Förlust i toppmötet

Det blev förlust för Blue Fox herrarna i toppmötet med LaSB. Matchen som spelades på söndag kväll slutade 3-5 efter perioderna 2-3, 0-1 och 1-1. Det var LaSB:s första femma med Tino Nivala och Roope Kainulainen i spetsen som avgjorde matchen.

Ronnie Ludén gjorde hemmalagets första mål och stod för en solid insats.

Blue Fox var det lag som fick en bättre start på matchen och man hade antagligen fördel av att man hade spelat match dagen före. För LaSB var det första matchen på det nya året. När Juuso Kainulainen utvisades för farligt spel efter 1.49 plockade Blue Fox in sin power play-formation och efter 66 sekunder satt bollen i mål. Johnny Ojala passade till Ronnie Ludén som nätade. Intressant är att Ludén inte ingick i någon av Blue Fox spelande femmor, men fick förtroende i numerärt underläge. Det tog dryga tio minuter för serieledarna att få upp ångan. Tino Nivala inledde målskyttet på pass av Roope Kainulainen. Dryga två minuter senare var det samma broder Kainulainen som förde upp LaSB i ledning med ett rungande dragskott från högerkanten upp i främre krysset. Minuten senare utvisades Viktori Niemi för obstruktion och Tino Nivala utökade LaSB:s ledning till 1-3 på pass av Roope Kainulainen. När Mikael Nyvall utvisades vid tiden 15.51 för slag på klubba såg det mörkt ut för hemmalaget, men man redde ut situationen. Istället kunde Blue Fox reducera till 2-3 i periodens sista minut. Jori Isomäki lyfte in en boll till Johnny Ojala framför motståndarmålet. Ojala tog emot bollen i luften och slog den med andra beröringen till Jonatan Tynkkynen som slog in bollen i mål.

Den andra perioden blev en händelsefattig historia. Ett mål och en utvisning var det enda som bokfördes i protokollet. Tino Nivala utökade bortalagets ledning till 2-4 och fullbordade samtidigt sit hat trick. Passningen slogs av Konsta Lehtonen som spelade blott sin femte match i Divari. Utvisningen kom halvvägs in i perioden när Ville Rynnäs åkte ut för slag på klubba, men hemmalaget red ut stormen och ställningen efter andra perioden var därmed 2-4.

I den tredje perioden kom hemmalaget ut med inställningen att det är allt eller inget som gäller. Redan efter 25 sekunder straffade det sig. Efter en felpass i egen zon gick bollen till Konsta Lehtonen som sköt ett skott. Mikael Enlund släppte en retur som Roope Kainulainen var först på och han gjorde inte något misstag. Hemmalaget forsatte att pumpa på och när Heikki Hätönen drog på sig en utvisning för obstruktion vid tiden 42.36 kom chansen att reducera. Blue Fox spelade ett bra numerärt överläge och precis när Hätönen kom in på planen igen hittade Jori Isomäki fram till Johnny Fredriksson som kunde slå in bollen i tomt mål. Med dryga 15 minuter kvar att spela fanns det all tid i världen för hemmalaget att komma ikapp. Trots att man skapade ett massivt tryck mot bortalaget så lyckades man inte få in bollen i mål. Vid 57.32 tog Blue Fox time out och spelade med sex utespelare, men skapade flera bra chanser, men inte heller nu ville bollen i mål. Matchen slutade därmed 3-5.

Matchkommentarer

Blue Fox första femma kom inte upp till normal standard under hela helgen. På två matcher lyckades man bara göra ett mål i spel fem mot fem. Det kan jämföras med LaSB:s första formation som stod för fyra mål i spel fem mot fem.
Speciellt Roope Kainulainen med 2+2 och Tino Nivala med 3+0 var giftiga i det gästande laget. Konsta Lehtonen född 1999 fick hoppa in som back bakom först kedjan i LaSB och i sin femte Divari-match i karriären stod han för 0+2.
Det var igen Blue Fox andra femma som var bäst i hemmalaget, man gjorde ett mål i spel fem mot fem och var inte inne på något baklängesmål. Dessutom klarade man av att avväpna bröderna Rasmus och Justus Kainulainen som inte kom någonvart och knappt hade ett skott på mål.
Johnny Ojala stod för 0+2 och var med det poängbäst i hemmalaget. Ojalas totala poäng från helgen var 1+5.
Blue Fox power play fungerade bättre än tidigare under säsongen. På lördag gjorde Blue Fox två mål på två chanser i numerärt överläge. På söndag fick man också två chanser till spel i numerärt överläge. Första gången blev det mål under utvisningen och andra gången hann motståndaren just och just in på plan innan bollen satt i mål. Hundraprocentig utdelning med andra ord.
Målvaktsspelet som varit Blue Fox styrka under början av säsongen var inte lika bra. Båda målvakterna kan bättre.