Två hemma och en borta

Blue Foxs herrar inleder det nya året med att spela tre matcher på fyra dagar. Det blir match hemma mot ÅIF från Sibbo på torsdag 6.1. På fredag 7.1 kommer OLS från Uleåborg på besök och på söndag 9.1 möter herrarna KeLy i Haukipudas.

Anton Kallvik har efter en längre torrperiod nu börjat producera poäng igen.
Foto: Arkiv/Glenn Hägg


Det blir en tuff nystart efter juluppehållet för herrarna när man spelar tre matcher på fyra dagar. Det är heller inget dåligt motsånd man möter i matcherna. Såväl OLS som ÅIF ligger högt uppe i tabellen i den östra zonen. KeLy är ett säkert mittenlag i östra zonen. De tre matcherna avslutar samtidigt serieomgången mot lagen från östra zonen.

ÅIF på torsdag

Den första motståndaren efter juluppehållet är ÅIF eller Ådalens IF från Sibbo. ÅIF återfinns på en fjärde plats i den östra zonen med 17 poäng på 16 matcher. Poängen har kommit genom 8 vinster, 1 oavgjord match och 7 förlsuter. Målskillnaden är på 99-95. I de tre senaste matcherna har det blivit 2 förluster och 1 vinst för ÅIF. I slutet av november förlorade man med 6-5 mot Ilves på bortaplan. 18 och 19 december spelade man hemma mot Woodcutters och USB. Mot Woodis blev det vinst med 6-4, men mot USB blev det förlust med 6-9.

Kollar man de personliga poängen så är Wilhelm Wainio bäst i ÅIF med 19+14=33 poäng på 16 matcher. Wainio återfinns på en sjätte plats i poängbörsen för division 1. I ÅIF:s interna poängbörs följs han närmast av Janne Holopainen med 16+11=27 poäng på 16 matcher och Atte Huovinen med 19+7=26 poäng på 16 matcher. I ÅIF finns också en del andra intressanta spelare. Jimmy Sved spelade så sent som förra säsongen i Blue Fox, men är nu tillbaka i sin moderförening. Jan Qvickström spelade säsongen 1999-2000 i Salibandyliiga för Blue Fox. ÅIF har även utländsk förstärkning i tjecken Matej Vacek.

OLS på fredag

På fredag är det OLS från Uleåborg som står för motståndet. OLS spelade förra säsongen i Salibandyliiga, men föll bort därifrån efter att ha förlorat mot Lovisa Tor i kvalet. OLS ligger för tillfället på en tredje plats i division 1 östra med 25 poäng på 16 matcher. OLS har vunnit 11 matcher, spelat 3 oavgjorda och förlorat 2 matcher. Målskillnaden är hyffsade 124-63, vilket innebär att man har det bästa målsnittet framåt av alla lag i division 1 med 7,75 mål/match. I de tre senaste matcherna har OLS knipit hela tre vinster. I slutet av november fick SB Vantaa stryka på föten med 8-19 på bortplan. Därefter har det blivit två vinste på hemmaplan, mot Indians med 6-1 och mot FoSu med 9-3.

Anmärkningsvärt är att OLS bäste poängplockare Harri Naumanen bara plockat 11+14=25 poäng på 16 matcher, vilket berättigar till en blygsam 25:e plats i poängbörsen. OLS besitter däremot en jämnhet och bredd som inte går att jämföra med något annat lag i division 1. Man har hela 12 spelare som har plockat mera än 10 poäng. Naumanen följs närmast av Petri Niemelä med 15+8=23 poäng, Ville Turula med 14+8=22 poäng och Antti Nieminen med 9+13=22 poäng. Alla dessa har spelat 16 matcher. I backarnas poängbörs är Antti Nieminen på andra plats, strax efter Jori Isomäki. OLS har även en målvakt som återfinns högt uppe i statistiken. Erkki Pasanen ligger på tredje plats när man jämför räddningsprocenten. Pasanens procent är 86,29 och han ligger strax före Mikael Enlund.

KeLy på söndag

På söndag är det då KeLy eller Kellon Lyönti från Haukipudas som står för motståndet. KeLy ligger på sjätte plats i den östra zonen med 15 poäng på 15 matcher. Poängen har kommit genom 6 vinster, 3 oavgjorda och 6 förluster. Lagets målskillnad är 77-73, vilket innebär att KeLy är det lag i division 1 som gör näst minst mål framåt, endast Sbandy är sämre på den punkten. KeLy har ett snitt på 5,13 mål/match. KeLy har även utmärkt sig som det lag som drar på sig minst utvisningar, 4,2 minuter har det blivit i snitt per match så här långt. I de tre senaste matcherna har det blivit en vinst, en oavgjord match och en förlust för KeLy. 21.11 spelade man oavgjort 9-9 mot Ilves på hemmaplan. Sen blev det förlust med 8-4 mot M-Team på bortaplan och vinst med 9-7 mot SB Vantaa på hemmaplan.

KeLys bästa poängplockare återfinns på sjunde plats i poängbörsen med 19+13=32 poäng på 13 matcher. Näst bäste poängplockare i KeLy är Tapio Ala-Rautalahti med 15+7=22 poäng och tredje bäst är Tero Leivo med 12+5=17 poäng. Andra intressanta spelare i laget är Harri Keskisipilä som är äldre bror till Jukka Keskisipilä som tidigare under säsongen spelade med Blue Fox. Harri Keskisipilä har bara spelat 6 matcher för KeLy denna säsong så det är ett frågetecken om han finns med i laguppställningen mot Blue Fox. Det har däremot ryktats att Juhopekka Pietilä som senaste säsong spelade med Blue Fox ska göra comeback i sin moderförening KeLy. Pietilä inledde säsongen i Woodcutters, men trappade efter 7 matcher ner till division 3. Nu har det ryktats att han är pigg på spel i division 1 igen.

Läget i Blue Fox

Blue Fox har överträffat alla förväntningar så här långt i säsongen. Laget ligger på en andra plats i division 1 västra med 26 poäng på 16 matcher. Det har så här långt blivit 12 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster med målskillnaden 96-57. I de tre sista matcherna innan juluppehållet blev det idel vinster för Blue Fox. Sbandy besegrades med 8-3 på hemmaplan. Sen blev det två viktiga segrar på bortplan mot NST med 6-4 och mot PSS med 8-3.

Johnny Ojala toppar poängbörsen för hela division 1 med poängen 29+14=43 poäng. Han sekonderas främst av Jori Isomäki som toppar backarnas poängbörs med 7+19=26 poäng. Därefter följer Tommi Ahola med 13+9=22 poäng på 11 matcher och Kim Nyström med 6+8=14 poäng på 16 matcher. Anmärkningsvärt är att Petteri Toivola är femte i den interna poängbörsen med 4+6=10 poäng trots att han fått ganska sparsamt med speltid. Glädjande är det att Anton Kallvik och Tobias Brännbacka börjat hitta målet igen efter en längre torrperiod. Vi får bara hoppas att de lyckats konservera formen under juluppehållet. På målvaktsfronten har Mikael Enlund verkligen visat att gammal är äldst. Enlund gör en av sina bästa säsonger mellan Blue Fox-stolparna och ligger för tillfället på fjärde plats i målvaktsligan med räddningsprocenten 86,22.

Välkommen att bevittna två intressanta matcher i Stjärnhallen. Torsdag 6.1 kl. 16.00 spelar Blue Fox mot ÅIF och fredag 7.1 kl. 18.30 spelar Blue Fox mot OLS. Kom också ihåg att ta med 15 € extra så att du kan köpa en egen Blue Fox supporter t-skjorta.