Förlust, men fantastiskt publikrekord

Det blev ingen serieseger för Blue Fox, men det blev ett fantastiskt nytt publikrekord med 647 personer! Blue Fox förlorade matchen mot M-Team med 5-9 efter perioderna 2-2, 3-6 och 0-1. Förlusten innebär att Blue Fox slutar tvåa i västra zonen och möter därmed OLS från östra zonen i kvalet som börjar nästa lördag.

Matchen mot M-Team bjöd på ett fantastiskt publikrekord.

Matchen inleddes i ett högt tempo precis som en seriefinal ska göra och chanserna avlöste varandra. Stämningen i publiken var närmast kokande. Vid tiden 12.42 kunde Petteri Toivola föra upp Blue Fox i ledning. Toivola fick bollen längs med vänsterkanten av Sami Saari. Toivola vänder och skjuter i steget och Petri Lesch i M-Team målet hinner inte med. Direkt i bytet efter kunde Anton Kallvik utöka ledningen till 2-0. Kallvik fick bollen längs med vänsterkanten och han skjuter in den mellan benen på Lesch. Lesch är även skymd i skottögonblicket av en egen försvarare. I följande byte kommer första kedjan in och Tommi Ahola lyckas forechecka bollen åt sig och komma fri med Lesch. Ahola försöker sig på en liten vipp, men Lesch är med på noterna. Vid tiden 16.23 fick M-Team ett frislag längs med högerkanten i offensiv zon. Matias Heino lyckas hitta Julius Jousi längs med den andra kanten och Mikael Enlund i Blue Fox-målet hinner inte med i sidledsförflyttningen. M-Team hade reducerat till 2-1. Vid tiden 18.54 bjuder M-Team på vackert passningsspel. Mikko Aro står för sista passningen ut till Matti Heltimoinen på högerkanten. Heltimoinen skjuter hårt och precist och matchen är kvitterad till 2-2.

Blue Fox får bra start på den andra perioden när Robin Holländer gör 3-2 vid tiden 21.22. Blue Fox har frislag i offensiva vänstra hörnet. Holländer på backplats kör några kroppsfinter och gör sig fri längs med vänsterkanten. Han får passningen av Nyvall och skjuter in bollen vid bortre stolpen bakom en skymd målvakt. Vid 22.25 utvisas Tobias Brännbacka för fortsatt feltaktigt spel, men Blue Fox lyckas freda sitt mål. Vid 24.25 tilldöms Blue Fox en straff. Jori Isomäki får förtroendet, men skottet misslyckas och går över mål. Matti Heltimoinen blir samtidigt utvisad för slag på klubba. Blue Fox får spela i numerärt överlägeutan att lyckas. Istället blir Ronnie Ludén olyckligt utvisad vid tiden 26.21 när han ramlar och samtidigt slår omkull en motståndare med klubban. M-Team behöver drygt en minut på sig för att utnyttja utvisningen. Passningskungen Antti Itkonen spelar fram till Riku Reunamäki som trycker in både bollen och mål-Enlund i målet. Domarna godkänner målet trots att det ser väldigt tufft ut. Ronnie Ludén får inte heller komma bort från sin utvisning eftersom Blue Fox har en avvaktande utvisning. Vid 30.00 får Lasse Lundström möjlighet att fritt ladda bössan från backplats och bollen går i mål. Lauri Huusko står för passningen och ställningen är 3-4. Vid tiden 31.32 tilldöms Blue Fox en ny straff. Denna gång får Tobias Brännbacka förtroendet. Brännbacka väljer att försöka dra Lesch, men han hinner med och räddar med fötterna. Aake Eronen blir därmed utvisad för slag på klubba. Blue Fox behöver bara 24 sekunder på sig för att utnyttja det numerära överläget. Johnny Ojala skjuter ett slagskott direkt på pass av Jori Isomäki. Matchen är kvitterad till 4-4. När matchuret tickat fram till 33.21 får M-Team ett frislag framför Blue Fox-målet. Blue Fox är inte riktigt vakna i situationen och Antti Itkonen utnyttjar det genom att sätta ner bollen på frislagspunkten och trycka till direkt och ställningen är 4-5. Här borde Blue Fox ha fått till en mur mycket snabbare. Vid 35.15 blir Jori Isomäki skadad. Han får en smäll på näsa och börjar blöda näsblod. Jakob Klingenberg hoppar in istället för honom och ger sig iväg på en soloraid längs med vänsterkanten. När han kommit halvvägs in i offensiv zon bryter han in mot mitten och spela den till Johnny Ojala. Ojala lyckas på något sätt spela den tillbaka och Klingenberg slår in den med en backhand upp i krysset. Matchen är kvitterad ännu en gång. De sista fyra minuterna i andra perioden ska bli väldigt avgörande för slutresultatet. M-Team återtar ledningen i matchen vid tiden 36.20 när Niko Mäkinen prickar in 5-6 från backplats på pass av Eero Puranen. 5-7 kommer vid tiden 37.43 när Jami Sjöblom skjuter från vänsterkanten, bollen går in vid bortre stolpen. Matias Heino antecknas som passningsläggare. Vid tiden 39.42 får Matias Heino en pass av Matti Heltimoinen i slottet och han prickar in 5-8 mellan benen på Enlund i Blue Fox-målet.

Blue Fox försöker vända matchen genom att gå ner på två femmor i början av tredje perioden. Vid tiden 44.03 blir Mikko Aro utvisad för fortsatt felaktigt spel, men Blue Fox kan inte utnyttja läget. Istället tilldöms M-Team en straff vid tiden 51.32. Riku Reunamäki får fötroendet och han gör inte något misstag, han sätter bollen högt i det vänstra hörnet med backhand. Vid tiden 54.01 blir Niko Mäkinen ännu utvisad för farligt spel, men Blue fox kan inte reducera. Den sista anteckningen i matchprotkollet blir Johnny Ojalas utvisning för hindrande av spel vid tiden 56.13. Matchen slutade därmed 5-9 till M-Team. Jakob Klingenberg belönades i hemmalaget och Petri Lesch i bortalaget. Ser man till plusminus-statistiken så var det första femman som vek ner sig idag. Första femman släppte in 4 mål i spel fem mot fem och man gjorde bara ett mål. Detta mål gjordes dessutom av Jakob Klingenberg som hoppade in när Jori Isomäki skadat sig. Ska det blir bättre resultat i ligakvalet så behöver nog första femman hitta tillbaka till sitt eget spel.

M-Team var bättre än oss i andra perioden, det var det som avgjorde säger Markus Åbb efter matchen. När vi kom upp i ledning kvitterade de och till slut gick de förbi. Andra och tredje kedjan spelade bra idag. De gick rakt på mål som jag vill att de ska göra. Första kedjan tröttnade mot slutet. Delvis på grund av att vi tvingades spela i numerärt underläge och överläge och belasta vissa spelare. En del av baklängesmålen kom när vi inte fick någon press på skyttarna och de fick fritt läge att skjuta mot vårt mål. Enlund fick inte tillräckligt med hjälp. Lesch i motståndarmålet tog några viktiga räddningar när det behövdes. Jakob Klingenberg belönades helt rättvist. Han visade att han kan spela på den här nivån. Han har tagit ännu ett steg framåt.

Får ni tillbaka några backar till ligakvalet?

Hillu är ni inne på sin tredje raka antibiotikakur så vi får se hur det blir med honom efter det. Jarno Pahkakangas ska jag prata med nu i veckan och så måste vi se om han behöver spela med skydd.

Hur ser du på att det blir OLS i kvalet?

OLS var trots allt vår önskemotståndare så det ska bli intressant. Trots det så spelade vi nog för vinst ända till slutet i matchen mot M-Team. Att vinna serien hade inneburit en lättare väg till ligan. Nu måste vi besegra både OLS och ett ligalag för att nå Salibandyliiga.