Björnar och rävar

På lördag spelar Blue Fox mot Karhut i Björneborg. Karhut som förra säsongen spelade i Salibandyliiga lider av vad man kalla en ligabaksmälla och finns för tillfället på en elfte plats i Divari. Blue Fox har däremot överträffat alla förväntingar och leder Divari.

Jori Isomäki är fortfarande en av de viktigaste kuggarna i Blue Fox försvar.
Foto: Glenn Hägg


Karhut har inte precis rosat marknaden på de 7 matcher som laget spelat i Divari. Två vinster och fem förluster med fyra poäng är inget att hurra för. Målskillnaden 43-56 talar också sitt tydliga språk. Karhut upplevde ett förhållandevis stort spelarsvinn efter förra säsongen i Salibandyliiga. Borta är kända namn som Miikka och Toni Läntinen, Juho Miilunpalo, Mikael Boelius och Tatu Ruohonen. Ersättarna har främst kommit från de egna juniorleden och inte mindre än 15 spelare är födda på 1990-talet. Lagets kapten Juha Tikka skadade sig och opererades redan innan säsongstarten och blir borta resten av säsongen. Laget bästa poängplockare, Rami Prokki med 4+9=13 poäng, är för tillfället även han skadad och blir borta hela november. Benjamin Lepola är nästbäst i den interna poängbörsen med 8+1=9 poäng, följt av Petteri Hulkko med 5+2=7 poäng och Janne Kujansuu med 2+5=7 poäng. Tapio Valjanen har vaktat målet i fem matcher och hans räddningsprocent är 73,04. Det finns däremot ett par saker som Karhut har lyckats med denna höst. Det första är spelet i numerärt överläge, där man är näst bäst i serien. Det tar Karhut i snitt 3 minuter och 30 sekunder att göra mål i numerärt överläge. Blue Fox motsvarande siffra är 3:56. Det som Karhut däremot är bäst på såhär långt är publikligan. Karhut har ett publiksnitt på 336, medan Steelers som är två har ett snitt på 334 åskådare och Blue Fox på tredje plats har i snitt 318 åskådare.

Blue Fox leder som sagt Divari med 15 poäng på 9 matcher. Det har blivit totalt sju vinster, en oavgjord match och en förlust för Blue Fox så här långt. Lagets målskillnad är 75-53. Johnny Ojala är fortfarande i topp i den interna poängbörsen med 13+12=25 poäng, men han hotas denna säsong främsta av uppstickaren Robin Holländer med 15+7=22 poäng. Intressant är att Holländer på 9 matcher redan har överträffat sitt gamla poängrekord i Divari. Var månne denna säsong ska sluta? Tredje i den interna börsen är Petri Pollarinen med 10+3=13 poäng och strax efter honom kommer Kim Nyström med 7+6=13 poäng. Mikael Enlund är trea i målvaktsligan för hela Divari med 81,04 i räddningsprocent.

Enligt tabelläget borde lördagens match vara en enkel vinst för Blue Fox. Karhut är fjärde från slutet och Blue Fox leder serien. Karhut har tre raka förluster och man har bara lyckats vinna mot de lag som man har efter sig i tabellen. Blue Fox är nu uppe i fem raka vinster och man har spelat åtta matcher på rad utan at förlora. Att möta Karhut i Björneborg är trots det inte någon lätt match. Det gäller för Blue Fox att vara skärpta från första stund. Även om Karhut saknar en del viktiga spelare så är man ett lag som man aldrig får underskatta. Ungtupparna Lepola och Hulkko kan mycket bättre än vad de hittills har visat i serien. Nu gäller det för Blue Fox att spela ödmjukt och att bättra på i försvarsspelet. Matchen mot Karhut börjar kl. 17.00 på lördag och den spelas i Porin Urheilutalo. Befinner du dig i närheten är det dit du ska söka dig! För oss andra går det att följa matchen via Tulospalvelu. Trust you instincts!

P.S. Kom ihåg att stöda Blue Fox Movember-insamling!