det Eetu Sariola som reducerade till 1-2 på pass av Joona Kukko. Kort därefter utmärkte sig samme Kukko som målgörare. Passningen stod Kari-Matti Viinamäki för. Vid 27.56 förde Alexander Nyman upp Blue Fox i en ny ledning efter samarbete med Rami Isomäki. När Kari-Matti Viinamäki drog på sig en utvisning vid tiden 28.42 såg det riktigt bra ut, men tyvärr inget mål för de blåa. Ny chans blev det vid 35.09 när Henry Backman fick sätta sig i utvisningsbåset. Tyvärr ingen lycka för de blåa i power play denna gång heller. Kari-Matti Viinamäki drog ännu på sig en dubbelutvisning vid tiden 38.49, den första för farligt spel och den andra för protest, men Blue Fox lyckades inte hitta nätmaskorna.

Blue Fox fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge, men det gav tyvärr inte resultat. Eetu Sariola utvisades vid tiden 45.03 och Blue Fox fick en femte chans att göra mål i power play, men det var som fördömt denna slutspelskväll i Korsholm. Direkt när Sariola avtjänat sina synder i utvisningbåset var det tur för utvisning för Blue Fox. Mikael Nyvall åkte ut för farligt spel. Om man inte själv lyckas göra mål i power play så gör motståndarna det och det var precis vad som hände. Rasmus Nyström pangade in kvitteringen till 3-3 på pass av Joona Kukko vid tiden 48.25. Dryga fem minuter senare höll sig samme Nyström framme och förde för första gången upp hemmalaget i ledning med 4-3 på pass av Arttu Turunen. Som tur var behövde Blue Fox bara 16 sekunder för att kvittera. Anton Kallvik höll sig framme på pass av Tero Saaristo och matchen var 4-4. Resultatet stod ordinarie tiden ut.

Matchen gick därmed till förlängning där Johnny Ojala vid tiden 63.57 kunde avgöra med ett lågt skott nära stolpen efter pass av Anton Kallvik.

Matchkommentarer

Johnny Ojala var naturligtvis stor matchhjälte efter att ha satt det avgörande målet, men minst lika stor hjälte var Roope Mutka med 32 räddningar och räddningsprocenten 88,89. Det kan jämföras med Mikael Aromaas räddningsprocent på 78,26.
Ojala spelade bedövad med Burana efter att han varit förkyld i veckan, han räknar dock med att vara i bättre slag till lördagens hemmamatch.
Jori Isomäki önskade sig en joker från andra eller tredje femman och idag fick han det i form av Jonatan Tynkkynen som gjorde två mål.
Isomäki medgav att Blue Fox power play var dåligt idag, men sa att det beror på att SB Vaasa vet allt för väl hur Blue Fox spelar i numerärt överläge.
Isomäki var även besviken på Blue Fox spel med boll i den första kvartsfinalen. Fortsätter vi på det här sättet kommer vi inte att vinna denna matchserie.
Trots det är Blue Fox nu i ledning i matchserien med 1-0 och kan avgöra på hemmaplan på lördag.
Lördagens match i Stjärnhallen kommer att bli en hejdundrande tillställning och frågan är om publikrekordet på 782 åskådare står kvar efter den matchen.
Vi hälsar alla välkomna till Stjärnhallen kl. 16.00 på lördag när Blue Fox möter SB Vaasa i den andra kvartsfinalen.