Ytterligheternas helg

Den kommande helgen bjuder på ytterligheter i matchväg. På lördag är det seriejumbon Merikoski SBT från Uleåborg som står för motståndet och på söndag är det serietvåan Indians från Esbo som kommer på besök.

Jakob Klingenberg är på väg mot sin bästa säsong i Blue Fox.

Lördagens motståndare är Merikoski SBT som är cementerade på sista plats i Divari-tabellen. Laget har på 18 matcher endast lyckats skrapa ihop en poäng. Lagets målskillnad är 83-168. Merikoskis enda poäng kom i matchen mot SB Welhot som spelades 23 september i Uleåborg. Efter det har det bara blivit förluster. Det tre senaste har kommit mot PSS med 9-5, mot Karhut med 12-2 och mot M-Team med 14-2. Inga vackra siffror, men Merikoski har också fyra uddamålsförluster som med lite tur kunde ha gett poäng. Ser vi på övrig lagstatistik så är Merikoski faktist seriens bästa lag i numerärt överläge. Man har gjort 21 mål i power play och det tar i snitt 2 minuter och 45 sekunder för laget att göra mål med en eller två man mera. Att spela i numerärt underläge är man inte riktigt lika bra på. Där är Merikoski på tolfte plats i statistiken. Det tar i snitt 2 minuter och 54 sekunder att få hål på Merikoski.

Merikoskis bäste poängplockare är Atte Paloste med 25+5=30 poäng på 18 matcher, vilket ger honom en 21:a plats i tabellen och han skuggar närmast Robin Holländer. Jere Achrén är två i den interna börsen med 5+14=19 poäng på 16 matcher och backen Jarkko Hiltunen är trea med 7+9=16 poäng på 18 matcher. På fjärde plats hittar vi Mikko Tuohimaa med 6+10=16 poäng på 13 matcher. I Merikoski finns också fd. Blue Foxaren Juhopekka Pietilä, han har på 13 matcher stått för 0+3=3 poäng. Av lagets målvakter är det Ilari Parviainen som stått flest matcher och han har räddningsprocenten 76,41. I de fyra senaste matcherna har däremot Janne Liuski stått i mål och han har räddningsprocenten 70,69.

På söndag lär det bli andra bullar när Indians kommer till Stjärnhallen. Indians är tvåa i tabellen med 27 poäng efter 17 spelade matcher. Det har blivit 13 vinster, en oavgjord match och 3 förluster för Indians. Målskillnaden är 157-95. I de tre senaste matcherna har det blivit två vinster och en förlust för indianerna. Förlusten kom på bortaplan mot Karhut med uddamålet 6-5. Efter det har det blivit vinst på övertid med 6-5 mot M-Team och nu senaste en riktig brakvinst mot Blackbirds med 18-6. Ser vi till statistiken för numerärt överläge så är Indians strax före Blue Fox på en andra plats. Indians gör i snitt mål efter 2 minuter och 57 sekunder när man spelar med en man mera. Totalt har det blivit 33 mål för laget i numerärt överläge. Spelet i numerärt underläge är man inte alls lika bra på. Där har man släppt in dubbelt så många mål som Blue Fox, eller 26 stycken. Det tar i snitt 2 minuter och 56 sekunder att få hål på Indians.

20-årige Valtteri Kainulainen är Indians bäste poängplockare med 18+25=43 poäng på 17 matcher, vilket ger honom en åttonde plats i poängbörsen. 20-årige Sami Niskanen är tvåa i den interna börsen med 17+10=27 poäng på 13 matcher. 24-årige Ilkka Mutanen är trea med 15+9=24 poäng på 17 matcher och 21-årige Samu Nikkinen är fjärde med 11+9=20 poäng på 17 matcher. En intressant spelare är 18-årige Eino Pesu som i november spelade sin första match i Divari. Han har nu spelat 8 matcher i Divari med poängen 7+7=14. Indians mönstrar denna säsong ett väldigt ungt lag, där medelåldern är 23 år. Laget har också en del äldre, välbekanta namn i Divarisammanhang, såsom Salminen, Olenius, Huovinen och Tiitinen. Lagets styrka är bredden, men har 9 spelare som gjort mera än 15 poäng och 14 spelare som gjort mera än 10 poäng. Estländske landslagsmålvakten Marek Öige har stått 13 matcher för Indians denna säsong och har räddningsprocenten 81.48.

Hemmalaget Blue Fox är som bekant i topp av Divari. 28 poäng på 17 matcher har det blivit så här långt efter 13 vinster, 2 oavgjorda matcher och 2 förluster. Målskillnaden är 133-93. Blue Fox har minst insläppta mål i hela serien med 93, men Indians är inte långt efter med sina 95. I de tre senaste matcherna har Blue Fox spelat oavgjort 7-7 mot ÅIF på hemmaplan och tagit vinster med 6-4 mot FoSu och 5-4 mot Steelers på bortaplan. Blue Fox är seriens tredje bästa lag i numerärt överläge. Det tar i snitt 3 minuter och 7 sekunder för Blue Fox att hitta rätt. 27 mål har det blivit för Blue Fox i power play så här långt. I numerärt underläge är Blue Fox i en klass för sig. Man har släppt in 13 mål på hela säsongen och det tar i snitt 7 minuter och 27 sekunder för motståndarna att få hål på Blue Fox.

Johnny Ojala är nu på femte plats i poängbörsen med 23+21=44 poäng på 17 matcher. På 20:e plats hittar vi Robin Holländer med 21+10=31 poäng på 17 matcher. Kim Nyström är trea internt med 14+11=25 poäng och Jori Isomäki är fjärde med 3+19=22 poäng. Blue Fox har sju spelare som gjort över 15 poäng denna säsong, dessa sju är samtidigt också de enda som gjort över 10 poäng. Tre spelare ligger för tillfället på 9 poäng så chansen finns att någon når tvåsiffrigt poängtal i helgen. Jakob Klingenberg har t.ex. tidigare gjort 9 poäng som mest i division 1. Ska han äntligen komma upp i tvåsiffrigt poängtal? Mikael Enlund har övertygat mellan stolparna i de senaste matcherna och har nu räddningsprocenten 81,72, vilket ger honom en andra plats i målvaktsligan, strax före Marek Öige i Indians. Av målvakterna i Divari är det bara en som stått flera minuter än Enlund denna säsong och det är Petri Elo i SalBa med 1055 minuter. Enlund har så här långt 998 minuter.

Lördagens match måste hemmalaget bara vinna. Det är stor klasskillnad mellan toppen och botten i Divari, men Blue Fox har alltid haft svårt att föra en match så det kan bli tufft för hemmalaget. Det gäller för de blåa att inte tänka för mycket på söndagens drabbning mot Indians utan att ta en match i taget. Det finns nu chans att släppa fram de spelare som fått mindre speltid i de senaste matcherna. Drar siffrorna iväg kommer det äldre gardet att antagligen få vila i slutet på matchen för att de ska vara i topptrim till söndag. Intressant blir det också att se om Daniel Blomqvist får speltid denna helg. Merikoski skulle säkert var lämpligt motstånd för honom.

Indians på söndag blir en riktig toppmatch. De senaste matcherna mot Indians har tenderat att vara något av säsongens höjdpunkter. Nu har matchen dessutom en extra krydda eftersom Blue Fox är etta och Indians tvåa i tabellen. Väljer du att se en match den här säsongen så är det här den matchen du ska se. Det kommer att bli fart, hård kamp, snabbt spel och två av seriens bästa målvakter i kamp med varandra.

Helgens båda matcher börjar kl. 16.00. Visa ditt stöd för Blue Fox genom att klä dig i blått. Trust your instincts!