Blue Fox besegrade jumbon

Det blev ingen lätt match på lördagen för Blue Fox när man mötte jumbolaget Rangers. Hemmalaget låg under med 1-2 efter två perioder, men lyckades vända i den tredje perioden och matchen slutade 4-2.

Jarno Pahkakangas gjorde en efterlängtad come back i Blue Fox-dressen.

Rangers behövde bara 37 sekunder på sig för att öppna målkontot. Bortalaget fick ett frislag strax innanför mittlinjen och Blue Fox gjorde en juniormiss när ingen gick ner för att täcka skottet. Aleksi Moilanen rappade till den liggande bollen och ställningen var 0-1. Blue Fox skapar flera bra lägen i början av första perioden, men skotten har en tendens att gå förbi mål. Vid 10.57 blev Robin Holländer utvisad för slag på klubba, men Blue Fox lyckades freda sitt mål. Ranger skapar ingenting i numerärt överläge, men Blue Fox har flera farliga chanser. Johnny Ojala bränner ett par riktigt bra lägen. Vid tiden 17.22 åker Jarno Pahkakangas på en märklig utvisning för farligt spel, där det mera ser ut som att motståndaren snubblar på sina egna ben. Denna gång utnyttja Rangers läget. Sami Hillu går bort sig i försvarsarbetet och Chris Starck lyckas runda honom och sätter bollen i närmsta krysset förbi Mikael Enlund i Blue Fox-målet. Matchuret har då tickat fram till 19.17 och Joakim Wollsten antecknas för assisten.

Redan efter 11 sekunder i den andra perioden utvisas målgöraren Starck för fasthållning av klubba. Blue Fox kan tyvärr inte utnyttja läget. Rangers nygamle målvakt Tommi Kekkonen sköter sig bra och tar de skott som kommer. Rangers spelar ett lite ovanligt försvarssystem där man försvarar man mot man och pressar tätt på alla utom bollförande back. Blue Fox backar får under matchen väldigt svårt att hitta passningsvägar. Vid 34.33 lyckas Johnny Ojala skapa ett läge åt sig ut ingenting. Ojala får bollen av Janne Karvonen till höger om motståndarmålet. Han har ryggen mot målet, men lyckas efter lite trixande vända sig och samtidigt skjuta mot mål trots att han är hårt uppvaktad. Matchen är reducerad till 1-2.

Aleksi Markkola i Rangers åker ut för fasthållning efter 12 sekunder i den tredje perioden, men spelet i numerärt överläge vill sig inte för Blue Fox. Vid 43.51 drar Rangers på sig en utvisning för för många spelare på planen. Blue Fox gör lite ändringar i sin power play-formation och nu ger det utdelning. Sami Hillu som kommit in på backplats får bollen på vänsterkanten av Johnny Ojala och drar iväg bollen spikrakt upp i bortre krysset. Helt otagbart för Tommi Kekkonen i Rangers-målet. Matchuret stannar på 45.19. Vid 49.08 kommer så segermålet. Blue Fox erövrar bollen i egen zon. Jori Isomäki tar hand om den, lyfter blicken och ser att Janne Karvonen ångar på mot motståndarmålet. Isomäki slänger en lång lyra mot Karvonen som låter bollen studsa en gång och slår in den i mål. Vid 55.14 drar Robin Holländer på sig en utvisning, men hemmalaget kan freda sitt mål. Vid 58.40 tar Rangers time out och en stund senare tar man ut målvakten. Blue Fox snor bollen och Johnny Ojala får fritt läge på vänsterkanten. Ojala skjuter bollen mot mål, men en Rangersspelare slår bort den med hög klubba. Blue Fox tilldöms en straff vid tiden 59.39 för tilltaget. Johnny Ojala får förtroendet. Ojala gör inga krusiduller, han kollar bara på bollen och lyfter blicken först när han är nära mål, då skjuter han in bollen med ett rappt hanledsskott vid vänstra stolpen. Matchen slutar därmed 4-2 till Blue Fox.

Det här blev en betydligt svårare match än väntat för hemmalaget. Även om Jori Isomäki hade varnat att Rangers inte är något dåligt lag så trodde man nog att de skulle bli en munsbit för Blue Fox. Rangers överraskade med sin höga press och Blue Fox hade verkligen svårt att få till ordentliga uppspel. Janne Karvonen var bästa av anfallarna på att hitta ytor för backarna. Karvonen kan med sin tyngd och räckvidd skapa utrymme för sig själv. Ofta tog han emot passningarna med en hand och ibland spelade han även bollen vidare med en hand, allt för att kunna hålla motståndarbacken längre ifrån sig. Jarno Pahkakangas var äntligen med i leken igen. Det syntes nog att ”Ruuvi” har en bit kvar till den bästa matchformen, men ger vi honom några matcher så kommer han att vara sitt gamla jag. Han skötte sig bra i defensiven och visade prov på hårda uppspel, men vågade sig ännu inte ut på någon av sina patenterade soloraider från backplats. Blue Fox hade denna gång hela fyra juniorer på avbytarbänken, men tyvärr fick ingen av Colin Björkholm, Daniel Blomqvist, Jonas Forsbacka eller Christoffer Lassander känna på hetluften ännu. Tanken var att de skulle ha fått speltid om målsiffrorna hade runnit iväg. Pojkarna har tiden framför sig och nya chanser kommer ännu, kanske till och med denna säsong. Anton Kallvik saknades i matchen på grund av feber och förkylning. Kallvik som annars var fast över helgen i det militära i Kauhava hade fått lov att komma hem till matchen, men var tvungen att avstå. Nu blir det paus i seriespelet. Nästa helg spelar Finland pojk-, flick-, herr- och damlandskamper mot Sverige i Joensuu och då blir det paus i de två högsta serierna.

Ojala – Nyström – Karvonen
Isomäki – Brännbacka

Väisänen – Holländer – Nyvall
Hillu – Saari

Fredriksson – Sjöblom – Enkvist
Pahkakangas – Klingenberg

I den tredje perioden gick Blue Fox ner på två femmor. Då tog Pahkakangas Brännbackas plats i första femman och andra femman fick följande utseende: