Årets sista match slutade med förlust

Blue Fox herrarna spelade på lördag sin sista match för detta år när man mötte Erä Akatemia i Helsingfors. Tyvärr blev det för andra gången denna säsong förlust med 6-4 mot Erä Akatemia efter perioderna 3-1, 1-2 och 2-1. Förlusten var samtidigt Blue Fox första på bortaplan under denna säsong.

Johnny Fredriksson gjorde sitt fjärde mål för säsongen i matchen mot Erä Akatemia.

Blue Fox fick en bra start på matchen och man kunde gå till ledning efter 6.41 när Timo Salo hittade målet på pass av Johnny Ojala. Tyvärr åkte Blue Fox på tre baklängesmål i samma period. På 2 minuter och 27 sekunder släppte man in tre mål. Allt började vid tiden 10.44 när Mikko Muhonen kvitterade till 1-1 på pass av Erik Helenius. 10 sekunder senare utvisades Johnny Fredriksson för obstruktion. Aapo Kakkola förde upp hemmalaget i en 2-1 ledning vid tiden 12.38, Miikka Kareinen stod för framspelningen. Henry Myyryläinen gjorde 3-1 på pass av Jussi-Petteri Mäkinen vid tiden 13.11. Johnny Fredriksson åkte på ännu en utvisning vid tiden 19.21, men Blue Fox lyckades freda sitt mål under periodens sista sekunder.

Blue Fox fick inleda med att spela i numerärt underläge i den andra perioden. Vid 24.25 fick Alexander Nyman sätta sig i utvisningsbåset och igen var det Aapo Kakkola som hittade rätt i numerärt överläge för Erä Akatemia. Framspelare till målet som kom vid tiden 26.19 var Erik Helenius. När Johnny Fredriksson reducerade till 4-2 vid tiden 27.42 var Blue Fox med i matchen igen. Didrik Lillas antecknades för passningspoängen. Tyvär åkte Blue Fox på en ny utvisning i det följande bytet, denna gång var det Tero Saaristo som fick sona sitt straff. Blue Fox lyckades freda sitt mål. Med dryga tre minuter kvar av perioden reducerade Anton Kallvik till 4-3 på pass av Tero Saaristo och nu var Blue Fox bra på gång, men man lyckades inte kvittera i den andra perioden.

Teemu Tuhkanen i hemmalaget drog på sig en utvisning vid 43.44, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget. Istället fick Tero Saaristo pånytt uppsöka syndabåset vid tiden 49.35. Hemmalaget kunde inte heller utnyttja det numerära överläget och matchen stod fortfarande och vägde. Vid 54.52 lyckades Mikko Kauppi utöka hemmalagets ledning till 5-3 på pass av Henry Myyryläinen. Blue Fox ville däremot inte ge sig och vid tiden 55.13 prickade Anton Kallvik in 5-4 på pass av Tero Saaristo. Med 3 minuter och 11 sekunder kvar av matchen kunde Erä Akatemia återta sin tvåmålsledning när Timo Ikonen hittade nätmaskorna samtidigt som Erik Helenius plockade hem sin tredje assist för kvällen. En minut senare tog Blue Fox time out, man plockade ut Mikael Enlund ur målet och gjorde en sista kraftansträngning, tyvärr gav den inte resultat och slutresultatet skrevs därmed 6-4 till Erä Akatemia.

Jori Isomäki beskrev i Österbottens Tidning de tre baklängesmålen i första perioden som onödiga missar. – Först var det ett misslyckat byte, vid det andra målet missade vi i markeringen och det tredje målet kom efter att vi dragit på oss en onödig utvisning bakom motståndarnas mål.
I den andre perioden ledde, Erä Akatemia med 4-1, men Blue Fox var en hårsmån ifrån att kvittera. – Vi kom upp till 3–4 och hade en boll i stolpen, säger Isomäki.
– Vi reagerade lite slött vid flera tillfällen. Vi gjorde en hyfsad insats men det var inte mer än 95 procent och det räckte inte, säger Isomäki.
Trots förlusten är Isomäki mycket nöjd över lagets insats så här långt. Blue Fox får trots allt fira både jul och nyår på andra plats i tabellen.
– Det är bara att lyfta på hatten åt spelarna. Inte minst åt de unga pojkarna som har tagit sin chans på den här nivån. Jag ger oss 9+ för hösten.