Blårävar äter morötter

Nu är det bevisat att blårävar äter morötter. Blue Fox käkade nämligen upp SB Vaasa i det österbottniska derbyt och vann med 8-2 efter perioderna 3-1, 2-1 och 3-0. Det var något av debutanternas kväll efter att Timo Salo var bäste poängplockare med 2+1. Nykomlingarna Didrik Lillas och Jonatan Tynkkynen gjorde ett mål på var.

Timo Salo, Didrik Lillas och Jonatan Tynkkynen gjorde alla mål i Divari-debuten.

SB Vaasa var bättre i de tio första minuterna av derbymatchen, men sen tog Blue Fox över och var klassen bättre på planen. Kari-Matti Viinamäki gjorde mål för hemmalaget efter redan 1 minut och 18 sekunder och det kändes nervöst i det blåa laget.

Rasmus Nyström i SB Vaasa åkte på en utvisning efter 12.56 och då tog Blue Fox chansen. Tero Saaristo kvitterade med ett väldigt exakt skott som gick stolpe in. I det efterföljande bytet, endast 15 sekunder senare, frispelades Saaristo av Alexander Nyman och Saaristo bara lättade in bollen under armen på Mikael Aromaa i SB Vaasas mål. Härlig revansch för Saaristo som i somras hade kontrakt med SB Vaasa, men kontraktet revs i samförstånd.

Sen var det dags för debutanten Timo Salo att stiga in i handlingen. Salo lyckades från närhåll trycka in sin egen retur och ställningen var 3-1.

Till den andra perioden hade SB Vaasa möblerat om i sina femmor och Henry Backman som kommit in i den spelande uppställningen reducerade till 2-3 vid tiden 27.45. Stor respekt till Backman för att han inte firade målet inför sina gamla fans. När Rami Isomäki åkte på en utvisning direkt efter kändes det att matchen var i vågskålen. SB Vaasa hade fått en chans att komma ikapp. SB Vaasa fick ingen riktig möjlighet att spela numerärt överläge eftersom Arttu Kukko drog på sig en dum utvisning 13 sekunder senare.

Med två mål inom två minuter såg Timo Salo och Robin Holländer till att Blue Fox pånytt var på säker mark. Ställningen var därmed 5-2 efter två perioder.

Den tredje perioden hann bara bli dryga minuten innan debutant nummer två presenterade sig. Jonatan Tynkkynen frispelades av Jonathan Sjöblom och Tynkkynen prickade bortre krysset. I den 54:e matchminuten kom Didrik Lillas fri på vänsterkanten efter ett långt utkast av Roope Mutka. Det första avslutet misslyckades, men Timo Salo snappade upp bollen, rundade målet och spelade in bollen till Lillas som var kvar i slottet. Lillas knep till direkt i djungeln av klubbor och ben och bollen gick i mål. Tredje debutanten för kvällen som gjorde mål. Med 2.23 kvar av matchen kunde Anton Kallvik snygga till siffrorna till 8-2 efter att Mikael Nyvall pressat SB Vaasas försvarare till ett misstag.

Det var nervöst i Blue Fox-lägret i de 10 första minutrarna, men efter att Tero Saaristo gjort två snabba mål svängde det helt. Resten av matchen ägde Blue Fox.

Jakob Klingenberg skadade sig tidigt i matchen och Blue Fox gick ner på fem backar.

Jonathan Sjöblom gjorde en otrolig match på backplats. En av de bättre i Blue Fox och han kommer säkert att få mera förtroende som back.

Debutanterna Timo Salo, Didrik Lillas och Jonatan Tynkkynen gjorde alla mål i första Divari-matchen. Johnny Ojala utsågs till matchens lirare, men frågan är om inte Salo var bäst på plan igår. Han rev och slet sönder SB Vaasas försvar

Blue Fox visade på bredd, alla tre femmor levererade framåt. Tredje femman var helt fenomenal och höll bollen långa perioder i anfallszon.

Blue Fox visade stort hjärta där alla jobbade för varandra och täckte skott. Varje gång SB Vaasa fick skottläge hade blårävarna 2-3 spelare som var i vägen.

Roope Mutka var bästa målvakt i derbyt när han räddade 90 procent av skotten. Det kan jämföras med kollegan Mikael Aromaa i SB Vaasa som bara hade 77,14 i räddningsprocent. Ironiskt är det att Mutka i somras också var nära en flytt till SB Vaasa, men Vasalaget valde till slut att satsa på Aromaa som senast spelat i den tyska ligan. Mutka visade klart och tydligt vem som är den bättre av de två målvakterna.

SB Vaasas tränare Marko Luoma gick före matchen ut med att endast vinst duger för hemmalaget. De orden fick han verkligen äta upp. Frågan är om det var lämpligt att sätta så stor press på det egna laget. När SB Vaasa dessutom använde Samir Mountassir, Henry Backman och Sami Saari i marknadsföringen av matchen tände det en extra glöd i Blue Fox-lägret.

Sami Saari med -3 och Samir Mountassir med -1 var kanske inte de backförstärkningar man hoppats på? Joni Kuokkanen hade plockats in i laget som defensiv center, men -4 i matchprotokollet är inget bra betyg.

Blue Fox kom in som underdog och visade var skåpet skulle stå. SB Vaasa saknade ledarskap både på planen och bakom bänken. Trots att laget knäade syntes det ingen förändring i spelidén och det var ingen av spelarna på planen som var villiga att stiga fram.

SB Vaasa har trots denna förlust en stark trupp och man kommer ännu att vara med och slåss i toppen av Divari.

Kenneth Björkholm konstaterade efter matchen att det inte behövdes mycket coachning i Blue Fox. Spelet flöt på så pass bra av sig själv att det inte behövdes sägas så mycket från tränarhåll.

Nu får Blue Fox inte blir för styva i korken efter den här matchen. Det är ännu 25 matcher kvar att spela i seriespelet.

Blue Fox fortsätter nästa veckoslut med hemmamatcher mot Erä Akatemia och SBS Wirmo.