Säsongens två sista seriematcher

På lördag och söndag spelas säsongens två sista seriematcher för herrarna. På lördag möter man SalBa i Raumo och på söndag står OLS från Uleåborg för motståndet i Stjärnhallen. Motståndarlagen lever i två helt olika världar. OLS är klara för avancemang till Salibandyliiga medan SalBa kämpar för sin överlevnad i Divari.

Johnny Ojala spelade bra mot Tiikerit.
Foto: Glenn Hägg


Lördagens motståndare, nykomlingen SalBa, ligger på en 12:e plats i tabellen med 19 poäng på 24 matcher. Lagets målskillnad är 123-151. SalBa gjorde en rätt så hyffsad höstomgång i Divari, men efter juluppehållet har det gått betydligt sämre för laget från Raumo. SalBa har spelat 9 matcher efter jul av vilka man förlorat alla utom matchen mot jumbon Rangers. SalBa är inne i en djup svacka, men nämnas bör även att 6 av matcherna har spelats på bortaplan. Med två matcher kvar att spela har SalBa allt i egna händer, men det krävs att laget vinner minst en av sina kvarvarande matcher för att rädda kontraktet. På söndag möts SalBa och Indians i Raumo. SalBa är även tolva i Divari när det kommer till fair play. Laget drar i snitt på sig 8,5 utvisningsminuter per match. SalBa har under säsongen släppt in 33 mål i numerärt underläge och i snitt tar det 3 minuter och 36 sekunder för att göra mål på laget i power play. I numerärt överläge har SalBa gjort minst mål av alla lag i Divari, nämligen 18 stycken på hela säsongen och det tar i snitt 4 minuter och 48 sekunder för SalBa att göra mål i power play. När Blue Fox och SalBa möttes i Nykarleby, slutade matchen 4-2 till Blue Fox.

Ser vi till den personliga statistiken så är Antti Keskitalo poängbäst i SalBa med 18+17=35 poäng på 24 matcher. Tomi Lahti är tvåa med 11+24=35 poäng även han. Tomi Pihkoluoma är trea med 18+11=29 poäng på 17 matcher. Petri Elo är den av målvakterna som spelat mera och han finns på 10:e plats i statistiken med räddningsprocenten 80,83.

Söndagens motståndare OLS är alltså redan klara för nästa säsongs Salibandyliiga. OLS har varit överlägsna genom hela säsongen i Divari och har på 24 matcher samlat på sig 40 poäng genom 20 vinster och 4 förluster. OLS har förlorat två gånger mot ÅIF och mot Blue Fox samt mot Ilves. På bortaplan har OLS bara förlorat en gång under säsongen och det var mot just ÅIF i Sibbo. Laget målskillnad är ganska häftig, 203-97! OLS spelar säsongens nästsista match på fredag mot Papas i Kajaana. Enligt lagets hemsida har OLS som målsättning att avsluta säsongen med två vinster, så det lär inte blir något lätt motstånd på söndag. OLS tar i snitt 7,3 utvisningsminuter per match, vilket ger en sjätte plats i tabellen. När det kommer till spel i numerärt överläge är OLS seriens fjärde bästa lag. Det tar i snitt 3 minuter och 42 sekunder för OLS att göra mål i power play. När det gäller spel i numerärt underläge är OLS seriens näst bästa lag. Det tar i snitt 4 minuter och 54 minuter att få hål på OLS. När OLS och Blue Fox möttes i december slutade matchen med seger för Blue Fox i förlängningen. Kim Nyström gjorde det avgörande målet med bara 7 sekunder kvar av förlängningen.

OLS styrka är truppens bredd. OLS har under säsongen använt sig av 24 utespelare av vilka 22 har spelat 10 matcher eller mera. I laget finns 8 spelare som gjort mera än 20 poäng och efter dem finns ännu 9 spelare som gjort tvåsiffrigt i poängväg. Bäste poängplockare i OLS är Anssi Soini med 32+14=46 poäng på 24 matcher, vilket ger honom en tionde plats i poängbörsen för Divari. Han följs närmast av Erkki Latvalehto med 25+19=44 poäng på 24 matcher och Tapio Ala-Rautalahti med 16+15=31 poäng på 23 matcher. OLS har använt sig av tre målvakter under säsongen. Erkki Pasanen har stått i 14 av matcherna, men har trots det sämst räddningsprocent av målvakterna med 81,29. Niko Pirkkola som stått 8 matcher har procenten 85,64.

Blue Fox har som bekant haft det lite kämpigt i de fyra senaste matcherna. Det har blivit två förluster på övertid, på bortaplan mot Steelers och nu senast mot Blackbirds. Däremellan kom två hemmamatcher i vilka det blev förlust mot Woodcutters och vinst mot Tiikerit. Om det ska bli något ligakval i Stjärnhallen denna vår så gäller det för herrlaget att skärpa till sig och verkligen visa vad de är gjorda av. Nu gäller det att spotta i nävarna och att kavla upp ärmarna. Senast mot Blackbirds hade Blue Fox mera av spelet och betydligt mera målchanser, men ändå förlorade man matchen. Nu måste laget börja hitta målet igen för att vinna helgens matcher. Blue Fox är för tillfället på femte plats i tabellen med 30 poäng efter 24 matcher. Målskillnaden är 139-128. Blue Fox har 8 förluster under hela säsongen av vilka 5 har kommit efter juluppehållet. Blue Fox är seriens schystaste lag med bara 5,8 utvisningsminuter per match. I statistiken för numerärt överläge har Blue Fox sakta men säkert sjunkit. Laget befinner sig nu på en nionde plats och det tar i snitt 4 minter och 23 sekunder för att producera ett mål. När det kommer till spel i numerärt underläge är laget däremot lite bättre med en femte plats. Det tar i snitt 4 minuter och 45 sekunder före motståndarna får hål på Blue Fox-försvaret.

Johnny Ojala är fortfarande etta i Blue Fox och trea i poängbörsen för Divari med 27+34=61 poäng på 24 matcher. Juha Laitila har sannolikt en ointaglig 24 poängs ledning inför de avslutande omgångarna. Ojala har vunnit poängbörsen i division 1 4 säsonger i rad, men får nu ge över tronen till Laitila. Internt i Blue Fox är Tommi Ahola fortfarande tvåa med 26+10=36 poäng på 14 matcher, men Janne Karvonen är nu bara en poäng efter med 24+11=35 poäng på 24 matcher. Karvonen kommer antagligen att passera Ahola under helgens matcher. Fjärde bästa poängplockare är lagkapten Kim Nyström med 12+14=26 poäng på 24 matcher. Säsongens mest positiva överraskning har Robin Holländer varit med 9+6=15 poäng på 24 matcher. Mikael Enlund har varit klar etta mellan stolparna denna säsong och har räddningsprocenten 82,13 vilket ger en sjunde plats bland målvakter som stått mer än en tredjedel av lagets matcher. Tony Jumppanen har däremot fått stå de två senaste matcherna så allt är öppen inför helgens drabbningar. Jumppanen har räddningsprocenten 82,54. Blue Fox har även valt att plocka in en riktig joker i form av Rami Isomäki. Rami Isomäki har tränat med laget i några veckor och går rakt in i truppen. Fördelen med Rami Isomäki är att han kan spela både som anfallare och försvare och kan därför utnyttja på ett mångsidigt sätt i laget.

Det är vinna eller försvinna som gäller i helgens matcher. Blir det förlust så blir det samtidigt sommarlov från innebandyn. En sak som hemmapubliken kan hjälpa till med är att vinna publikligan. Blue Fox har ett snitt på 329 åskådare per match medan FoSu har ett snitt på 328 åskådare. Eftersom FoSu avslutar serien med en match på bortaplan så behöver Blue Fox "bara" ha 329 åskådare eller mera i publiken för att knipa vinsten. Lördagens match mot SalBa börjar redan kl. 13.00 och den kan du följa på tulospalvelu. Söndagens match mot OLS börjar den ovanliga tiden kl. 17.00 och den följer du bäst på plats i Stjärnhallen. Visa ditt stöd, klä dig i blått!