Segern aldrig hotad

Segern mot Blackbirds var aldrig hotad trots att matchen tidvis var tempofattig. Blue Fox kunde ganska bekvämt gå ifrån till 7-2 efter perioderna 3-1, 1-1 och 3-0.

Robin Holländer satte en straff i stolpen idag, men gjorde senare ett vackert solomål.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Period 1

Blue Fox försökte i början av matchen pressa motståndaren högt, men Blackbirds spelade sig ur situationerna. Det här tvingade hemmalaget att börja backa hem. Vid tiden 3.45 var Johnny Ojala på väg igenom längs med vänsterkanten, men Petri Pyysing gick hårt in i närkampen och bentacklade Ojala. Pyysing blev därmed utvisad 5 minuter för farligt spel. Blue Fox behövde bara knappt 30 sekunder på sig för att göra mål i numerärt överläge. Johnny Ojala spelade till Tommi Ahola på backplats som sköt in bollen mellan benen på Jani Pyykkö i Blackbirds-målet. Tyvärr kunde hemmalaget inte utnyttja resten av utvisningen. Vid 12.52 var det Jani Karonens tur att besöka utvisningsbåset för farligt spel. Janne Karvonen tog fram sin zorro-klubba. Jori Isomäki hade bollen i vänstra offensiva hörnet, han passade den vidare till Karvonen bakom mål som lyfte upp bollen och zorrade in den köksvägen i mål. Utvisningen hann bara bli 9 sekunder gammal. Följande mål kom vid tiden 15.23. Jani Karonen skulle passa boll tvärs över planen i egen zon, men Tommi Ahola var uppmärksam och stal bollen. Ahola tog ett par steg framåt och sprätte upp bollen i nättaket. Vid tiden 17.24 blev Sami Saari utvisad för hindrande av spel. Blackbirds spelade bra i numerärt överläge. Pekka Rinkinen fick bollen i vänstra offensiva hörnet, han väntade in Mikko Manninen som kom med fart in i slottet och passade i exakt rätt ögonblick. Manninen sköt bollen otagbart förbi Enlund i Blue Fox-målet.

Period 2

Vid 25.36 får Jakob Klingenberg bollen längs med högerkanten av Robin Holländer. Klingenberg tar några steg in i banan och drar iväg bollen. Ställningen är därmed 4-1. Vid tiden 26.19 blir Kim Nyström utvisad för fortsatt felaktigt spel, men hemmalaget kan freda sitt mål. Vid 32.40 blir Miika Kujansivu utvisad för fortsatt felaktigt spel, men Blue Fox kan inte utnyttja läget. Istället är det Janne Juntunen reducera till 4-2 på pass av Janne Uotila. Juntunens mål är dagens mest omdiskuterade situation eftersom bollen styrs in med foten. Större delen av publiken ropar spark, men domarna dömer mål. Periodens sista protokollanteckning kommer vid tiden 39.35 när Tobias Brännbacka utvisas för farligt spel.

Period 3

Blue Fox femte mål är som taget från skolboken. Kim Nyström har bollen i det egna högra hörnet. Han passar bollen framåt längs med högerkanten till Tommi Ahola som närapå blir fri med målvakten. Istället för att skjuta ur dålig vinkel, spelar Ahola vidare till Johnny Ojala som får sätta bollen i tomt mål förbi en överspelad målvakt. Vid tiden 46.05 blir Jani Karonen utvisad för hands, men Blue Fox gör inte mål.  Vid 51.37 har Blue Fox en boll på väg in i mål som Jani Karonen räddar med en hög klubba. Blue Fox tilldöms en straff som Robin Holländer får förtroendet att skjuta. Holländer bjuder på fina dragningar, men tyvärr går bollen i stolpen. I det efterföljande numerära överläget kan Kim Nyström dock näta. Nyström befinner sig i slottet och han backar för att komma i läge, Johnny Ojala passar in till honom och Nyström nyper till direkt. 6-2 till Blue Fox vid tiden 53.01. Vid tiden 54.42 får Robin Holländer revanschera sig för sin straffmiss. Holländer bryter en passning längs med högerkanten i egen zon, han går snett inåt i planen och avlossar ett dragskott direkt efter mittlinjen. Målvakten får händerna på bollen, men den går i mål. När matchuret har tickat fram till 57.08 blir Petri Pyysing utvisad för fortsatt felaktigt spel. På väg till utvisningsbåset tar Pyysing ut sin frustration genom att slå av klubban mot sargen. Domaren tar genast fram det röda kortet och visar ut Pyysing. Den sista anteckningen i protokollet går till Blue Fox. Vid tiden 59.57 slår Tommi Ahola ett slag för mycket på motståndarens klubba och är redan på väg att sätta sig i utvisningsbåset när domaren istället ropar upp Janne Karvonens nummer. Karvonen ser ut som ett frågetecken men sitter matchens tre sista sekunder på syndabänken.

Matchkommentarer

Den kändes som att det här bara var en match i serielunken. En match som aldrig fick hemmalaget att tända till. Publiken som var ovanligt tyst kunde inte heller hjälpa till att tända de blåklädda. Blackbirds har haft stora problem på senaste tiden och de var ett tacksamt byte för blårävarna. Även om tempot var dåligt kunde hemmalaget hela tiden hålla motståndarna på betryggat avstånd. Ska Blue Fox däremot hållas kvar i toppstriden måste nog laget höja på nivån i de kommande matcherna. Speciellt bollbehandlingen måste bli bättre. Det var allt för dålig kvalitet på passningarna i söndagens match. På hemmaplan kan ju blårävarna i varje fall inte skylla på underlaget.

Formationer

Ojala – Nyström – Ahola
Isomäki – Brännbacka

Karvonen – Sjöblom – Kallvik
Hillu – Hankkio

Fredriksson – Holländer – Nyvall
Saari – Klingenberg

Enlund

I den tredje perioden gick Nyvall ut och Kallvik tog hans plats. Toivola kom in istället för Kallvik i andra femman.

Matchprotokoll