Indianerna tog herrarnas skalp

Det blev förlust för Blue Fox herrar i matchen mot Westend Indians från Esbo. Matchen slutade 3-5 efter periodsiffrorna 0-2, 1-2 och 2-1. Nu är det bara att dra på sig arbetshalaren, poängen kommer inte av sig själva.

Rami Isomäki kämpar om bollen med en Indiansspelare.

Blue Fox öppnade i ett högre tempo än matchen mot Pirkat för en vecka sen, men det kändes hela tiden darrigt i försvarsarbetet. Blue Fox inledde med två nykomponerade anfallsformationer. Första kedjan bestod av Janne Karvonen, Johnny Ojala och Ronnie Ludén. Det var också den kedjan som stod för Blue Fox:s första farlighet framåt. Vid 10.41 blir Johnny Ojala framspelad av Ronnie Ludén och har ett gyllene läge att föra upp hemmalaget i ledning, men skottet går förbi. Efter 11.32 kommer matchens första mål. Indians bryter ett uppspel på sin vänstra kant och via två snabba passningar skapar man fritt skottläge för Antti Kuparinen som inte gör något misstag från högerkanten. Bara 51 sekunder senare ligger bollen igen i Blue Fox:s mål. Indians kommer igenom i en kontring som ser ut att rinna ut i sanden, men Blue Fox försvaret lyckas inte rensa undan bolluslingen och Janne Kallioniemi snappar upp bollen och skjuter den i mål trots att han håller på att falla omkull. Ställningen efter första perioden 0-2 till Indians.
Efter 29 sekunder av den andra perioden skapar Blue Fox ett dubbelläge. Johnny Ojala skjuter på målvakten och Janne Karvonen är först på returen, men bollen går över. På det efterföljande inslaget tappar Blue Fox markeringen och Antti Kuparinen kan löpa sig fri och slå in 0-3. Den öppnande passningen stod Antti Erikoinen för. Vid spelade 25.02 kan Indians ännu öka till 0-4, Janne Kallioniemi skjuter ett skott från backplats och först på returen är Timo Nikula som kan slå in bollen. Blue Fox tar i det här skedet time out och gör ett målvaktsbyte. Mikael Enlund ersätts av Mika Pirttimäki.  Vid 26.59 drar Indians på sig en utvisning och Blue Fox får ett läge att komma in i matchen. Efter spelade 28.11 lyckas Johnny Ojala reducera på passning av Jori Isomäki i numerärt överläge. Målet kommer på ett dragskott från backplats. Både Blue Fox och Indians får chans att utöka sin målskörd i numerärt överläge utan att lyckas. Ställningen efter två perioder är 1-4.
Blue Fox kommer taggade till den tredje perioden och efter spelade 41.40 kan man knappa in på Indians ledning till 2-4. Janne Karvonen tar emot ett långt uppspel i mitten, passar vidare till Nils-Johan Englund som vänder och skjuter bollen i mål under motståndarmålvaktens armhåla. Sju minuter senare drar Indians på sig ännu en utvisning, men trots flera bra lägen lyckas inte Blue Fox knappa in. Vid 52.27 får Johnny Ojala ett bra läge i slottet, men skottet går över. Vid 55.00 går Blue Fox ner på två formationer och vid 57.59 tar man ut målvakten. Vid 59.00 snappar Antti Vartiainen upp bollen och slår in den i tomt mål, 2-5. Blue Fox sätter in målvakten igen, men genast i följande byte lyckas man skapa kalabalik framför Indians-målet och Johnny Ojala kan peta in bollen i mål på pass av Ronnie Ludén, 3-5. Klockan stannar då på 59.29. Blue Fox tar ännu en gång ut målvakten, men klockan tickar obönhörligen iväg och Indians kan åka iväg med två poäng till Esbo. Spelarpriset i Indians går helt rättvist till målvakten Ville Jokinen. I Blue Fox belönas Mika Pirttimäki.
Markus Åbb sade efter matchen att hemmalaget förlorade alldeles för många en mot en situationer och släppte motståndarna i alldeles för många 3 mot 2 lägen. Det syntes nog i försvarsspelet att vi har Jarno Pahkakangas skadad, han är en sån back som alltid går in 110% i alla situationer. Han är också en sån som kan lyfta hela laget med sitt exempel. Det här var en vikitig väckarklocka för oss att det krävs mycket jobb för att vinna en match. Vi får inget gratis. Vi borde också få bättre skärpa och göra mera mål på alla de chanser vi skapade idag.
Indians tränare Tomi Rastas tyckte att det egna laget stod för bra försvarsspel. Jag tyckte vi visade prov på bra kämpartag och trots att vi blev lite passiva på slutet så lyckades vi få med oss två poäng. Vi har kännt en del press eftersom vi inlett säsongen lite knaggligt, men nu börjar det se bättre ut. Vi spelar 1-3-1 försvar vilket gjorde att det blev svårt för Blue Fox att slå sina långa bollar längs med sargen. Tomi Rastas tränade ifjol Rangers från Kyrkslätt och jag frågade av honom hur Blue Fox ska spela för att slå dem. Rangers spelar 1-2-2 försvar och där är nyckeln till vinst att komma in i mitten förbi Rangers spets. Då blir det fritt skottläge i slottet.