Vilken come back!

Blue Fox herrarna bjöd på en riktig come back när man på lördag lyckades besegra SB Welhot i Kuopio med 6-5 trots att man låg under med både 4-1 och 5-3. Matchavgörande blev de tre mål som laget gjorde på 76 sekunder i tredje perioden.

Robin Holländer gjorde vinstmålet i matchen mot SB Welhot.

Vi var inte riktigt på tårna från början av matchen säger Kenneth Björkholm när vi når honom på telefon. – I andra perioden var vi alldeles för loja rent försvarsmässigt.

Hemmalaget SB Welhot gick till ledning efter 1.34 när Riku Tuononen hittade rätt på pass av Tomas Hoikkanen. Knappt två minuter senare kvitterade Johnny Ojala med sitt första mål för säsongen. Jori Isomäki assisterade som så många gånger förut. Strax därefter fick Blue Fox möjligheten att spela numerärt överläge utan att lyckas. Istället kunde SB Welhot återta ledningen genom Joonas Virta på pass av Olli Laukkanen när 14.33 spelats.

Björkholm anser att Blue Fox borde ha gjort 15 mål i matchen. – Vi hade säkert 4 eller 5 lägen med öppet mål som vi inte sätter. Det är trots allt bra att vi skapar lägena, men vi måste börja sätta dem. Idag gick det bra ändå.

Under de första tio minuterna av andra perioden gjorde hemmalaget två mål och drog ifrån till 4-1. Målskyttar var Aku Taira och Olli Taskinen. Vid 34.11 utvisades Tero Korhonen i SB Welhot för obstruktion och Blue Fox fick spela i numerärt överläge. Blue Fox utnyttjade läget på bästa sätt och Jori Isomäki blev målskytt på pass av Johnny Ojala. När matchklockan hunnit till 38.10 satte Jonatan Tynkkynen sitt andra mål för säsongen på pass av Robin Holländer och hemmalagets ledning var nere på ett mål.

Vid 48.39 utökade Aku Taira hemmalagets ledning till 5-3 på pass av Tero Korhonen. Strax därefter utvisades Olli Taskinen, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget. Blue Fox magiska 76 sekunder startade vid tiden 53.39 när Tero Saaristo satte 5-4 på pass av Anton Kallvik. 34 sekunder senare var det omvända roller, målskytt Anton Kallvik på pass av Tero Saaristo och matchen var kvitterad. Vinstmålet kom vid tiden 54.55 och målskytten var Robin Holländer på pass av Jonatan Tynkkynen.

Vi gick ner på två femmor i den tredje perioden säger Björkholm. – Det var för dåligt tempo i matchen för att spela med tre kedjor. Det var igen en stark laginsats av oss, men Robin Holländer var den av utespelarna som utmärkte sig. Mikael Enlund gjorde en bra match i målet och hade flera avgörande räddningar.

Inför säsongen tippade Pääkallo.fi att Blue Fox skulle sluta på en nionde plats. Nu är man plötsligt i serieledning efter att man vunnit fem av de sex första matcherna. Enda plumpen i protokollet är hemmamatchen mot Erä Akatemia.

Många experter ifrågasatte Blue Fox försvar inför den nya säsongen. Skulle laget klara sig efter att man tappat två ”viktiga” backar till lokalkonkurrenten SB Vaasa? Jori Isomäki som skulle bli tränare kunde man ju inte räkna med. Dessutom är han för gammal för att spela i Divari.

I anfallsväg brukar motståndarna alltid bara skriva om Johnny Ojala, men denna säsong har Blue Fox visat att man är så mycket mera än bara en femma. Den nya första femman med Saaristo, Nyvall och Kallvik i anfallet samt Rynnäs och Nyman på backen har visat vägen i många matcher. Ojala och Holländer i andra femman har fungerat oberoende om tredje länken hetat Salo eller Tynkkynen.

Blue Fox tredje femma har i flera matcher tröttat ut motståndarbackarna med sitt outtröttliga spring.

Att laget dessutom kan luta sig tillbaka mot att man har seriens bästa målvaktsduo gör inte saken sämre.

Trots alla lovord ska vi inte ta ut något i förskott. Endast 6 av 26 matcher i grundserien är spelade och det är lång väg att vandra, men det är betydligt roligare att vandra när man är i ledning.

Nyvall – Saaristo – Kallvik
Rynnäs – Nyman

Ojala – Holländer – Tynkkynen
J.Isomäki – Klingenberg

Lillas – Fredriksson – Salo
R.Isomäki – Sjöblom

I den tredje perioden spelade Blue Fox med de två första femmorna. Rami Isomäki tog då Jori Isomäkis plats i andra femman och Jori tog rollen som tränare. På bänken fanns C.Björkholm, Nilsson och Mutka.