Backman i Blue Fox

Henry Backman är ny spelare i Blue Fox. Vi ringde upp honom för att höra hur det har varit att flytta från Woodcutters till Blue Fox.


Henry som har gjort ett tvåårigt kontrakt med Blue Fox trodde att han alltid skulle spela i Vasa. – Jag trodde aldrig att ett kontrakt med Blue Fox skulle bli av. Jag har nog tänkt att jag alltid kommer att spela i Vasa, men så dök den här möjligheten upp. Jag vet att att min bror, Thomas, inte varit så omtyckt i Blue Fox så det är klart att jag var lite nervös för det i början. Jag måste säga att jag har fått ett helt fantastiskt mottagande och det är ett bra gäng jag kommit till.

Henry berättar att han började med innebandyn i lågstadiet. - Länge var fotbollen min huvudgren. Jag höll faktiskt ett mellanår från innebandyn när jag var 15-16 år. I fobollen var jag målvakt och spelade med VPS. Jag tog mig ända till representationslaget och jag var reservmålvakt i ett tiotal matcher, men jag fick inte speltid i ligan.

Henry ser det fysiska spelet som sin styrka i innebandyn. – Snabbheten  och det fysiska spelet är mina styrkor. Jag har alltid spelat med äldre spelare och jag har varit tvungen att ta för mig. Jag ger inte upp när jag är på planen.

Vad vill du förbättra som innebandyspelare?

- Många olika saker. Jag vill undvika juniorfel. Jag vill lära mig att inte springa bort mig och få mera tanke bakom spelet. Sen vill jag också utveckla skottet.

Henrys huvudmål för den kommande säsongen är att få speltid. – Jag måste få speltid för att utvecklas. Vi har bred trupp och man måste visa på träning att man vill spela. Man måste förtjäna speltiden.

Henry tycker att Blue Fox har bra chans att klara sig bra i Divari. – Vi har bra sammanhållning i laget. Det finns ingen som anser att de är bättre än någon annan. Vi är nog ett av de tuffaste lagen att möta i Divari. Av de övriga lagen tror jag Steelers och M-Team kommer att finnas med i toppen av Divari.

Vad har du för förebilder inom innebandyn?

- Jag har aldrig följt med ligan i innebandy utan mina förebilder har funnits inom innebandyn i Vasa och i Woodcutters. Min storebror Thomas Backman och Mikael Furu är två spelare som har varit förebilder för mig. Brorsan har alltid spelat hårt och det är klart att det har speglat av sig på mig.

Henry vill hälsa att det alltid har varit fantastiskt att spela som bortalag i Stjärnhallen. – Det blir ett enastående tillfälle att ha Stjärnhallen som hemmaplan. Jag hoppas att publiken tar bra emot mig trots att det står Backman på ryggen.

Henry Backmans spelarprofil