Avgörande helg för herrarna

Den kommande helgens matcher mot FoSu och Steelers är på många sätt avgörande för utgången i Divari. Två vinster kan innebära att Blue Fox är ett steg närmare en kvalplats, medan två förluster kan innebära att kvalplatsen glider ur händerna. Blue Fox är för tillfället trea i tabellen med 28 poäng på 19 matcher. Indians är tvåa med 30 poäng på 21 matcher. Ilves och FoSu flåsar Blue Fox i nacken med 27 poäng på 20 matcher respektive 26 poäng på 21 matcher.

Nu är det dags för det yngre gardet i Blue Fox att ta sitt ansvar.
Foto: Glenn Hägg



Indians som gått förbi Blue Fox till en andra plats är inne i en bra period och har tagit 5 vinster i rad. Ilves har åkt lite berg- och dalbana efter juluppehållet med tre vinster och två förluster. Att en av vinsterna kom mot OLS på bortaplan höjer däremot på betyget. Plumpen i protokollet var förlusten mot Papas på bortaplan. FoSu har även de blandat goda resultat med sämre. Efter julen har det blivit fyra vinster och tre förluster. I senaste matchen blev det förlust mot Papas. Det är tydligen svårt att möta Papas på parketten i Kajaana.

Helgens första motståndare är alltså Forssan Suupparit. Blue Fox och FoSu möttes för tre veckor sedan och då visade FoSu prov på bra försvarsspel och hämtade med sig båda poängen från Nykarleby med resultatet 2-6. Petri Mäkeläinen var tungan på vågen i den matchen med 2+2. Det är dags för revansch i Forssa! FoSu är seriens bästa lag i numerärt överläge. Det tar i snitt 2 minuter och 58 sekunder för FoSu att göra mål i power play. FoSu är samtidigt seriens näst bästa lag i numerärt underläge. Det tar i snitt 4 minuter och 47 sekunder att få hål på FoSu.

Blue Fox har spelat fem matcher efter uppehållet och det har blivit fyra vinster och en förlust trots ett aningen haltande spel. Det är främst på den offensiva planhalvan som Blue Fox har haft problem under denna säsong. Av alla lag i Divari är det bara OLS och Ilves som släppt in färre mål än Blue Fox. Framåt är det däremot hela 8 lag som gjort flera mål än Blue Fox. Nu skulle det vara dags att öppna ketchupflaskan och släppa ut den så kallade ketchupeffekten! Det har varit lite fram och tillbaka med spelet i numerärt överläge för Blue Fox denna säsong. Laget är på femte plats i statistiken med mål efter 3 minuter och 54 sekunder. En sak är i varje fall klar och det är att det blir förändringar i Blue Fox power play formation. Både Jori Isomäki och Tommi Ahola har haft viktiga funktioner där, men nu blir det någon annan som ska ta deras platser. I numerärt underläge är Blue Fox tredje bäst i serien, det tar i snitt 4 minuter och 46 sekunder att göra mål på Blue Fox. Även där finns det nu utrymme för nya spelare att ta ansvar när Isomäki och Ahola spelar med SPV.

I FoSu finns som bekant en hel drös med duktiga poänggörare. Bagaren Juha Laitila är den bäste av dem med 50+24=74 poäng på 20 matcher. Laitila toppar naturligtvis poängbörsen i Divari med de siffrorna. Teemu Aaltonen är tvåa med 26+29=55 poäng på 21 matcher. Aaltonen var en av de spelare som imponerade mest när FoSu besökte Stjärnhallen. Han slet och jobba frenetiskt och deltog i spelet överallt på planen. Sami Romu är trea internt med 31+13=44 poäng på 19 matcher. Innebandyfarfar Petri Mäkeläinen har 17+24=41 poäng på 20 matcher. I FoSu har målvakterna delat på ansvaret mellan stolparna, men Jarno Prihti har aningen bättre räddningsprocent med 82,91.

På söndag är det Steelers från Tavastehus som står för motståndet. Steelers som förra säsongen spelade med namnet Trackers i Salibandyliiga hade inför säsongen som mål att ta steget tillbaka till ligan. Med fem matcher kvar att spela 21 poäng på kontot efter 21 spelade matcher ser det ut som att den målsättningen inte kan uppfyllas. Steelers har efter juluppehållet spelat sex matcher med resultatet fyra vinster, en oavgjord match och en förlust. Formen verkar därmed vara på stigande. Om FoSu är bäst i Divari på numerära överlägen så är Steelers sämst. För Steelers tar det i snitt 5 minuter och 46 sekunder att göra mål i power play. I numerärt underläge är laget lite bättre, eftersom man är på en femte plats i den statistiken. Det tar i snitt 4 minuter och 42 sekunder att få hål på Steelers.

Iiro Nurminen är bäste poängplockare i Steelers med 19+27=46 poäng på 21 matcher, det ger honom en femte plats i poängbörsen. Internt följs han närmast av Sami Saarinen med 28+7=35 poäng på 21 matcher. Aleksanter Ihalainen är trea med 13+10=23 poäng på 19 matcher. På målvaktssidan har Juha Jokinen varit klar etta med räddningsprocenten 86,18. Jokinen toppar därmed målvaktsligan i Divari.

I Blue Fox har man tappat två av sina fyra bästa poängplockare och nu börjar det vara dags för resten av laget att stiga fram. Johnny Ojala är naturligtvis poängbäst med 22+28=50 poäng på 19 matcher. Han följs närmast av Tommi Ahola med 26+10=36 poäng på 14 matcher. Janne Karvonen är tredje med 18+8=26 poäng på 19 matcher och Jori Isomäki är fjärde med 3+20=23 poäng på 18 matcher.

Som det redan har konstaterats är den här helgen väldigt viktig för Blue Fox. Blir det två förluster så är det svårt att placera sig bland de tre bästa i serien. Laget har däremot en fördel gentemot sina konkurrenter och det är antalet matcher. Alla konkurrenter har spelat en eller två matcher mera än Blue Fox. Farmavtalet mellan Blue Fox och SPV har upphört att gälla för denna säsong, vilket betyder att även Tommi Hakala kan räknas bort från laguppställningen. I dagens läge betyder det att Blue Fox har 15 utespelare att tillgå. Det här borde ge utrymme för juniorerna att ta ännu mera plats. På grund av B-pojkarnas hemmaturnering på söndag kan vi tyvärr inte vänta oss speltid för pojkarna ännu denna helg, men det finns några tillfällen kvar. Blue Fox match mot FoSu börjar kl. 18.00 på lördag och söndagens match mot Steelers börjar kl. 17.00. Du kan följa båda matcherna via Divaris hemsida. Visa ditt stöd, klä dig i blått!