Säsongens första dubbelveckoslut

För Blue Fox herrarna blir det säsongens första dubbelveckoslut nu till helgen när man möter Ilves på bortaplan på lördag och Papas på hemmaplan på söndag. Ilves och Papas är två av de lag som Blue Fox inte lyckats besegra denna säsong.

Johnny Fredriksson satte sista bollen i tom mål mot Rangers.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Toppmatch mot Ilves i Tammerfors

På lördag blir det en riktig rysare i Tammerfors när fyran Ilves och tvåan Blue Fox möts. Ilves är det enda laget som hittills lyckats besegra blårävarna. Den smädliga förlusten kom i säsongens första matchomgång och nu utkräver Blue Fox revansch. Ilves har spelat 13 matcher så här långt i Divari. I dessa matcher har det blivit 8 vinster, 1 oavgjord match och 4 förluster. Målskillnaden är 82-57. I de tre senaste matcherna har det blivit 2 vinster och en förlust för Ilves. Det blev vinst med 7-4 mot FoSu för fyra veckor sen, efter det blev det förlust med 2-3 mot Indians och vinst med 7-6 mot ÅIF. Alla matcherna spelades på hemmaplan i Tammerfors. Ilves drar i snitt på sig 7,5 utvisningsminuter per match. Det krävs i snitt 4 minuter och 33 sekunder för att göra hål på Ilves i numerärt överläge. När Ilves själva har numerärt överläge gör man mål efter 3 minuter och 55 sekunder.

På det personliga planet är Tommi Merto poängbäst i Ilves med en sjunde plats i poängbörsen, han har samlat på sig 14+15=29 poäng på 12 matcher. På nionde plats finns Jesse Niittymäki med 17+8=25 poäng på 13 matcher. Tredje man i den interna poängbörsen är Ossi Ojala som är farmspelare från Classic. Ojala har samlat 9+3=12 poäng på 9 matcher. Målvakten Eero Makkonen är femte när man jämför räddningsprocenten bland de målvakter som har spelat mera än en tredjedel av sitt lags matcher. Makkonen har räddningsprocenten 83,41. Ilves har alltså farmavtal med Classic och ett flertal spelare har delat sin speltid mellan lagen. Teemu Jaakkola, Jyri Järvinen och juniorvärldsmästaren Krister Savonen är några som hunnit spela med båda lagen. Eftersom Classic inte har några matcher före 30.12 så kan det ju vara att Ilves har en del förstärkningar att plocka in.

Ser man på matcherna mellan Blue Fox och Ilves i ett längre perspektiv så ser man att det har varit väldigt jämnt. De senaste fyra säsongerna har Ilves och Blue Fox mötts 7 gånger. Två gånger har Blue Fox vunnit, två gånger har Ilves utgått med segern och tre gånger har matcherna slutat oavgjort. Dags för en ny Blue Fox vinst alltså!

Besök från Kajaana

På söndag blir det besök från Kajaana i Stjärnhallen. När Blue Fox tidigare i höst spelade mot Papas slutade matchen 6-6 på parkettgolvet i Kajaana. Söndagens match spelas på ett mera bekant underlag och då är det bara vinst som räknas. Papas ligger strax ovanför nedflyttningsstrecket i Divari. Laget har på 11 matcher samlat på sig 9 poäng genom 4 vinster, 1 oavgjord match och 6 förluster. Målskillnaden är föga imponerande 63-86. I de tre senaste matcherna har det blivit två förluster och en vinst för Papas. För tre veckor sen blev det förlust mot Rangers med 4-1 och sen vinst mot PSS med 5-6. Förra fredagen blev det förlust mot OLS med 6-3. Alla matcherna har spelats på bortaplan. Papas drar i snitt på sig 8,4 utvisningsminuter per match. Det tar i snitt 3 minuter och 39 sekunder att göra mål på Papas i numerärt överläge. Papas är ett av seriens sämsta lag när man själv spelar numerärt överläge. Det tar i snitt 5 minuter och 40 sekunder för Papas att göra mål i power play.

På det personliga planet är Jani Lipsanen på en sjätte plats i poängbörsen i Divari. Lipsanen har samlat 18+11=29 poäng på 11 matcher. Backen Mika Kemppainen är tjugonde med 5+15=20 på 11 matcher. Kemppainen är för övrigt etta i poängbörsen för backar och han följs närmast av Jori Isomäki. Tredje i den interna poängbörsen är Anssi Pyykkönen med 7+7=14 poäng på 11 matcher. På målvaktssidan verkar Papas ha haft lite problem. Man har testat fem olika målvakter under säsongen. Aku Mähönen som har spelat flest matcher har räddningsprocenten 72,96.

Läget i Blue Fox

Blue Fox hålls kvar i toppstriden och laget är andra i tabellen efter 12 spelade matcher med 20 poäng. Blue Fox har 9 vinster, 2 oavgjorda matcher och så den enda förlusten som kom mot just Ilves i seriepremiären. Målskillnaden är hyfsade 78-55. Blue Fox är det lag i Divari som tar minst utvisningar. I snitt blir det 5 minuter och 30 sekunder per match. Det tar i snitt 4 minuter och 38 sekunder för motståndarna att göra mål på Blue Fox i numerärt överläge. Blue Fox är det tredje effektivaste laget när man själv spelar i numerärt överläge. Det tar i snitt 3 minuter och 13 sekunder för Blue Fox att göra mål i power play. På 12 matcher har det blivit 24 mål i numerärt överläge. Snittet på två mål per match i power play har stor betydelse i jämna matcher.

Johnny Ojala är nu igen etta bland Blue Fox-spelarna. I poängbörsen är han fjärde med 12+19=31 poäng på 12 matcher. Tommi Ahola är femte i poängbörsen med 23+7=30 poäng på 10 matcher. Janne Karvonen återfinns på 21:a plats med 14+5=19 poäng på 12 matcher och Jori Isomäki är 22:a med 2+17=19 poäng på 12 matcher. Mikael Enlund är sjätte i målvaktsligan med räddningsprocenten 83,23.

Janne Karvonen var i fin målform när han fick ersätta Tommi Ahola i första femman i senaste matchen mot Rangers. Frågan är var Tommi Ahola spelar på lördag. SPV har match samma kväll mot Nokian Krp och enligt de första rapporterna skulle Tommi ha spelat med SPV, nu ser det däremot ut att bli en resa till hemtrakterna för att möta Ilves istället. Det tackar vi för och tar emot. Kommer Tommi med till Tammerfors går han troligen rakt in i första formationen om inte tränarna vill ge Karvonen en ny chans att spela med Nyström och Ojala. Andra femman har haft lite problem att producera poäng framåt, men Markus Åbb och Jori Isomäki har skrutit på såväl den som tredje femman. De sliter och jobbar och kommer med fart. Motståndarna är ofta tvungna att begå fel och åker i syndabåset. Tvåan och trean drar på sig många utvisningar för motståndarna och eftersom Blue Fox har ett effektivt numerärt överläge så är det bara att gnugga händerna. På lördag spelas matchen mot Ilves i Spiral-Halli på Juvankatu 16 med början kl. 17.30. Matchen kan även följas på Tulosplavelu. På söndag börjar matchen mot Papas i Stjärnhallen på normal tid kl. 16.00. Välkommen på sista matchen före juluppehållet! Visa ditt stöd, klä dig i blått!