Ligakval eller inte?

Ligakval eller inte, det är den stora frågan. Blue Fox förlorade i lördags derbyt mot Woodcutters, men eftersom alla andra lag som kämpar om kvalplatserna även förlorade sina matcher så hade förlusten inte så stor betydelse. Nu är det däremot bara vinster som gäller i fortsättningen!

Nu vill vi se lite mål i helgens matcher!
Foto: Glenn Hägg


Förra helgen var en tuff helg för alla topplag förutom suveräna OLS. OLS lyckades på söndag säkra avancemang till Salibandyliiga genom att slå Steelers med 13-2 på bortplan, på lördagen hade OLS dessutom lyckats tvåla till serietvåan Indians med 11-6 i Esbo. Det är därmed inget snack om vilket lag som är värdiga vinnare av Divari. Med tre matcher kvar har OLS säkrat segern.

Kampen om ligakvalplatserna ser däremot ut att bli bara hårdare och hårdare. I fredags förlorade FoSu på bortaplan mot Blackbirds med 4-3 på övertid. Blue Fox fick som bekant stryk av Woodcutters. Samma kväll fick även Ilves stryka på foten mot PSS med 4-3 på hemmaplan i Tammerfors och som jag redan skrev åkte Indians på en förlust mot OLS. Därmed är ställningen i tabellen helt oförändrad. Ilves och Blue Fox har båda fyra matcher kvar att spela och borde ur den synpunkten ha bäst läge i toppstriden, men matcherna måste ju vinnas också för att det ska komma några poäng. FoSu har bara två matcher kvar och kan maximalt komma upp i 33 poäng. FoSu har kvar att möta Ilves och Tiikerit. Indians har tre matcher kvar i vilka man möter Papas, Ilves och SalBa. Ilves har fyra matcher kvar och man möter i tur och ordning Rangers, FoSu, Indians och ÅIF. Av Ilves kvarvarande matcher är de tre sista på bortaplan, vilket kan försvåra situationen. Blue Fox är det enda av topplagen som inte har kvar något inbördesmöte. Blue Fox möter istället Tiikerit, Blackbirds, SalBa och OLS.

Inkommande helg kommer Blue Fox att spela två matcher. På lördag möter man Tiikerit från Dickursby i Stjärnhallen och på söndag spelar man mot Blackbirds i Kervo. Tiikerit är nykomlingar i Divari. Tiikerit fick ta över AC HaKis plats i Divari efter att HaKi föll från ligan och inte lyckades få ihop något lag. Tiikerit ligger på en elfte plats i tabellen med 18 poäng efter 22 spelade matcher. Tiikerit är sista lag ovanför nedflyttningsstrecket och till nedflyttning skiljer bara en poäng. Jumbon Rangers är nedflyttningsklara eftersom laget har 11 poäng upp över strecket med bara två matcher kvar att spela. Sen är det fem lag som är inom två poäng och kämpar med näbbar och klor för att undvika nedflyttning. Lagen som hotas av nedflyttning är Papas, SalBa, Tiikerit, ÅIF och Woodcutters. De sista omgångarna kommer att vara helt avgörande och det blir kamp ända till målsnöret. För Tiikerit har det blivit två förluster och en vinst på de tre senaste matcherna. Laget har förlorat mot Indians och ÅIF, men i onsdags blev det en livsviktig vinst mot Steelers med 3-2. När Blue Fox och Tiikerit möttes i Vanda i november slutade matchen 7-7 efter att Blue Fox legat under med 7-5 en bit in tredje perioden. I den matchen var Tommi Aholas insats matchavgörande eftersom hans saldo var 4+1. Tiikerit är Divaris snällaste lag och man drar i snitt på sig 5 utvisningsminuter per match. Blue Fox är tvåa i den statistiken med i snitt 5,6 utvisningsminuter per match. Tiikerit är femte bästa lag när det kommer till spel i numerärt överläge. Det tar i snitt 3 minuter och 50 sekunder för laget att göra mål. När det kommer till spel i numerärt underläge är Tiikerit däremot tredje sist i statistiken. Tiikerit släpper in mål efter i snitt 3 minuter och 12 sekunder.

På söndag är det Blackbirds i Kervo som står för motståndet. Blackbirds är ett mittenlag i serien och återfinns på plats 7. Blackbirds har samlat på sig 22 poäng på 22 matcher och har målskillnaden 121-137. Blackbirds har efter juluppehållet tagit 5 vinster och bara en förlust. Förlust kom mot Woodcutters på bortaplan, men man har lyckats besegra topplag som Ilves och nu senast FoSu med 4-3 på övertid. Blackbirds drar på sig rätt så mycket utvisningar, man har i snitt 8,4 utvisningsminuter per match. Blackbirds är ett av seriens bästa lag i numerärt överläge, det tar i snitt 3 minuter och 22 sekunder för laget att göra mål. Blackbirds är även ett hyfsat lag i numerärt underläge eftersom det tar i snitt 4 minuter och 34 sekunder att få hål på laget. När Blue Fox och Blackbirds möttes i Stjärnhallen i november var Blue Fox klara vinnare med 7-2. I den matchen utmärkte Petri Pyysing i Blackbirds sig genom att i början av matchen ta en fem minuters utvisning för farligt spel. I slutet av matchen drog Pyysing på sig en utvisning för fortsatt felaktigt spel och på väg till utvisningsbåset slog Pyysing i frustration av sin klubba mot sargen och belönades med 5+20 minuter för osportsligt beteende. 32 utvisningsminuter i samma match är en bedrift.

Ser vi till den personliga statistiken så är Johnny Ojala fortfarande trea i poängbörsen för Divari med 26+30=56 poäng på 22 matcher. Thomas Granlund från Tiikerit är 14:e med 16+21=37 poäng på 20 matcher och Jani Mäntyniemi från Tiikerit som är på 16:e plats har 25+10=35 poäng på 20 matcher. Blackbirds bäste poängplockare är Petri Pyysing som är 25:a i poängbörsen med 17+15=32 poäng på 17 matcher. Janne Karvonen är tvåa i den interna poängbörsen för aktiva spelare med 22+9=31 poäng på 22 matcher. Kim Nyström är trea med 11+13=24 poäng på 22 matcher. I Tiikerit är backen Miika Häiväläinen tre med 8+14=22 poäng på 18 matcher. I Blackbirds är Miika Kujansivu tvåa med 16+12=28 poäng på 18 matcher och Petri Raitala är trea med 17+4=21 poäng på 16 matcher. I Tiikerit har Antti Säilä den bästa målvaktsstatistiken med räddningsprocenten 77,40. Det kan jämföras med Mikael Enlunds räddningsprocent på 82,13. I Blackbirds har Tommi Niemi räddningsprocenten 80,71. Niemi inledde säsongen i ÅIF och har därifrån räddningsprocenten 76.39, medan den varit betydligt bättre i Blackbirds där han haft 88,43.

Blue Fox har spelat svagt och förlorat alla matcher sedan Tommi Ahola och Jori Isomäki flyttade över till SPV. Det har nu blivit tre förluster på rad mot FoSu, Steelers och Woodcutters. Blue Fox senaste vinst är nästan en månad gammal och härstammar från matchen mot Rangers. Nu skulle det vara dags för laget att visa att man kan vinna utan Ahola och Isomäki i truppen. Truppen har varit tunn under veckans träningar eftersom influensan har härjat, men Markus Åbb hoppas på fullt manskap till lördagens match. Tiikerit borde även om de kämpar för sin plats i Divari inte vara en omöjlig motståndare för Blue Fox. Söndagens motståndare Blackbirds är däremot en betydligt svårare motståndare. Vi hoppas nu att de våra skulle få igång ett bättre anfallsspel samtidigt som försvaret skulle hålla toppklass. Marginalerna är små på den här nivån, men nu måste den dåliga trenden vändas. För att lyckas med det behövs hemmapublikens fulla stöd på lördag. Matchen mot Tiikerit börjar kl. 16.00 i Stjärnhallen. Söndagens match mot Blackbirds börjar kl. 18.00 i Kerava Areena. Har du inte möjlighet att delta i matcherna kan du följa dem på tulospalvelu. Visa ditt stöd, klä dig i blått!