Uppdatering från Jarno Pahkakangas

Vi ringer upp Jarno Pahkakangas för att få höra hans tankar inför den nya säsongen. Jarno blev som bekant klar för en fortsättning i Blue Fox redan i våras.

Jarno Pahkakangas siktar på att göra en hel säsong med Blue Fox.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Jarno berättar att han började med innebandy i högstadiet. – Egentligen var det redan i lågstadiet, men det kan vi inte kalla innebandy. Jag tror det var på åttan i högstadiet. Vi grundade med kompisarna ett lag till stadsserien i Jakobstad.

Vad är dina styrkor som innebandyspelare?

- Jag vet inte vad de är idag, men tidigare var det snabbheten och det fysiska spelet. Klubbtekniken är kanske inte den bästa. Jag borde ha tränat mera på det i junioråldern. Jag måste medge att jag aldrig tränat riktigt ordentligt.

Jarno säger att han vill utveckla anfallsspelet. – Jag vill delta mera i anfallsspelet. Jag är rätt så bra på att föra upp bollen i anfallszon, men sen  efter första passen så blir det ofta där. Jag vill utveckla och bli mera delaktig i anfallszon.

Jarno vill hållas frisk under den kommande säsongen. – De två senaste säsongerna har jag haft problem med skador, men nu hoppas jag att det ska vara bättre. Jag vill naturligtvis hjälpa laget under säsongen. Det kommer att bli hård kamp om spelplatserna.

Jarno väntar sig att Blue Fox ska vara bland de tre bästa i serien. - Möjligheten att lyckas finns. Målskyttet har tidigare varit vårt problem och kan bli det igen. Vi har alltid varit bra på att skapa chanser, men haft svår med att sätta dem. Ofta tycker jag att vi skapar flera målchanser än våra motståndare.

Vilka lag kommer att finnas med i toppen av Divari?

- Svår fråga, jag har inte riktigt följt med vad som hänt på spelafronten i Divari. Ska man gå på gamla meriter så borde Steelers vara med i toppen. Kanske Indians också och Blue Fox. Karhut som föll från ligan kan också vara med där i toppen.

Du är känd för ditt hårda slagskott, men var har det kommit ifrån? Har du tränat mycket på det?

- Jag har tränat det i femton år säger Jarno med ett skratt. Nej, men ska sanningen fram så har jag inte tränat speciellt på det. Bara på normala träningar, ingen extra skotträning. Jag vet inte om det är en naturbegåvning. Däremot är ju mitt skott inte värst träffsäkert. Jag borde få flera skott på mål. Jag har haft väldigt svårt med de nya klubborna. De är lite för mjuka. Jag borde ändra min skotteknik, men det är svårt. Klubborna är däremot riktigt bra att spela med.

Var kommer smeknamnet Ruuvi ifrån?

- Det kommer nog från tiden i Jeppis FBC:s B-juniorer. Det var någon som tog fasta på att jag skruvade fast bladen med lite större skruvar. Skruvarna var väl inte större än de som alla använder idag, men det var någon som trots det tog fasta på det och sen spred det sig.

Hur har träningen gått i sommar, är du redo för den kommande säsongen?

Det kan vara att vi får vänta två år på toppformen. Tanken var att jag skulle träna hårt från våren, men det blev inte riktigt så. Jag har haft mycket jobb på gång och samtidigt har jag försökt färdigställa vårt eget byggprojekt. Det har varit lite för mycket jobb. Jag känner att jag trots allt har någon form av grund att stå på, men det som behövs nu är några matcher för att få den rätta timingen.

Hälsning till fansen?

Jag vet inte om jag har något speciellt, men det är fantastiskt att spela när de ropar och stöder oss. Ibland får man till och med höra sitt eget namn. Jag hoppas att publiken fortsätter att stöda oss!

Markus Åbbs kommentar: Ruuvi är en erfaren och fysisk spelare som kanske har seriens hårdaste skott. En väldigt viktig länk i försvaret.

Jarno Pahkakangas spelarprofil