Förlust i seriestarten

Det blev förlust för herrarna när de mötte ÅIF i Sibbo i kvällens seriestart. Blue Fox inledde bra och ledde med 0-2 efter första perioden. Ännu efter den andra peridoen var Blue Fox i ledningen med 2-3, men efter att man förlorade den tredje perioden med 3-0 gick vinsten till ÅIF.

Johnny Ojala längst till vänster var poängbäst i bortamatchen mot ÅIF.

Blue Fox inledde matchen bra när man gjorde 0-1 efter 4.59 i första perioden. Målskytt var Johnny Ojala assisterad av Johnny Fredriksson. Efter det drog man på sig två utvisningar, men ÅIF lyckades inte utjämna. I slutet av perioden vid tiden 16.23 blev det estniske jätten Rando Kramm utvisad och då kunde Blue Fox utöka sin ledning genom Sami Saari på pass av Jarno Pahkakangas. Matchklockan hade då stannat på 17.08. ÅIF drog ännu på sig en utvisning, men Blue Fox kunde inte utnyttja läget.

Blue Fox fick inleda den andra perioden i numerärt överläge, men kunde inte utöka sin ledning. Istället var det ÅIF som kunde reducera endast två sekunder efter utvisningen när Tino Helenius satte in bollen på pass av Kenneth Myllyniemi. ÅIF drog därefter på sig två utvisningar efter varandra och den andra kunde Blue Fox utnyttja. Målskytvid tiden 27.00 var Robin Holländer på pass av Johnny Ojala. Strax därefter blev Pekka Kontturi utvisad för slag på klubba, men Blue Fox kunde freda sitt mål. Vid tiden 32.06 tilldömdes Blue Fox en straff. Johnny Ojala fick förtroendet, men han lyckades inte sätta straffen. Blue Fox fick istället spela i numerärt överläge, men inte heller där lyckades man utöka ledningen. Vid tiden 35.47 kunde ÅIF istället reducera till 2-3 genom Kenneth Myllyniemi på pass av Tino Helenius. Periodens sista anteckning i matchprotokollet var Tobias Brännbackas utvisning för hindrande av spel.

Endast 10 sekunder in i slutperioden kunde ÅIF kvittera genom Atte Huovinen på pass av Kenneth Myllyniemi. Vid 43.54 blev Mikael Enlund utvisad 2 minuter för tackling. Blue Fox kunde ännu då freda sitt mål, men efter den följande utvisningen som Jakob Klingeberg tog vid tiden 46.32 så lyckade ÅIF för första gången gå upp i ledning. Tiden var 48.22 när Jan Qvickström gjorde 4-3 på pass av Wilhelm Wainio. Vid tiden 51-45 drog ÅIF på sig en utvisning, men Blue Fox krut var vid det här laget blött och man lyckades inte kvittera matchen. Vid 55.50 var det istället Henry Backman som drog på sig en utvisning för farligt spel. In med Wilhelm Wainio och denna gång spelade han fram Matias Kuisma till 5-3. Blue Fox tog ännu en time out, men man lyckades inte utjämna matchen. Kenneth Myllyniemi i ÅIF belönades med K-Rauta guld, Johnny Ojala med silver och Wilhelm Wainio från ÅIF med brons.

Det fanns många bra detaljer i matchen, men tre saker grämer mig ännu säger Markus Åbb dagen efter matchen. Den första är början på andra perioden där vi gör ett dåligt byte och ÅIF kommer åt att göra sitt första mål. Det andra är Jopes (Johnny Ojalas) straff som döms bort på grund av att han drar bollen bakåt. Den straffen har ingen annan dömt bort på 15 år. Om det målet hade godkänts och ställningen hade blivit 4-1 tror jag att matchen hade varit vår. Den tredje saken var när ÅIF kunde göra mål så tidigt i början av tredje perioden. Vi spelade bra 5 mot 5, men vi fick inte spela det så långa stunder.