Slutspelsplatsen säkrad

Blue Fox herrarna säkrade under helgen en slutspelsplats efter att man knep tre av fyra möjliga poäng i matcherna mot Lovisa Tor och LNM. På lördag besegrade man Lovisa Tor med 5-4 på hemmaplan och på söndag slutade bortamatchen mot LNM 4-4.

Anton Kallvik gjorde fyra mål i matchen mot Lovisa Tor.

Lördagens match mot Lovisa Tor var en av de mera spännande som spelats under denna säsong i Stjärnhallen. Lagen turades om att vara i ledning och det krävdes en förlängning för att skilja dem åt.

Blue Fox tog ledningen i matchen efter dryga tio minuter. Blue Fox hade frislag i offensiva högra hörnet, Tero Saaristo spelade bollen längs med sargen till Rami Isomäki som direkt passade vidare till Anton Kallvik på andra kanten. Kallvik nöp till direkt och skottet gick rakt i krysset. Knappa minuten senare kvitterade Lovisa Tor genom Jimmy Sved. Backen Sved avancerade längs med högerkanten och sköt ett slagskott som gick i mål under både en täckande Mikael Nyvall och Mikael Enlund i Blue Fox-målet. I den först periodens sista minut förde Anton Kallvik upp hemmalaget i en ny ledning. Alexander Nyman pressade fram bollen och Anton Kallvik slog in den på halvvolley. Redan i den första periodpausen konstaterade Jori Isomäki att det var alldeles för lågt tempo i matchen för att går runt på tre femmor. Inför den andra perioden gick man därför ner på 13 spelare där första femman spelade vart annat byte.

Trots att hemmalaget hade mera av spelet i den andra perioden var det Lovisa Tor som stod för det enda målet. Joni Niiranen sköt ett överraskande skott i numerärt överläge och Mikael Enlund hann inte med i sidledsförflyttningen. Inför den tredje perioden gick Blue Fox ner på ännu mindre folk. Nu skulle man avsluta med 10-11 spelare.

Ställningen var därmed 2-2 inför den tredje perioden. När 53.36 hade spelats tog Lovisa Tor för första gången ledningen i matchen. Blue Fox var något oorganiserade i samband med ett byte samtidigt som Jesse Tolvanen med ett frislag försökte från högra kanten i Blue Fox zon passa över till andra kanten. Ville Rynnäs svängde sig om för att bryta passning, men stötte istället in bollen i eget mål. Känslan direkt efter målet var naturligtvis en oro över att hemmalaget var på väg att förlora ännu en hemmamatch. Vid 55.55 drog Joni Niiranen på sig en utvisning för slag på klubba och Blue Fox fick chansen att kvittera. 19 sekunder senare var bollen i mål. Rami Isomäki passade bollen vänsterkanten åt Anton Kallvik som avancerade mot mål och tryckte in bollen vid närmsta stolpen. När Alexander Nyman två och en halv minuter senare slog in returen på Tero Saaristos skott i mål kändes det som att det var klappat och klart. Tero Saaristo hängde på den betydligt längre Alexander Nyman och publiken jublade som aldrig förr. Lovisa Tor tog naturligtvis time out och plockade ut Niko Nordström ut mål för att spela med sex utespelare. 19 sekunder senare var matchen kvitterad. Peik Salminen förde upp bollen längs med vänsterkanten och passade upp den till Sami Aalto. Aalto passade med första beröringen över bollen, rakt genom Blue Fox försvar, till högerkanten, där en framstormande Jonas Hällfors sköt ett otagbart skott förbi Mikael Enlund. Ett mål taget rakt ur skolboken. 55 sekunder kvar att spela och matchen var kvitterad. Lagen inväntade förlängningen. Inför förlängningen skapades en mycket positiv stämning i laget. Det var främst bröderna Isomäki som visade prov på sina ledaregenskaper och ingav de rätta vibbarna för det som komma skulle.

Hemmapubliken behövde bara vänta 1 minut och 41 sekunder på ett avgörande. Tero Saaristo pressade fram bollen längs med vänsterkanten. Anton Kallvik snappade upp den, vände om och sköt ett skott som gick in lågt vid närmsta stolpen. Niko Nordström i Lovisa-målet var helt skymd av egen back och hade inte en chans att se skottet. Det perfekta slutet på en spännande match och hemmapubliken bjöd på stående ovationer.

Enlund

På bänken fanns Niemi, Nilsson, Lillas och Mutka. Lillas fick några byten i första perioden. Redan efter första perioden gick Blue Fox ner på folk och spelade med 13 utespelare. Till den tredje perioden gick man ner till 11 utespelare.

Matchprotokoll

I helgens andra match var det LNM som stod för moståndet i matchen som spelades i Limingo. Matchen slutade 4-4 efter perioderna 0-1, 3-1 och 1-2.

Trots att Ville Rynnäs fick avtjäna två utvisningar under den första perioden var det Blue Fox gjorde periodens enda mål. Tero Saaristo petade in bollen i mål efter Johnny Ojalas skott. LNM-målvakten Sami Yli-Korpela trodde redan att han hade blockerat bollen, men Saaristo såg att den var spelbar och petade in den i mål.

I den andra perioden gick hemmalaget upp i en 2-1 ledning efter mål av Aki Alatalo och Ville Liimatta. Blue Fox kvitterade till 2-2 efter en kontring där Tero Saaristo var sist på bollen. Anton Kallvik antecknades för assisten. En stund senare återtog LNM sin ledning efter en fin krosspass av Samuli Saukko och direktskott av Jani Anttila.

Blue Fox fick en bra start på tredje perioden. Redan efter 1.46 var matchen kvitterad till 3-3. Alexander Nyman vann bollen på mitten av plan och Tero Saaristo kunde avancera in i anfallszon. Där avlossade han ett otagbart dragskott och därmed fullbordade han sitt hat trick. En och en halv minut senare fick Blue Fox chansen att ta ledningen i numerärt överläge, men det lyckades inte. Istället blev det ledningsmål vid 45.57, när Roope Mutka kastade ut bollen till Didrik Lillas som blev helt fri med motståndarmålvakten och inte gjorde något misstag. Hemmalaget kunde dock kvittera dryga minuten senare och det blev även matchens sista protokollanteckning. Även förlängningen blev mållös och poängen delades broderligt.