Roadtrip till Uleåborg

Helgen bjuder på en riktig toppmatch i Divari när tvåan Blue Fox möter ettan OLS i Uleåborg. Nu tätnar toppstriden i Divari och snart börjar toppen av tabellen att utkristalliseras.

Tommi Ahola är tillbaka i laget efter gästspel i SPV.
Foto: Glenn Hägg


På lördag möts alltså Blue Fox och OLS i en hård match i Uleåborg. OLS har så här långt in i seriespelet varit överlägsna alla konkurrenter. OLS har bara förlorat en gång på 12 matcher och den förlusten kom i serieinledningen mot ÅIF. Efter den förlusten har de blivit 11 vinster i rad. Ett kanske ännu större styrkebesked är att OLS har spelat sina fyra senaste matcher på bortaplan och gått segrande ur alla. Woodcutters, PSS, FoSu och Tiikerit har i tur och ordning fått stryka på foten. Speciell segern mot FoSu med 9-4 visar på styrka. Den totala målskillnaden för OLS är 99-36, laget har både gjort mest och släppt in minst mål i Divari. OLS gör i snitt 8,25 mål/match och släpper in i snitt 3 mål/match.

Blue Fox är det lag som för tillfället är närmast att hota OLS i tabellen. Blue Fox har precis som OLS bara förlorat en match i serien och även för Blue Fox kom förlusten i seriens första match. Laget förlorade då mot Ilves med 3-8. Efter den förlusten har det blivit 7 vinster och 2 oavgjorda matcher. Blue Fox målskillnad efter 10 matcher är 62-43, vilket betyder att laget gör i snitt 6,2 mål/match och släpper in i snitt 4,3 mål/match. I de tre senaste matcherna har Blue Fox i tur och ordning spelat oavgjort 7-7 mot Tiikerit, vunnit 7-2 mot Blackbirds och vunnit 4-2 mot SalBa. I de senaste matcherna har Blue Fox på inget sätt övertygat, men laget brukar alltid spela bättre när motståndet är bättre.

På det personliga planet är Tommi Ahola poängbäst i Blue Fox med 19+5=24 poäng på 9 matcher. Ahola finns på en sjätte plats i poängbörsen. Han följs närmast av Johnny Ojala med 11+13=24 poäng på 10 matcher. På en åttonde plats hittar vi Anssi Soini från OLS med 16+6=22 poäng på 12 matcher. Erkki Latvalehto från OLS finns på tionde plats med 12+10=22 poäng på 12 matcher. Tapio Ala-Rautalahti, OLS är 19:e med 8+9=17 poäng på 12 matcher och Jori Isomäki, Blue Fox är 21:a med 2+14=16 poäng på 10 matcher. I plus-minusstatistiken är det fem OLS-spelare i topp, med Jani Raitanen på första plats med +35, följd av Mikko Saarnio med +32, Erkki Latvalehto med +30, Anssi Soini med +30 och Tapio Ala-Rautalahti med +28. Bästa Blue Foxare är Kim Nyström på tionde plats med +17. Johnny Ojala och Jori Isomäki har båda +15. Kollar vi på målvaktsstatistiken så är Mikael Enlund tvåa i Divari med räddningsprocenten 84,25. Det här gäller om vi bara jämför de målvakter som spelat mera än tredjedel av sitt lags matcher. OLS har använt sig av tre olika målvakter. Erkki Pasanen som stått 7 matcher har procenten 82,88. Niko Pirkkala har stått 3 matcher med procenten 88,71 och Toni Pallari har stått 2 matcher med procenten 88,24.

Blue Fox har inte spelat på topp i de senaste matcherna, men har trots det lyckats ta poäng. Jori Isomäki konstaterade efter förra hemmamatchen att Blue Fox har svårt att föra matchen mot svagare motstånd. Blue Fox har svårt att driva upp tempot och springa ifrån motståndaren. När laget däremot möter bättre motstånd så spelar man ofta på toppen av sitt kunnande och kan på så sätt matcha även de bästa. Vi ska hoppas att så är fallet i matchen mot OLS. Nu behövs verkligen all spetskompetens som finns i Blue Fox. Ett stort plus är det naturligtvis att Tommi Ahola är tillbaka i spelarledet. Blue Fox och OLS möttes två gånger inför säsongen och det blev förlust för de blåa i båda matcherna. I förra säsongens ligakval blev det förlust i tre raka matcher. Nu är det revansch som gäller! Lördagens match börjar kl. 15.00 och den spelas i Linnanmaan liikuntahalli för alla som är intresserade. Har du inte möjlighet att se matchen på plats så kan du följa med den på Tulospalvelu. Visa ditt stöd, klä dig i blått!