Vinst i sista seriematchen

Blue Fox herrarna avslutade seriespelet med en vinst mot Josba i Joensuu på lördag kväll. Matchen slutade 2-5 efter perioderna 0-1, 0-3 och 2-1. Roope Mutka med räddningsprocenten 93,10 och Johnny Ojala med tre gjorda mål var de mest framstående i Blue Fox-lägret.

Roope Mutka spelade en avgörande roll i matchen mot Josba.

Hemmalaget som är känt för sin höga press inledde piggt och hade ett par bra tillfällen i början av matchen. Blue Fox tilldömdes ett straffslag efter 8.10 när Jonatan Tynkkynen var på väg igenom. Tynkkynen själv fick chansen att ta han om straffslag, men han lyckades inte få bollen i mål. Därmed utvisades Miro Kämäräinen två minuter för hög klubba. Blue Fox kunde inte utnyttja det numerära överläget. Blue Fox första mål i matchen kom istället vid tiden 13.55 när Johnny Ojala nätade på pass av Rami Isomäki.

I den andra perioden kom Blue Fox att ta över kommandot i matchen. Periodens första mål kom vid tiden 24.38 när Johnny Ojala kunde bryta ett uppspel av Josba och avancera mot för att skjuta ett stenhårt dragskott förbi Jesse Huurrekorpi i Josba-målet. I den 32:a matchminuten blev Jonatan Tynkkynen frispelad av Timo Salo och ensam med målvakten gjorde han inget misstag och ställningen var 0-3. Dryga minuten senare kunde Johnny Ojala öka på till 0-4 efter pass av Tero Saaristo. Roope Mutka utvisades ännu i slutet på perioden, men hemmalaget lyckades in öppna målkontot. Blue Fox kunde därmed gå till periodpaus med en fyramålsledning.

Direkt i början på den tredje perioden utökade Blue Fox sin ledning. Först hade Anton Kallvik ett jätteläge, men Jesse Huurrekorpi gjorde en paradräddning. I det efterföljande bytet fick Blue Fox ett inslag från högerkanten. Robin Holländer sköt ett skott som studsade till Jonatan Tynkkynen. Tynkkynen skarvade bollen vidare till Ville Rynnäs som kom rusande mot mål och Rynnäs lyckades lirka in bollen. Drygt två och en halv minuter senare reducerade Josba till 1-5 genom Niklas Räty på pass av Samu Juvonen. Ville Laasonen i hemmalaget utvisades efter 49.41, men Blue Fox lyckades inte heller denna gång i power play. När Jonatan Tynkkynen utvisades fyra minuter senare, tog Josba time out och vid 55.15 låg bollen i mål. Samu Juvonen var målskytt på pass av Eemeli Ruokonen. Strax därefter började hemmalaget spela med sex utespelare för att komma ännu närmare. Denna gång lyckades det inte och Blue Fox utgick som segrare.

Johnny Ojala gjorde tre mål i matchen mot Josba.

Matchkommentarer

I och med vinsten slutade Blue Fox på en femte plats i tabellen. Josbas förlust gjorde att laget blev nionde i serien och lämnade utanför slutspelet.
Blue Fox var ute med en smal trupp. Jakob Klingenberg och Colin Björkholm saknades på grund av feber, medan Johnny Fredriksson och Ronnie Ludén är skadade.
Jori Isomäki anser att Blue Fox nu börjar vara tillbaka där man började säsongen. Formen är på stigande och laget har ett bra försvarsspel och målvaktsspel.
Efter matchen ordnades en telefonkonferens mellan de lag i Divari som gått vidare till slutspel. De tre första lagen fick i tur och ordning välja motståndare bland lagen på platserna fem till åtta. LaSB valde ÅIF, Steeles valde LNM och Karhut valde SB Welhot. Det innebar att SB Vaasa som slutade på fjärde plats möter Blue Fox i kvartsfinalskedet.
Det blir alltså åtminstone två heta derbyn att se fram emot. På onsdag börjar kvartsfinalerna med match i Botniahallen i Korsholm. Matchen på onsdag börjar kl. 18.30. På lördag kl. 16.00 är det returmöte i Stjärnhallen i Nykarleby. En eventuell tredje och avgörande match spelas i Botniahallen på söndag.
Nu är det ett utmärkt tillfälle att visa sitt stöd för Blue Fox på både bortaplan och hemmaplan. Vi hoppas att så många blåklädda som bara är möjligt söker sig till Botniahallen på onsdag och Stjärnhallen på lördag. Nu vinner vi kampen på läktaren!