Övertygande vinst mot FoSu

Det var inget snack om vilket lag som var bättre i Stjärnhallen i kväll när Blue Fox herrarna besegrade FoSu med 10-5 efter perioderna 3-1, 6-2 och 1-2. Blue Fox hade 9 olika målskyttar av vilka tre gjorde sina första mål för blårävarna.

Pekka Kontturi var en av dem som gjorde sitt första mål för Blue Fox.

Den första perioden fick en bra start när Jori Isomäki efter 1.55 lyckades hitta Henry Backman med en av sin patenterade passningar. Backman hade ställt sig framför mål och Isomäki vippade bollen mot honom från egen planhalva. Backman styrde med ryggen mot mål in bollen under FoSu-målvakten Jarno Prihti. Båda lagen hann spela resultatlösa numerära överlägen före följande mål. Matchuret hade tickat till 12.48 när Robin Holländer kunde utöka ledningen till 2-0 på pass av Jakob Klingenberg. Holländer kunde trots uppvaktning vända om och skjuta bollen förbi både försvarare och målvakt. I det följande bytet kunde FoSu bjuda på en kontring som lagkaptenen Markus Lintala fick avsluta. Petri Mäkeläinen antecknades för passningen. Vid 17.30 kunde Tobias Brännbacka utöka hemmaledningen till 3-1. Brännbacka fick fri yta längs med högerkanten och kunde efter mittlinjen bryta in i banan och skjuta in bollen vid bortre stolpen. Johnny Ojala fick passningspoängen. Periodens sista protokollanteckning var Robin Holländers utvisning för slag på klubba.

Blue Fox fick en drömstart på den andra perioden. Trots att FoSu vann öppningstekningen lyckades försvaret schabbla och tappa bollen rakt i gapet på Juho Väisänen som tog ett par steg framåt och sköt in bollen strax över benet på målvakten. Johnny Ojala belönades på något konstigt sätt med en assist för målet. Endast fem sekunder hann matchklockan ticka. Följande mål var en kontring av tredje femman. Johnny Fredriksson var längst framme i kontringen, men det såg redan ut som att han kom ur skottvinkel. På något sätt lyckades han trots allt vända bollen över till andra kanten där Jonathan Sjöblom kom rusande och han kunde stöta in bollen i öppet mål vid tiden 21.39. Följande mål  signerades av brödraparet Isomäki. Jori drev upp med bollen längs med vänsterkanten och kunde med krosspass hitta Rami vid högra sidan av målet. Rami behövde bara ta emot bollen och slå in den på halvvolley vid tiden 23.43. Följande mål kom vid tiden 25.13. Bollen studsade nära mittlinjen och Kim Nyström lyckades slå den vidare till Johnny Ojala som vände om och slog in den direkt på passning. 33 sekunder senare var det dags igen. Jarno Pahkakangas hade bollen längs med vänsterkanten i egen zon. Han passade in till Robin Holländer centralt i anfallszon som tog några steg mot vänsterkanten och drog in bollen vid bortre stolpen. Vid 26.16 utvisades Markus Lintula i FoSu för farligt spel, men hemmalaget kunde inte utnyttja situationen.Vid 30.04 åkte Jarno Pahkakangas ut för slag på klubba och vid 30.55 åkte Jakob Klingenberg ut för hindrande av spel. FoSu fick därmed chansen att spela 5 mot 3. 10 sekunder senare var bollen i mål. Blue Fox koncentrerade sig på att markera Petri Mäkeläinen och Sami Romu vilket gav utrymma för Valtteri Rämö från backplats. Rämö skyddade bollen  med sin kropp och sköt ett dragskott som gick in i bortre krysset. Petri Mäkeläinen fick passningspoängen. Blue Fox fick in en spelare till, men det hjälpte föga. 18 sekunder efter det första målet hade Rämö fördubblat sin målskörd. Rämö fick ett likadant skottläge och han utnyttjade det på samma sätt, men denna gång gick bollen i mål lite lägre än den första gången. Nu fick Aleksi Kanninen passningspoängen. Vid 33.29 blev Markus Lintula i FoSu utvisad, men inte heller denna gång lyckades Blue Fox spräcka nolla i numerärt överläge. Vid 34.04 var det Robin Holländer tur att igen uppsöka syndabåset för slag på klubba, men nu kunde FoSu inte utöka sitt målsaldo. Vid 37.51 kom följande mål och nu var det dags för lagkapten Kim Nyström att få göra mål. Johnny Ojala sköt ett skott från vänsterkanten. Skottet tog på en FoSu-spelare och studsade ner i vänstra hörnet. Juho Väisänen och Ojala forecheckade och bollen rullade fram till Nyström som hade en lätt uppgift att nypa till och slå in 9-3. Ojala fick passningspoängen.

Blue Fox fick även en bra start på den tredje perioden. När 41.40 var spelat kunde Petri Pollarinen frispela Pekka Kontturi med en passning från högerkanten. Kontturi pricksköt in 10-3 vid den vänstra stolpen. Vid 48.32 fick Sami Romu en kalaspassning av Markus Lintula och reducerade till 10-4. Lintula var på högerkanten och passade rakt över till Romu som nöp till direkt från vänsterkanten. Matchens sista mål kom vid tiden 55.21 när Petri Mäkeläinen lyckades tråckla in bollen framför mål. Kasimir Raudus fick passningspoängen. Henry Backman blev ännu utvisad vid tiden 58.26 och FoSu tog samtidigt time out, men bortlaget lyckades inte reducera.

Matchkommentar

Efter matchen kan man konstatera att FoSu kommer att få det svårt i årets Divari. Laget har föryngrats kraftigt och förutom första femman har man inte många spelare som håller Divari-klass. När man dessutom är tvungen att använda sig av spelare födda 1997 säger det sig själv att de inte riktigt har fysiken att spela Divari ännu denna säsong. Blue Fox igen överraskade med ett mycket aktivare spel än tidigare säsonger. Speciellt inledningen på den andra perioden var magisk när hemmalaget gjorde 5 mål på knappt sex minuter. Hemmalaget överraskade också med att spela med 4 anfallsformationer. Att alla formationer dessutom gjorde mål visar på en övertygande bredd.

Blue Fox spelade med 4 anfallsformationer och 3 backpar.