Det tätnar i toppstriden

Det tätnar ordentligt i toppstriden efter att Blue Fox herrar förlorade söndagens Divari-match mot Steelers i Tavastehus med 8-7 i förlängningen. Blue Fox ledde med 7-6 i tredje perioden, men Steelers kvitterade med 1.08 kvar av matchen.

Sami Saari gjorde två mål i matchen mot Steelers.

Den första perioden var jämn resultatmässigt även om Blue Fox hade ett övertag rent spelmässigt. Steelers tilldömdes en straff i den 10 matchminuten, men Mikael Enlund lyckades överlista Tuomas Mikkola i Steelers. Mikael Nyvall fick därmed sätta sig på syndabänken. Utvisningen gick på bästa sätt eftersom Johnny Ojala kunde öppna målkranarna vid tiden 11.35. Vid tiden 15.19 tilldömdes Blue Fox en utvisning och Johnny Ojala fick förtroendet, tyvärr utan att lyckas. Istället kunde Iiro Nurminen utjämna för Steelers vid tiden 19.01. Jussi Korhonen stod för framspelningen.

Efter 42 sekunder i den andra perioden kunde Robin Holländer föra upp Blue Fox i en ny ledning. Johnny Fredriksson agerade framspelare. Steelers kvittering lät inte vänta på sig. Vid 21.15 satte Janne Ijäs bollen i mål på pass av Santeri Mäkelä och bara 23 sekunder senare fick Mikael Enlund igen söka bollen bland nätmaskorna. Denna gång var det Miiro Maunula som hittade rätt på pass av Aleksanter Ihalainen. Knappt två minuter senare var det dags igen. Iiro Nurminen prickade igen rätt på pass av Jussi Korhonen och ställningen var nu 4-2 till Steelers. Vid 26.30 kunde Johnny Ojala reducera till 4-3 på pass av Jarno Pahkakangas och nu kändes det som att matchen vände. Vid 28.08 kunde Sami Saari som dagen till ära spelade anfallare kvittera till 4-4 på pass av Juho Väisänen. Nästan exakt tre minuter senare vid 31.09 kunde Janne Karvonen föra upp Blue Fox i en ny ledning. När matchuret tickat fram till 33.47 blev Jonathan Sjöblom utvisad för fasthållning. Blue Fox klarade av att freda det egna målet. Vid 36.00 kunde Sami Saari göra sitt andra mål för dagen, denna gång på pass av Kim Nyström. Fyra sekunder från slutet av perioden blev Jonathan Sjöblom pånytt utvisad, denna gång för farligt spel.

Miiro Maunula kunde reducera matchen till 5-6 vid tiden 44.31 på pass av Tuomas Mikkola. Vid 52.42 kom kvitteringen till 6-6 genom Roope Vainio, assisterad av Jussi Korhonen. Blue Fox skulle ännu en gång i matchen gå upp i ledning när Janne Karvonen prickade in 6-7 på pass av Kim Nyström. Med två minuter kvar av matchen tog Steelers ut målvakten. Vid 58.21 drog Sami Saari på sig en utvisning för slag på klubba. Steelerstog naturligtvis igen ut målvakten och rullade runt med sex spelare mot fyra. Med 1.08 kvar på matchuret kom kvitteringen och det var Iiro Nurminen som gjorde sitt tredje målför kvällen. Denna gång assisterad av Sami Saarinen. Ställningen var därmed 7-7. Eftersom inga flera mål såg dagens ljus under ordinarie matchtid blev det förlängning.

Förlängning

Förlängningen hann bara bli 30 sekunder lång innan radarparet Nurminen – Korhonen avgjorde drabbningen. Korhonen spelade fram till Iiro Nurminen som med sitt fjärde mål för kvällen kunde avgöra matchen till Steelers fördel.

- Det var en tung förlust säger Markus Åbb dagen efter matchen. Vi var bättre i två perioder och borde ha avgjort matchen då, men tredje perioden var Steelers och de kom ikapp. Steelers var bra i den tredje perioden. Jag vet inte om vi blev trötta i den tredje perioden, men vi blev för passiva. Det verkar vara så att det lag som får jaga och kvitterar under ordinarie matchtid har bättre förutsättningar att vinna matchen i förlängningen.

- Vi saknade lite kylighet i den här matchen säger Åbb, men rent allmänt såg spelet bättre ut än på länge. Grundspelet var bra, men vi släppte in för mycket mål.

Markus Åbb tycker inte att Blue Fox har förlorat ligakvalplatsen ännu. – Det krävs minst tre vinster i de resterande fem matcherna för att nå kvalplats, med fyra vinster har vi säkrat kvalplats. Varje match är som en play off-match i fortsättningen. Vi är fyra lag som slåss om två platser. FoSu har kanske sämst utgångsläge eftersom de har spelat två matcher mera. Jag sa redan före säsongen att 36 poäng räcker till kvalplats och det tror jag ännu.

Om lördagens derby mot Woodcutters från Vasa säger Markus Åbb att det är en viktig match för båda lagen, men han anser att Woodcutters har mycket mera att förlora. Blue Fox har redan säkrat serieplatsen, medan Woodcutters måste kämpa för att hållas kvar.

- Vi önskar oss en riktig folkfest på lördag. Jag hoppas på mycket publik för nu behöver vi publikens stöd. Vi måste börja vinna igen och med hjälp av publiken kan vi göra det.