Indianer i Stjärnhallen

På lördag blir det en verklig toppmatch i Stjärnhallen när seriefyran Blue Fox och seriefemman Indians från Esbo drabbar samman. Blue Fox förlorade sina två sista matcher före juluppehållet och nu behövs verkligen publikens stöd för att vända trenden.

Jori Isomäki spelar ännu åtminstone fem matcher med Blue Fox.
Foto: Glenn Hägg


Indians har spelat 12 matcher i Divari och har skrapat ihop 17 poäng genom 8 vinster, 1 oavgjord match och 3 förluster. Målskillnaden är 90-62. Blue Fox motsvarande siffror är 14 matcher och 20 poäng genom 9 vinster, 2 oavgjorda matcher och 3 förluster. Målskillnaden för Blue Fox är 87-73. I de tre sista matcherna före juluppehållet hade Indians två vinster och en förlust. Förlusten kom mot SalBa och vinsterna mot Blackbirds och Woodcutters. Alla matcherna spelades på hemmaplan. Indians möter ikväll ännu FoSu på hemmaplan före mötet med Blue Fox. Indians har för övrigt en väldigt tuff nystart av Divari när man på fyra dagar möter FoSu, Blue Fox och OLS i tur och ordning. Blue Fox hade som bekant ingen bra avslutning i Divari före julpausen. De blev två förluster och en vinst i de tre sista matcherna. Vinsten kom mot Rangers på bortaplan, men mot Ilves på bortaplan samt mot Papas på hemmaplan blev det förluster. Indians och Blue Fox har mötts en gång tidigare denna säsong. Då slutade matchen i Esbo med 6-5 vinst för Blue Fox. Matchvinnare den gången var Tommi Ahola med 3 mål och Johnny Ojala med 1+2.

Ser man till det personliga planet så är Indians ett lag med en jämn och bred spelartrupp. Man har hela 12 spelare som gjort mera än 10 poäng. Poängbäst är Arttu Mäkitörmä med 11+5=16 poäng på 12 matcher, vilket ger honom en 33:e plats poängligan för Divari. Han följs internt av Sami Niskanen född 1992 med 8+8=16 poäng på 12 matcher och Mikael Sievänen med 6+10=16 poäng på 12 matcher. Sen följer den gamle skyttekungen Robert Olenius med 13+2=15 poäng på 11 matcher och Valtteri Kainulainen även han född 1992 med 7+8=15 poäng på 12 matcher. På målvaktsfronten är Ville Jokinen i Indians andra i målvaktsligan för Divari med räddningsprocenten 84,86.

I Blue Fox är Johnny Ojala på femte plats i poängbörsen för Divari med 13+23=36 poäng på 14 matcher. Han följs närmast av Tommi Ahola med 25+8=33 poäng, Jori Isomäki med 3+18=21 poäng på 13 matcher, Janne Karvonen med 14+5=19 poäng på 14 matcher och Kim Nyström med 9+7=16 poäng på 14 matcher. Mikael Enlund är sjätte i målvaktsligan med räddningsprocenten 82,49.

I medierna har det den senaste tiden varit mycket snack om var Tommi Ahola och Jori Isomäki ska spela efter 10.2 när farmspelare måste bestämma vilken förening de ska representera till säsongens slut. Det är väl mer eller mindre klart att Tommi Ahola avslutar säsongen i SPV. I fallet Isomäki är det däremot inte alls lika klart var han avslutar säsongen. I praktiken är det väl bara han själv som för tillfället har en aning om vart det lutar. Säkert är i varje fall att Blue Fox har fem seriematcher före 10.2. I dessa fem seriematcher kommer Isomäki att spela med Blue Fox. Så nu gäller det för Nykarlebypubliken att njuta av Isomäkis innebandykunskaper. Vad gäller Tommi Ahola så kommer vi säkerligen att få se honom i Blue Fox nu på lördag och antagligen också i hemmamatchen söndag 22.1 mot FoSu. De matchdagarna krockar inte med SPV:s matcher. Sen är det ju också en helt annan kamp om speltiden i SPV. När SPV senast spelade mot Happee så fick Ahola bara ett fåtal byten. SPV har nämligen sin ordinarie trupp i fullt skick för tillfället och då kan det vara att Ahola bara är tionde anfallare, men det är klart att Tommy Koponen i SPV inte tackar nej till en anfallare av Aholas kaliber att plocka in från bänken. Petteri Toivola har sökt sig tillbaka till sin moderförening Toholammin Urheilijat, men istället får vi tillbaka kämpen Thomas Enkvist som varit skadad. Enkvist kan vara en viktig kugge när det nu drar ihop sig till täta kamper, han är verkligen en fighter som kan väcka ett lag. Fredag 13.1 är sista dagen för spelarövergångar och det kan vara att vi ännu får se spelare flytta till och från Blue Fox.

Blue Fox går in för att vinna varje match fram till fredag 10.2 och för det behövs publikens stöd. På lördag är det en verklig toppmatch som vi bjuds på i Stjärnhallen med början kl. 16.00. Nu går vi man ur huse i Nykarleby för att visa vårt stöd för Blue Fox! Visa ditt stöd, klä dig i blått!