Derbykänsla i luften

Det är dags för derby i Divari. Vedhuggarna från Vasa kommer till stan. Det kommer att bli en intressant match på alla sätt och vis. Blue Fox kämpar om en ligakvalplats och Woodcutters kämpar för sin existens i Divari.

Nu behövs publikens stöd!
Foto: Glenn Hägg


Blue Fox och Woodcutters har mötts en gång tidigare denna säsong. Den matchen gick av stapeln 10.11 i Botniahallen och Blue Fox tog en övertygande 10-3 vinst. Mycket vatten har runnit under broarna sen dess och det är knappt så att det är samma lag som möts nu på lördag. Från Blue Fox laguppställning i den matchen saknas sex spelare. Borta är förstås Jori Isomäki och Tommi Ahola, men även Petteri Toivola och Jussi Hankkio har dragit vidare. Blue Fox hade till det förra derbyt dessutom lånat in Jukka Keskisipilä och Harri Karjala från SPV. Om det skett förändringar i Blue Fox så har det minsann gjort det i Woodcutters också. Borta från laget är Conny Södergård och Anssi Puska. Nygamla spelare är Juho Sutinen, Tommi Talvitie, Toni Karppinen och Tero Saaristo, helt ny i truppen är Olli-Jussi Sariola. Sutinen har haft en paus från innebandyn, Talvitie och Karppinen har spelat i division 2 med SB Vaasa och Tero Saaristo inledde säsongen i Salibandyliiga med FBT Pori. Olli-Jussi Sariola flyttade efter julpausen över till Woodcutters från SiSu i Seinäjoki.

Woodcutters har gått igenom en tung säsong och laget har hela tiden kämpat mot nedflyttningsspöket. För tillfället ligger laget på 13:e och nästsista plats vilket är lika med nedflyttning vid säsongens slut. De tre sista lagen i Divari flyttas nämligen rakt ner till division 2. Ganska tufft för att vara landets näst högsta serie. Woodcutters har spelat 22 matcher i vilka det blivit 7 vinster, 1 oavgjord match och 14 förluster. Målskillnaden är inte helt tokig med 119-144. I de tre senaste matcherna har det blivit en förlust, en vinst och en oavgjord match. Det känns däremot som om Woodcutters har en uppåtgående trend. Speciellt den senaste matchens 7-7 mot FoSu är ett bevis på det trots att man släppte in två mål i den sista minuten och på så sätt förlorade en poäng. Woodcutters är Divaris näst sämsta lag på spel i numerärt underläge, det tar snitt bara 3 minuter och 9 sekunder att få hål på Woodis.

För Blue Fox har säsongen nästan gått över förväntan. Laget har gång på gång överträffat sig självt och vunnit merparten av de jämna matcherna trots att man väldigt sällan nått upp till sin bästa nivå. När det drar ihop sig till derby finns det ingen brist på vilja och nu om någonsin skulle det behövas en vinst. Förra veckoslutets bottennapp med två förluster borde laget lämna bakom sig och nu bara rikta in sig på att göra kaffeved av vedhuggarna. Blue Fox är nu på en femte plats i tabellen med 28 poäng, men endast två poäng skiljer till Indians som är tvåa. Blue Fox har 13 vinster, 2 oavgjorda matcher och 6 förluster samt målskillnaden 124-113. I de tre senaste matcherna har det blivit en vinst och två förluster för blårävarna.

Ser vi till det personliga planet så är Kari-Matti Viinamäki poängbäst i Woodcutters med 26+8=34 poäng på 21 matcher och han återfinns på en 15:e plats i börsen. Tero Saaristo som bara spelat 12 matcher i Divari är inte långt efter med 22+10=22 poäng. Saaristo belönades nyligen med priset för bästa spelare i Divari under januari månad. Teppo Haakana är trea internt med 9+13=22 poäng på 22 matcher. Återvändarna har varit en vitaminspruta för Woodcutters. Karppinen har på 5 matcher samlat på sig 1+7=8 poäng, Juho Sutinen har 3+3=6 poäng på 5 matcher och Tommi Talvitie har 3+3=6 poäng på 8 matcher. Niko Isoniemi har fått förtroendet att vakta målet för Woodcutters i alla matcher efter juluppehållet och hans räddningsprocent är 79,29.

Johnny Ojala är trea i Divaris poängbörs med 25+29=54 poäng på 21 matcher. Tommi Ahola är fortfarande tvåa i Blue Fox med 26+10=36 poäng på 14 matcher, men Janne Karvonen börjar närma sig med sina 22+8=30 poäng på 21 matcher. Mikael Enlunds räddningsprocent är nu på 82,32 vilket ger honom en sjätte plats i målvaktsbörsen.

I Blue Fox ser det bättre ut på spelarfronten. Anton Kallvik borde få permission från det militära. Thomas Envkist är aktuell för spel efter jobbförhinder senaste helg. Jalo Kouvonen från Seinäjoki lär även vara på gång eftersom SPV:s A-juniorer inte har någon match på lördag. Eftersom Blue Fox B-pojkar har två matcher samma dag i Seinäjoki ser det dåligt ut med förstärkningar från det hållet. Jori Isomäki borde också finnas med i båset som tränare eftersom SPV inte har någon match på lördag. Markus Åbb önskade efter förra helgen att det blir en riktig folkfest i Stjärnhallen på lördag och det får vi hålla med om. Det här är en av säsongens viktigaste matcher och när det är Woodcutters som står för motståndet så borde ju bara det fylla hallen. Nu gäller det för alla Nykarlebybor att visa sitt stöd och söka sig till Stjärnhallen. Vi kan bli den så kallade sjätte utespelaren som vänder den negativa trenden. Visa ditt stöd, klä dig i blått!