Ligaback klar för Blue Fox

Ligabacken Samir Mountassir är klar för den kommande säsongen i Blue Fox. Samir kommer från Lovisa där han spelat med Lovisa Tor i Salibandyliiga. Vi ringde upp Samir för att höra vad som fört honom till Österbotten.

Samir Mountassir kommer från Lovisa Tor till Blue Fox.
Foto: Mårten Andtbacka


Samir berättar att det är studierna till klasslärare vid Åbo Akademi i Vasa som fört honom norrut. – När det blev klart att jag fått studieplats så kollade jag naturligtvis upp vilka alternativ det fanns att spela innebandy på så hög nivå som möjligt. Jag valde mellan SB Vaasa och Blue Fox. Blue Fox verkade vara det bästa alternativet. Det känns som att Blue Fox är bättre skött och så här långt känns det här som det rätta valet. Jag tror att Blue Fox har en bättre och starkare trupp än SB Vaasa och det finns bättre chanser till framgång i  Blue Fox.

Samir berättar att han blivit jättebra mottagen i Blue Fox. – Det är klart att jag var lite nervös inför första matchen som jag skulle spela med laget, men det är bra killar i laget och genast efter matchen kändes det som om jag skulle ha spelat länge med dem och kännt dem länge. Det har varit väldigt positivt att komma till Blue Fox och jag har blivit riktigt bra mottagen.

- Jag började spela innebandy när jag var i 10-års åldern berättar Samir. – Vi var ett gäng pojkar som spelade 1-2 gånger i veckan i en liten sal i Lovisa. Efter ett tag hittade vi någon som kunde dra träningar åt oss och när vi blev C-juniorer började vi delta i seriespel. Sen när jag blev A-junior tog jag mig till representationslaget i Lovisa Tor och genom mitt spel där så fick jag också spela ett par matcher i juniorlandslaget

Samir säger att snabbheten och uthålligheten är hans styrkor på innebandyplanen. – Jag är också bra på att placera mig utan boll och bra på att förutse och bryta motståndarnas uppspel. Jag är bra på att försvara. Jag har aldrig varit speciellt bra på att göra mål, men min uppgift har varit att försvara och hålla bort motståndarna från det egna lagets mål.

- Tekniken kunde jag ännu förbättra. Den kunde jag träna upp på egen hand genom att leka med boll på egen tid. Jag skulle gärna delta mera i anfallsspelet. När man är defensiv back så blir det ofta att man kommer sist in i anfallszon. Jag vill gärna spela felfria matcher där jag inte är inne på något baklängesmål.

- Min personliga målsättning för den kommande säsongen är att undvika skador. Jag har haft 3-4 säsonger med skador och nu vill jag komma bort från det. Jag har för tillfället problem med knäna och det är oklart om jag blir i skick till seriepremiären. Annars så vill jag naturligtvis utvecklas som spelare och hjälpa Blue Fox till en så bra placering i serien som bara är möjligt. Jag är väldigt tävlingsinriktad som person och jag hatar verkligen att förlora.

- Jag har positiva förväntingar på den kommande säsongen med Blue Fox säger Samir. Det är klart att det är lite sämre nivå på Divari är på ligan, men jag ser positivt på att spela med Blue Fox. Jag är van att träna lite oftare än vad Blue Fox gör och lite mångsidigare, men jag tror nog att det blir bra ändå. Det känns som att laget är ivrigt att klara sig bra i Divari. Målskyttet kan vara ett problem, men jag tror det finns killar som kan stiga fram och ta den rollen med Johnny Ojala i spetsen.

Vilka lag kommer att finnas med i toppen av Divari?

- Det är en svår fråga. Jag har inte följt med Divari eftersom jag spelat i ligan. Jag vet vilka lag som finns i Divari, men jag har inte så bra koll på dem. Träningsmatcherna har inte gått så bra för oss, medan det har gått betydligt bättre för andra lag som t.ex. Steelers, men jag tror inte träningsmatcherna har så stor betydelse när seriespelet kommer igång. Lagen har fokuserat på olika saker i sitt spel under träningsmatcherna och då kan resultatet bli lite som det blir. Måste jag ändå säga ett par lag som är i toppen så tror jag M-Team och Steelers kommer att finnas där.

Förebild inom innebandyn?

- Jag har inte någon förebild, men jag har goda vänner. Jag har spelat länge tillsammans med Niklas Niiranen. Niklas tog sig ett par säsonger före mig in i representationslaget i Lovisa och då bestämde jag mig för att träna hårt för att gå i hans fotstpår. Till slut lyckades det. Niklas har betytt mycket för mig och det har Andy Hietala också.

Hälsning till publiken?

Jag är ju van med de fanatiska fansen i Lovisa så det tror jag inte de kan toppa, men jag hoppas att de kommer och kollar på våra matcher och att de stöder oss. Jag vill välkomna publiken att se på det nya Blue Fox!

Markus Åbbs kommentarer: Blue Fox har ett av de mest fysiska försvaren i Divari och Samir kommer att lyfta denna fysik till nya höjder. Ett veckoslut med laget och han fann sig genast till rätta. Vi får garanterat njuta av Samirs spel och kämpatag under den kommande säsongen.

Samir Mountassirs profil