Blue Fox tog rutinseger mot Pirkat

Blue Fox herrar tog en rutinseger med 5-1 mot Pirkkalan Pirkat i en match som präglades av svagt tempo, men bra försvarsspel av hemmalaget. Periodsifforna skrevs 1-1, 2-0 och 2-0 till Blue Fox.

Johnny Ojala var sin vana trogen poängbäst i Blue Fox med 3 + 1 = 4 poäng.

Matchen började avvaktande eftersom båda lagen backade hem i försvarsspelet, men det förekom stundvis snabba spelvändningar med chanser åt båda hållen. Första perioden var en rätt så jämn affär. Vid 5.46 kunde Mika Pirttimäki som axlade ansvaret i Blue Fox-målet göra en snygg räddning då han knep bollen mellan armbågen och kroppen. Vid spelade 10.58 gick Pirkat upp i ledning genom backen Toni Rantanen som själv steg upp längs med högerkanten och sköt in bollen i det bortre krysset. Två minuter senare kvitterade Blue Fox. Johnny Ojala får bollen längs med vänsterkanten, väggspelar med Ronnie Ludén i hörnet och skjuter bollen i mål. I slutet av perioden kommer Ludén ännu fri med målvakten efter en kontring, tyvärr går skottet ribba ut. 1-1 efter första perioden.
Andra perioden börjar lite bättre än den första och efter 24.23 kan Johnny Fredriksson bryta ett uppspel längs med vänsterkanten, ta några steg och dra upp bollen i nättaket. I bytet efter kontrar första kedjan, men Kim Nyström skjuter strax över. Efter spelade 28.29 drar Pirkat på sig en utvisning. Blue Fox byter in sin powerplayfemma med Jori Isomäki – Kim Nyström – Ronnie Ludén i anfallet och Johnny Ojala – Janne Karvonen på backen. Powerplayfemman skapar många bra lägen och vid 29.56 skjuter Johnny Ojala upp bollen i det högra krysset från halva plan. Passningen står Kim Nyström för. Vid 32.50 skadar Jarno Pahkakangas sig i en situation där han och en motståndare rusar mot bollen i sarghörnet i offensiv zon. Pahkakangas linkar av plan och matchen är färdigspelad för hans del. Blue Fox spelar resten av perioden med två backpar. 3-1 till Blue Fox efter period två.
Blue Fox blir tvunget att ändra i formationerna efter Pahkakangas skada. Rami Isomäki går ner på backen i andra femman och ersätts av Thomas Lind i anfallet. Mikael Nyvall som börjat på bänken ersätter samtidigt Nils-Johan Englund. I sitt första byte för kvällen drar Mikael Nyvall på sig en utvisning och Blue Fox får spela i numerärt underläge när klockan visar 41.44. Endast 17 sekunder hinner klockan ticka innan Johnny Ojala bryter en passning och springer sig igenom Pirkats försvar. Ensam med målvakten gör han inget misstag när han får ner målvakten och lyfter in bollen på backhand. Resten av utvisningen kan Blue Fox freda sitt mål. När halva tredje perioden är spelad kommer Kim Nyström igenom i en kontring och han fälls i klart målläge utan att någon straff döms. Det blir dock utvisning och Blue Fox får frislag i ett bra läge framför mål. Man byter igen in sin powerplayfemma. Frislaget försöker Janne Karvonen zorra in i mål, men bollen går strax utanför. Även Robin Holländer får stiga av efter känning i låret. Efter dryga 58 minuter tar Pirkat time out och efter 58.13 tar de bort sin målvakt. I 43 sekunder hinner Pirkat spela utan målvakt innan Kim Nyström definitivt punkterar matchen på pass av Johnny Ojala. Prisbelönad i Pirkat blir Toni Rantanen och priset i Blue Fox går till Johnny Ojala.
Markus Åbb säger efter matchen att det var en rutinvinst. Vi spelade igen en gång bra försvarsspel. Jag brukar säga att om man släpper in mindre än tre mål i innebandy så måste man vinna matchen. Idag släppte vi bara in ett mål och motståndarna hade sex skott på mål under hela matchen. Det var ganska dåligt tempo i matchen och vi kunde kanske ha ändrat på det genom att gå ner på två femmor i något skede, men vi vill använda hela truppen i det här skedet av säsongen.
Pirkats tränare Jussi Tiuttu säger att Pirkat helt klart hade svårt att komma igenom Blue Fox:s försvar. Vi hade svårt att skapa farliga lägen och när vi kom till lägen sköt vi oftast över eller bredvid. Det är så enkelt i den här sporten att den som gör mera mål vinner matchen. Första 20 tyckte jag vi spelade helt okej, men sen hade vi svårt att få något till stånd. Tiuttu konstaterar dock att mycket av Blue Fox:s spel bygger på axeln Isomäki – Ojala som besitter mycket rutin. Han lovade också att koka ihop en helt annan soppa tills nästa gång lagen möts på Pirkats hemmaplan.